Foto: Pavel Jiřík st.
Řádil jsem jak utrženej, směje se kanonýr Kyjí Voštiar, který dal čtyři góly Vršovicím

Řádil jsem jak utrženej, směje se kanonýr Kyjí Voštiar, který dal čtyři góly Vršovicím

S konkurentem z pražské I. A třídy neměl slitování a zničil ho čtyřmi zásahy. Kanonýr Kyjí Petr Voštiar pomohl svému týmu v prvním duelu po koronavirové pauze k výhře nad Unionem Vršovice 4:2. „Měl jsem obrovskou chuť a vlítnul jsem na ně,“ smál se dvaatřicetiletý útočník svojí kanonádě. Nepochybujte o tom, že je to prvotřídní střelec, na podzim dal v 15 zápasech 10 gólů.

Vypadá to, že vám fotbal po nečekané dvouměsíční pauze pořádně chyběl...
To je pravda. Já měl tu přestávku ještě mnohem delší. V lednu jsem se totiž na turnaji zranil a od té doby jsem nekopl do míče. V březnu už jsem sice vyklusával, ale bez míče a pak se to celé zastavilo. Tohle byl sice přátelák, ale konečně se hrálo. Byl jsem pořádně nadrženej. (směje se)

A soupeř to pořádně odskákal. Co jste si říkal, když jste za deset minut měl na kontě dva góly?
Že tam řádím jak utrženej. Bylo to super, že to takhle vyšlo. Od útočníka se čekají góly a já jsem v tu chvíli věděl, že mám vlastně splněno. Je taky pravda, že jsem gólů mohl dát i víc. Třeba dvě tři situace po gólu úplně volaly, byly jednodušší než ty, z kterých se mi povedlo dát branku.

Trenér říkal, že jste rychlostní typ útočníka, platila vaše rychlost na soupeře?
Co se týče gólů, tak ani moc ne. Při první situaci brankář soupeře neudržel balon a já to využil. Byla to naše první akce a hned jsem dal gól, tak mě to nakoplo. U druhého gólu jsem si odstavil jejich obránce a získal náskok, z kterého jsem vytěžil druhou trefu. Třetí a čtvrtý gól jsem dával prakticky do prázdné branky, stačilo se dobře postavit.

Říkáte, stačilo dobře se postavit. Ale kdo hrál fotbal, tak ví, že tohle je velké umění.
To je pravda, ale popravdě, musím říct, že tři góly jsem od soupeře dostal tak trochu jako dárek.

Přitom bych čekal, že si na vás Vršovice dají pozor. Máte pověst kanonýra, gól jste jim dal i na podzim. Říkal jste si, že vás budou víc hlídat?
Ani ne. Soupeř, stejně jako my, určitě nehrál v kompletní sestavě. Já jsem dlouho hrál středočeskou I. A třídu, tam je to bojovnější, tady v Praze spíš techničtější. Musím říct, že mi to v Kyjích sedlo dobře.

A střílíte dost gólů. Sedí vám, když na vás tým v koncovce spoléhá?
Tuhle pozici jsem nikdy neměl rád, ale je pravda, že v Kyjích je to tak, že se góly čekají tak nějak hlavně ode mě. Beru to. V tomhle zápase to ale nebylo jen o mně. Jak jsem říkal, dva góly jsem dával do prázdné branky. Navíc nás podržel taky gólman. Chytal fantasticky, měl krásné zákroky. Vršovice měly víc šancí než my. Přišlo mi, že soupeř furt útočí.

Ale góly jste dával vy. Prý vás ty čtyři trefy budou něco stát, už se hlásil pokladník?
Už to tam v naší skupině lítá. (směje se) Gólman je pokladníkem a v tomhle směru je dost nekompromisní. Ale když jsem měl dva góly za deset minut, tak je jasné, že myslíte na to, že dáte hattrick. A byl jsem rád, že se to povedlo. Jen škoda, že to nebyl mistrák. Když jsou za výhru tři body, tak je to ještě lepší.

Ale i tak vás výhra potěšila, ne?
Určitě. Navíc, když se nás sešlo k zápasu třináct a musel hrát i trenér.

Mluvil jste o tom, že jste byl nažhavený, ale ten počet hráčů k zápasu asi nebyl úplně optimální, co?
Taky se nás trenér pak ptal, zda chceme hrát další zápas za týden. Co se týče mě, je mi dvaatřicet, nějaké roky už mám a když jdu do zápasu, chci si to užít. Končit teda nehodlám, to ani náhodou, dokud nebudu týmu na přítěž, budu hrát!

Zápas se hrál v situaci, kdy platila kvůli koronaviru určitá omezení, ani jste nemohli do šaten. Stihl jste ty čtyři góly oslavit?
Do šaten jsme nemohli, hodně pršelo, takže byl člověk rád, že se po zápase převlékl a zmizel. Tedy jedno pivo jsem si dal. Během dne bylo tak třináct stupňů, ale když se končilo, bylo snad pět. Mně to ale nevadilo, já mám takové počasí rád, je to lepší, než když je vedro.

Zmínil jste, že vás bylo na zápas připraveno třináct. Je problém v tom, že Kyje nemají dorost a nemohou kádr doplnit z vlastních zdrojů?
To je asi problém a myslím, že ho nemají jen Kyje. Dochází pak k takovým situacím, kdy balony tahají kluci, co jim je sedmadvacet. Mladší nejsou... Ale pozor, i tak se pořád snažíme zlepšovat, chceme se tlačit na lepší místa.

Když už nedošlo na oslavu, určitě jste se pochlubil kamarádům. Co na vaši kanonádu říkali?
Já jsem po utkání volal tátovi do nemocnice. Byl na operaci a já jsem si hlavně přál, aby bylo všechno v pořádku. Ty góly byly pro něj. Měl z nich velkou radost.


Očima trenéra Kyjí Miloše Trinkmoce
„Je krásné, že to takhle vyšlo a my vyhráli. Dobře víme, že Petr Voštiar umí dávat góly, čeká se to od něj. Potvrdil to nejen na podzim, ale i v minulé sezoně. Měl do utkání ohromnou chuť, radost má i pokladník, který dostane za hattrick příspěvek do kasy. Všichni jsme se na zápas těšili, fotbal nám chyběl, byl to náš první zápas po té přestávce. Myslím, že se bavili i fanoušci, šancí na obou stranách bylo dost. I Petr mohl dát třeba o dva góly víc.“



Fotografie

Související články