Foto: Pavel Jiřík ml.
Hlad po fotbale! V Uhříněvsi odstartuje Letní liga žáků, zapojí se i Admira či Vršovice
22.05.2020

Hlad po fotbale! V Uhříněvsi odstartuje Letní liga žáků, zapojí se i Admira či Vršovice

Dva měsíce bez fotbalu? Pro mnohé noční můra, která se bohužel stala realitou a odnesly to také všechny mládežnické soutěže. O to větší nadšení teď prožívají všichni při návratu na odpočaté zelené trávníky. To potvrzuje velký zájem, které kluby projevily o novou Letní ligu mladších žáků, jež pořádá klub SK Čechie Uhříněves. Zúčastní se jí hned 12 mužstev.

Velká radost zavládla ve fotbalové obci, když dala vláda hráčům a hráčkám zelenou k návratu na hřiště. Nejdříve po skupinkách, od 11. května v „normálním“ režimu. Samozřejmě zatím se zvýšenými bezpečnostními opatřeními.

V Uhříněvsi proto spustili akci kulový blesk a přišli s novým konceptem Letní ligy pro mladší žáky, která by alespoň částečně nahradila zrušené fotbalové soutěže. „Věřím, že formát letní ligy bude týmy i hráče motivovat více než jen přátelská utkání,“ tvrdí hlavní organizátor turnaje Tomáš Podvín, který zároveň v Čechii Uhříněves trénuje mládež.

Přestože se dal hlad po fotbale očekávat, tak velký zájem ani v Uhříněvsi nečekali. Za týden byla kapacita naplněna, to znamená 12 týmů. „V pátek jsem začal obvolávat týmy s tím, zda by neměly zájem. Následující pátek jsem jim posílal finální rozpis zápasů,“ usmívá se Podvín. „A to jsme se ještě s několika zájemci dohodli, že se nepřihlásí, abychom udrželi celkovou vyrovnanost soutěže,“ dodává.

Letní liga odstartuje již tuto sobotu (23. 5.), boje o umístění jsou naplánovány na předposlední červnový víkend. V neděli 21. 6. bude k vidění duel o 3. místo a finále, po kterém bude následovat slavnostní vyhlášení a ocenění týmů.

Každý účastník se může těšit na šest zápasů. Pět z nich odehraje systémem každý s každým v šestičlenné skupině, následovat bude utkání o umístění. Všechny zápasy se odehrají v areálu Čechie Uhříněves za dodržování aktuálních vládních nařízení ohledně počtu diváků a dalších případných omezení.

Do skupiny A byly kromě domácí Čechie Uhříněves nalosovány Admira Praha, SK Hostivař, Junior Praha, Běchovičtí Sršni a Dolní Počernice.
Ve skupině B budou zápolit Čechie Dubeč, SC Xaverov, Sokol Kolovraty, Újezd nad Lesy, Union Vršovice a Viktoria Radim.

Posledně jmenovaný tým dokonce zajišťuje, že účastníci nebudou pouze z Prahy. Viktoria Radim totiž působí v okresním přeboru na Kolínsku.

Letní ligou mladších žáků navazuje Čechie Uhříněves na jiné, dnes již tradiční akce. „Dlouhodobě u nás pořádáme zimní ligu pro starší žáky, nově také spoustu jednodenních turnajů pro kategorie přípravek. Ohlasy hráčů, trenérů i rodičů nás velmi mile překvapily, proto v této činnosti určitě hodláme pokračovat. Letní liga mladších žáků je pro nás důležitý projekt, kterým reagujeme hlavně na současnou situaci. Nezapomínáme ovšem ani na menší fotbalisty a i na letní období máme připravených několik turnajů pro mladší i starší přípravky,“ přibližuje místopředseda klubu a šéftrenér mládeže Jan Vetyška.