Foto: Pavel Jiřík st.
Dezinfekce na hřišti, zavřené šatny a sprchy. Hlavní je, že jsme mohli hrát, těší kouče Podolí

Dezinfekce na hřišti, zavřené šatny a sprchy. Hlavní je, že jsme mohli hrát, těší kouče Podolí

Neváhali. Jakmile to šlo, ihned se rozjeli. Fotbalisté Podolí měli v nohách čtyři tréninky a hned nastoupili k přípravě proti Přední Kopanině. V duelu dvou celků Pražská teplárenská přeboru vyhráli 5:2. „Výsledek bych nepřeceňoval, možná je pro Kopaninu i krutý, protože hra byla většinou vyrovnaná. Samozřejmě potěší, že jsme dali pět branek, ale pár nám jich soupeř daroval svými chybami sám,“ poznamenal sportovně Petr Majer, trenér Podolí.

Oddechl jste si, když jste viděl po dlouhé pauze bez fotbalu vaše mužstvo na trávníku v plné polní?
Měl jsem radost. Bylo fajn, že jsme mohli hrát. Sice už jsme měli za sebou pár tréninků, ale jen trénovat se nedá. Chce to i tu odměnu v podobě zápasu. Když se objevila možnost zahrát si utkání, tak jsme po ní skočili. Kdo by nechtěl hrát, tak by snad nebyl normální.

Vidíte, a trenér soupeře si postěžoval, že tým nebyl k utkání kompletní. Řešil jste i vy nějaké omluvenky?
Bohužel u nás také byly absence. Ani na první trénink nepřišlo tolik lidí, kolik jsem čekal. Když máte v kádru dvaadvacet lidí a přijde na trénink dvanáct kluků, po takové době, tak vás to zaskočí. Někteří měli ještě obavu kvůli té situaci, a tak prostě nepřišli trénovat, jaký důvod měli ostatní, to nevím. Jen řeknu, že jsem čekal, že přijde víc lidí. A taky musím říct, že postupem času počet hráčů na tréninku rostl.

Nejspíš i vy sám uznáte, že může přijít situace, kdy hráči budou muset dát přednost povinnostem v zaměstnání před fotbalem...
Předpokládám, že tahle situace může nastat, s tím počítám. Ale podle mého se to může stát jednou za čas. Já razím heslo, kdo chce jednou týdně na fotbal, tak se tam dostane. V tuhle chvíli máme dva tréninky týdně - v úterý a ve čtvrtek - a je mi jasné, že třeba někdo stihne jen jeden trénink. O víkendu pak budeme mít zápas.

Šli jste rychle na věc, ale jedete ve volnějším rytmu?
Přesně tak. Není to o tom, že bychom tvrdě nabírali kondici, běhali nějaké sprinty. Teď je to prostě o nějakém dojezdu doby, kdy měla probíhat sezona. Takže máme kvalitní rozcvičku, nacvičují se herní věci, děláme herní prvky. Měli jsme neočekávanou dvouměsíční pauzu, s kterou nikdo nepočítal, takže se musíme teď nějak nastartovat, zvyknout si zase na sebe.

I v tomhle rozpoložení jste silné Přední Kopanině dali pět branek. Výsledek sice nepřeceňujete, ale potěšit vás musel, že?
To víte, že to radost udělá. Ale dobře víme, že to bylo většinou vyrovnané. Extrémně kvalitní fotbal to nebyl, byla znát ta pauza. Ale už pro ten pocit, že jsme vyhráli, je to fajn. Je to povzbuzení i pro další tréninkovou práci.

Hrálo se, bylo krásné počasí, ale vyrovnat jste se museli s omezeními, které ještě platí při doznívající pandemii koronaviru. Jak těžké to bylo?
Dbalo se na to, aby byla k dispozici dezinfekce. Do kabin se nešlo, jeden hráč si tam jen skočil pro chrániče, uvnitř se také nafoukly míče. Příprava na zápas byla na hřišti. Jinak bylo všechno, jako když jdeme na trénink. Po utkání se nikdo v areálu nesprchoval.

A co fanoušci? Byli jste připravení, kdyby se jich sešel počet, který by byl hraniční v souvislostí s povolenou stovkou lidí na zápase?
Na Podolí bohužel obecně moc fanoušků nechodí, a to ani když se hrají mistráky. Ale připravení jsme byli, kdyby to nastalo, musel by od nás nastoupit člověk a prostě ty lidi spočítat. Nikdo nechtěl porušit nějaké nařízení.

Už máte dohodnuté další přípravné zápasy?
Budeme hrát jen o víkendech. Rozjede se i naše béčko, takže je možné, že za týden vymyslíme a zahrajeme si modelové utkání áčka s rezervou. Šestého června pojedeme do Kolína a za týden si pak zahrajeme doma s Újezdem Praha 4. S tím bychom hráli stejně na konci přeboru, takže to bude taková tečka za sezonou. Pak budou mít hráči volno, pochopitelně budeme muset reagovat na situaci, kdy vlastně začne přebor.

Takže to bude utkání, kdy se s dresem Podolí rozloučí Karel Kristen?
Přesně tak, přijde si zahrát. Ale co vím, tak s kariérou nekončí. To by v takové sezoně, kdy vám půlku vezme koronavirus a nehraje se, snad ani nešlo. Takhle se končit nedá. Ale už v zimě jsme se s Karlem bavili o tom, že nejspíš z Podolí odejde a teď to tedy nastane.

Budete tedy hledat nějakého zkušenějšího hráče, který by ho zastoupil?
Všechno má svá pro a proti. On byl přínosem, byl zkušený, mluvil na kluky, pomohl jim radou. Teď se budeme muset poprat s tím, že ho mít nebudeme. Šanci dostanou další naši kluci. Kdyby se objevila šance získat zkušeného hráče, všechno bychom zvážili.

Zápas s Kopaninou se hrál na tři třetiny. Máte tři brankáře, kteří mají o motivaci postaráno, budou se teď v přípravě prát o dvě místa v kádru pro další sezonu?
Přesně tak to je. Chtěl jsem, aby všichni dostali stejnou šanci a Kopanina nám v tomhle směru vyšla vstříc. Dostanou všichni tři šanci se ukázat a záleží jen na nich, kdo si o místo v kádru Podolí pro další sezonu řekne. Ale takhle to mají rozdané i hráči do pole. Teď jsme hráli zápas s Kopaninou, kdy šlo hlavně o to, že jsme si zahráli. Ale všichni musejí vědět, že my trenéři samozřejmě všechno sledujeme, jak se nám ten který hráč ukáže.



Fotografie