Foto: Pavel Jiřík st.
Další trenérská změna v Pražská teplárenská přeboru: v Hostivaři končí kouč Hebousse

Další trenérská změna v Pražská teplárenská přeboru: v Hostivaři končí kouč Hebousse

Pražská teplárenská přebor hlásí další trenérskou změnu. Během pauzy po předčasném ukončení soutěžního ročníku kvůli pandemii koronaviru končí na místě trenéra v SK Hostivař Sálem Hebousse. „Přišel jsem za vedením s tím, že mi nepřijde korektní, abych pokračoval. Dohodli jsme se na tom, že skončím,“ okomentoval Hebousse poměrně překvapivou novinku.

Co se stalo, že jste se rozhodl skončit? Vždyť cílem pro jaro byla záchrana Pražská teplárenská přeboru a ten se bude hrát v Hostivaří i na podzim...
To je sice pravda, ale já jsem si vše vyhodnotil a navrhl jsem vedení, že bude lepší, když bude s týmem pracovat delší čas nový realizační tým. Cítil jsem to tak, ani nevím, jak to celé bude po pauze, mám nějaké pracovní povinnosti, nestíhal bych věci tak, jak bych si představoval. A tak mi přišlo fér udělat tenhle krok. Byl tam ale i další důvod.

Prozradíte jaký?
Myslím, že klub, co by chtěl hrát dlouhodobě Pražská teplárenská přebor, musí mít kvalitní podmínky pro trénink. Ten problém je obrovský hlavně po změně času. Stávající situace není podle mě vyhovující. Samozřejmě si uvědomuji, že by finanční zátěž byla výrazná, ale klub má i hodně mládežnických týmů a na jedno hřiště a jedno malé hřiště vzadu je zátěž obrovská. Samozřejmě také chápu, že nejde na hlavní plochu pouštět všechny týmy, řešit by se to ale mělo.

Takže jste přišel za vedením klubu s myšlenkou, že skončíte. Snažili se vás přesvědčit, ať zůstanete?
Určitě tam byl ze strany vedení klubu zájem, abych pokračoval, ale opravdu mi to současná situace nedovolí. Nechci teď ani naskakovat někde jinde. Hostivař budu samozřejmě dál sledovat a klubu jsem nabídl, že můžu vypomáhat jako poradce, nebo nějaký konzultant. Ale ne jako hlavní trenér. Nepřišlo by mi fér, kdybych stíhal chodit třeba na jeden trénink v týdnu a třeba na zápas. Jak potom v takové situaci můžete říct hráči, že se vám nelíbí, že stíhá třeba jenom jeden trénink? To by přece nešlo. Fakt jsem v situaci, kdy cítím, že je lepší, že jsem skončil.

Jasno je už o vašich nástupcích. K áčku se vrací trenér Petr Procházka, který bude fungovat ve dvojici se zkušeným hráčem Janem Pencem. Je to ideální volba?
Když jsme se bavili o mém konci, řeč přišla i na to, kdo bude s týmem pracovat dál. A tak nějak vyplynulo, že by bylo fajn, kdyby to byla tahle dvojice. Padala i jiná jména, ale já si myslím, že spolupráce Petra Procházky s Honzou Pencem se už Hostivaři v minulosti osvědčila.

Sezona se sice nedohrála, ale musíte mít dobré pocity z toho, jak jste se snažili připravit na jaro. Teoreticky vzato, víc jste snad udělat pro záchranu ani nemohli, ne?
Za to, jaký kus práce se v Hostivaři udělal, musím všechny pochválit. Zima vypadala úplně jinak než předchozí období. Makali jsme v posilovně, k dispozici byla umělá tráva na Junioru, všechno mělo parametry, udělalo se hodně kvalitních posil. Myslím, že se udělalo pro udržení maximum.

O to víc jste mi přišel smutný, když jsme spolu naposledy mluvili. Bolelo vás, že pandemie sezonu předčasně ukončila, že?
Když to dospělo k tomu, že sezona předčasně skončila, byli jsme smutní všichni. Cítil jsem, že jsme udělali všechno, abychom se o záchranu poprali. I když bylo jasné, že to bude strašně těžké a nemusí se to podařit. My jsme ale chtěli na hřišti bojovat o to, abychom přebor udrželi. Na druhou stranu, pořád je to fotbal. Smutný jsem byl tehdy také proto, že zemřel Viktor Stareček. To jsou rány, které vám život dává. Fotbal je zábava, na chvíli jsme o ni přišli, ale když ztratíte tak skvělého člověka, tak to bolí. On chodil na Hostivař skoro na každý zápas. Fakt mě to zasáhlo.

Když jste mluvil o tom, že se fotbal vrátí, tak už se to vlastně děje. Na Pražská teplárenská přebor si sice musíme počkat, ale třeba německá liga už se hraje. Co říkáte na zápasy bez diváků?
Myslím, že je dobře, že se něco děje. Že se fanoušci můžou dívat aspoň v televizi, přitáhne je to do restaurací. Samozřejmě je lepší, když jsou fanoušci přímo na stadionu, ale prostě nastala nějaká situace a pořád platí, že nejdůležitější je zdraví. Věřím, že se brzy rozjede i česká liga. A na podzim se začne chodit znovu i na přebor.

Půjdete se podívat hned na první přeborové kolo?
Pokud mi to práce dovolí a bude to stejné jako v minulé sezoně, tak bych se rád vydal na zápas Přední Kopaniny s Újezdem Praha 4 a pochopitelně i na zápas Hostivaře. Tu budu taky určitě sledovat.

Nyní ale platí, že si od fotbalu odpočinete?
Co se týče trenéřiny, tak ano. I když v tomhle směru určitě nekončím trenérskou kariéru, jen si chci dát nějaký čas pauzu. Fotbal ale z hlavy nedostanu, teď budeme plánovat další ročník Sláva Cupu, který by se měl hrát v červenci v Dobrovízi. Musíme pozvat týmy, doladit termín, prostě to zase celé rozhýbat.



Související články