Foto: Pavel Jiřík st.
Motorlet se chystá na rozjezd. Hodně nás to celé zasáhlo, přiznává předseda klubu Blažek

Motorlet se chystá na rozjezd. Hodně nás to celé zasáhlo, přiznává předseda klubu Blažek

Fotbalový svět pomalu začíná dýchat poté, co jej zabrzdila pandemie koronaviru. Menší kluby už sice musejí na zápasy o mistrovské body v této sezoně zapomenout, v náročném období ale řeší, jak vše bude v klubu dál fungovat po rozvolnění opatření. „Trénovat začínáme v pátek,“ hlásí za Motorlet jeho místopředseda Vladimír Kubert. O ekonomických dopadech pak mluví předseda klubu Rudolf Blažek.

Nejtěžší chvíle jsou snad za námi, začíná žít Motorlet normálním životem?
Kubert: Pořád je to složité. Zatím se nemůže do šaten, takže kluci přijedou v tréninkovém oblečení a po tréninku zase odjedou. Ale pravda je, že se začíná něco dít. Všude máme nachystanou dezinfekci, dodržujeme všechna nařízení. Řeší se samozřejmě i mládež, tam se začalo dřív, trénovalo se třeba v pěti lidech. Do normálu ale bude mít situace pořád daleko, pomalu se však rozjíždíme.

Jak těžké to období pro klub bylo?
Blažek: Bylo hodně složité. Na mládež ještě nějakou korunu v dnešní době získat můžete, ale jinak? Jsme občanské sdružení, žijeme z roku na rok. Situace, která nastala, nás hodně zasáhla. Vezměte si, kde klub jako Motorlet může získat finance. Třeba z pronájmů, ale ty padly. Chtěli jsme u nás pořádat tři velké turnaje, žádný nebude, takže je příjem nula. Další jsou příspěvky od hráčů. My jsme sáhli k jejich snížení na třetinu s tím, že jsme požádali rodiče dětí, aby zvážili výši příspěvku. A musím jim poděkovat, jak ke všemu přistoupili. Mládež máme ročníkově seřazenou. Vezměte si, že máme stovky dětí a třeba čtyřicet trenérů. Dohodli jsme se s nimi na nějakých úpravách úhrad. Ale jsou tu energie a další věci, které prostě nemůžete vypnout a klub je musí hradit.

V rozpočtu byly jistě i finance od sponzorů a také město se chystalo rozdělit granty s financemi na provoz. Jak jste na tom v tomhle směru?
Blažek: Co se týče sponzorů, tak určitě nejsme klubem, který by chtěl všechno stavět na jednom velkém sponzorovi. Každý, kdo sleduje fotbal, tak ví, jak to pak v takových klubech někdy dopadá. Podpora skončí a klub se rázem propadne soutěžemi dolů, nebo i úplně skončí. My máme větší množství menších sponzorů, kteří teď mají pochopitelně své starosti. Splátky jsou rozložené, první dvě jsme třeba dostali, ale také přišlo varování, že není jisté, jak to bude dál za třetí a čtvrtý kvartál. My firmy samozřejmě chápeme, řeší svoji budoucnost, čekáme, že o některé sponzory můžeme přijít.

A co zmíněné granty na provoz od města?
Blažek: Město vymyslelo třeba pomoc bazénům, ale co se týče grantů na provoz, tak ty nejsou hotové. Přitom to mělo být ještě před tím, než ta krizová situace nastala. Loni jsme do půlky března dostali 300 000 korun, letos peníze zatím nedostal nikdo. Kdybychom tu částku měli, bylo by to jiné. Přitom teď finance extra potřebujeme. Když vidím, jaká je třeba podpora kultury, tak se město zachovalo bohužel ke sportu macešsky. Malé kluby nemají peníze, které měly dostat do konce března. Situace s covid-19 na to neměla mít vliv. Bylo to nepříjemné, vydýchali jsme to všechno se skřípením zubů. Zvládli jsme to díky pochopení hráčů, trenérů i rodičů dětí, které u nás hrají.

Hráči trénovali individuálně. S klubem mají obecně nějaké dohody o finančních odměnách. Docházelo k jejich úpravám?
Blažek: Do půlky března dostanou hráči všechno, pak jsme si nastavili věci jinak a hráči na to přistoupili. Všichni chápou, jak se situace zamotala, takže docházelo ke škrtům a redukcím. Upravovala se u nás třeba i správcovská odměna.

Každopádně, představy o sezoně po postupu do ČFL byly jiné.
Blažek: Po minulém ročníku to na start ve třetí lize nevypadalo, ale nakonec jsme tu šanci dostali. Takže jsme na to museli nějak zareagovat a přivést hráče na tu soutěž. Do budoucna chceme, aby tuhle soutěž hráli v co největší míře naši odchovanci, aby to hráli kluci, kteří u nás vyrostli. Další trend už nebude posilovat tým hotovými hráči, ale tým se bude doplňovat našimi mladíky. Víme, že to bude složitější, ale je to cesta, po které chceme jít.

To je určitě zajímavá motivace i pro mládež.
Blažek: Právě kvůli nim to prioritně děláme, aby měli mládežníci kam přejít. Jak jsem říkal, chceme zapojit více odchovanců. Máme kluky ve druhé dorostenecké lize, ti pak mohou přejít do béčka, které máme v přeboru. To je hodně kvalitní soutěž. A tam se mohou ukázat a vyhrát se tak, že se výhledově budou posouvat do třetí ligy.

Jinde se pracovalo na zázemí, co jste vylepšili na Motorletu? 
Blažek: Za posledního tři a půl roku jsme udělali díky přidělenému grantu a nasazení lidí v areálu pořádný kus práce. Máme dvě nová malá hřiště, opravený je vstup do areálu, zázemí pro trenéry, čtyři šatny, buňky u hřiště s umělým povrchem. Pochopitelně se zlepšil i stav trávníku.

A konečně si vše zase vyzkouší i hráči. Fotbalový svět se zase rozjíždí. Přesto: zaskočilo vás hodně, když sezona předčasně skončila?
Kubert: Já si myslím, že to rozhodnutí bylo správné. Situace, která nastala, tu nikdy nebyla. Bavíme se o amatérských soutěžích, nedovedu si představit, že by se hrálo s vloženými středami a hráči by v práci třeba řekli, že potřebují ve 12 hodin skončit, protože odpoledne hrajeme v Domažlicích. To by takový šéf asi klidně řekl, tak si jdi hrát fotbal.

Jak jsou na tom hráči, kdy se začnete bavit o změnách v hráčském kádru pro další sezonu? Máte už nyní signál, že by někdo třeba nepokračoval?
Kubert: Všechno se bude samozřejmě řešit, ale zatím podobný signál nemáme.

Kdy máte v plánu nějaké přípravné zápasy?
Kubert: Co se týče áčka, tak tam bude hodně záležet na tom, kdy vlastně začne nová sezona. Od toho se bude všechno odvíjet. Zatím jsme se vším čekali, uvidíme, co si rozhodnou v úterý nejvyšší soutěže. Pokud by se začínalo ve třetí třeba až v září, tak by hráči měli v červenci volno. Zatím jsme se s trenérem Poustkou bavili o tom, že by možná stačily dva přípravné zápasy. S Královým Dvorem a Zápy.

A co rezerva?
Kubert: Tam jsme uvažovali o takovém malém turnaji, kde by hrály kromě našeho béčka Zličín, Jinočany a Praha 1999. Vždy v sobotu v 10 a ve 13 hodin. Jednou by se hrálo u nás, příště na Zličíně, třetí kolo v Jinočanech a bylo by hotovo.