Foto: Jiří IPSER
Admira hlásí restart: Končit nikdo nehodlá, klub se chystá na injekci mládí

Admira hlásí restart: Končit nikdo nehodlá, klub se chystá na injekci mládí

Je to tady, běhání v parku je konec, jde se na věc. Třetiligová Admira se opět tréninkově rozjíždí a přichází chvíle trenéra Františka Peřiny, jehož tým si musel kvůli pandemii koronaviru, která předčasně ukončila nižší soutěže v Česku, neplánovaně od fotbalu odpočinout. „Všichni se těšíme. Kluci budou rádi i za těžké tréninky, které třeba obyčejně nemusí. Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží,“ usměje se Peřina.

Sezonu sice nedohrajete, ale to nejhorší období je zřejmě u konce. Jak jste dobu bez fotbalu snášel?
Těžce. To je jasný. Já jsem magor, který myslí na fotbal ve dne i v noci. Teda někdy v noci. (směje se) Hodně jsem trpěl. V televizi bylo nejdříve hodně hokeje, ale pak se přidal naštěstí i nějaký fotbal. Mrknul jsem se i na pár podzimních zápasů Admiry ze třetí ligy, fotbal mi prostě chyběl, to je jasné.

Čím jste se tedy ve volných chvílích bavil?
Oživil jsem cestu domácího kutilství. Takže zedničinu, truhlářské a instalatérské práce i nějaké další věci. Rodina měla radost. Udělal jsem toho za ty dva měsíce víc než za předchozích dvacet let. (směje se)

To jste na dálku konkuroval trenérovi a správci hřiště v divizním Meteoru Fíčkovi. Jeho fotka při práci v areálu klubu byla hitem...
Fotku Honzy Fíčka jsem viděl, taky jsem s ním mluvil. U nás se taky odvedla spousta práce, celý areál se dezinfikoval, správci pracovali na obou na hřištích. Obě hrací plochy jsou asi v nejlepším stavu, v jakém kdy byly. I když hřiště teď asi budou dobrá všude, když se nehraje. Já jezdím z práce přes Admiru, takže jsem se tak často zastavil a viděl jsem, jak to je. Teď se to snad všechno začíná posouvat k lepšímu.

Chystali jste se na náročný boj o udržení. Když sezona předčasně skončila, ulevilo se vám, nebo jste byl rozmrzelý?
Jasně, někdy jsem mluvil o tom, že nás čeká boj o udržení, ale taky jsem říkal, že věřím tomu, že máme kvalitu na to, abychom ze třetí ligy nespadli. Soutěž se pak nedohrála, ale já věřím, že bylo v našich silách udržet třetí ligu. A byl bych daleko radši, kdybychom hráli. Těšil jsem se na zápasy a doufám, že od podzimu už všechno pojede.

Je tu ale strašák, že může přijít druhá vlna Covid-19, že?
Také jsem ty informace četl, bohužel, nikdo neví, co se může stát. Teď je třeba, aby se fotbal na všechno připravil, aby bylo jasně dané, co by se stalo ve chvíli, kdy by podobná situace nastala. My všichni si samozřejmě přejeme, aby bylo všechno bez problémů a mohlo se hrát.

11. května se Admira tréninkově rozjíždí. Jak jste fungovali do téhle doby?
Komunikovali jsme přes internet, kluci trénovali sami, případně se byli třeba proběhnout ve dvou. Nejsem zastáncem toho, že bych dával někomu konkrétní zadání, co má udělat. Ale dostával jsem od kluků zprávy přes různé aplikace. Bavíme se ale pořád jen o běhání v parku... Až ostrá příprava odhalí čistou pravdu, jak na tom kdo je. Teď jedenáctého se otevírá areál a začínají i tréninky mládeže. Ta nechodí do školy, takže se trochu upravil plán.

Jak těžké je motivovat hráče, když je před nimi pauza půl roku, než si zahrají soutěžní zápas?
Myslím, že jsou natěšení a budou rádi i za společné trénování. Běhání po parcích je něco jiného než trénink s týmem. Kluci teď budou rádi i za těžší tréninky, které obyčejně třeba někdo nemusí. Chuť do tréninku mají všichni.

Řešil jste s hráči, zda budou všichni pokračovat? Najdou i třicátníci motivaci?
Nemám signál, že by někdo končil. S hráči jsem byl v kontaktu a mám úplně jiné signály. Mám na mysli to, že kluci, kteří třeba uvažovali, že po sezoně trochu nějak utlumí kariéru, tak teď mají jasno, že si ji ještě o rok protáhnou. Mají fotbal rádi a nikdo by nechtěl končit takhle. A taky nám končí třináct kluků v dorostu. Dostanou šanci ukázat se. Věřím, že rozšíří náš už takhle početný kádr, to je pro Admiru příjemná zpráva.

Od 11. května jsou povolené akce se stovkou lidí, za dva týdny počet naroste nejspíš na 500. Chystáte už přípravné zápasy?
Nejdříve něco odtrénujeme, samozřejmě už ale plánujeme i zápasy. Některé možné soupeře nám vzal Benešov, který chce u nich hrát turnaj, ale poradíme si s tím.

A co třeba nějaký modelový zápas i s hráči béčka, které vedlo Pražská teplárenská přebor?
Nejsem úplně příznivcem těchto zápasů, nesedí mi to, takže podobné utkání nebude. Platí, že si každý odehrajeme svoje. Budeme cílit na to, aby se nám program nekryl a viděl jsem co nejvíce zápasů.

Hodně klubů v době pauzy šetřilo, škrtalo se v oblasti odměn pro hráče, možná omezí podporu klubu i nějací sponzoři. Jak na tom byla v tomto směru Admira?
Co se týče odměn, tak jsou tam nějaké úpravy ve hře. Máme to všechno promyšlené, to období bylo specifické. Myslím, že nebude problém.

Příští ročník Fortuna ČFL je plný otazníků, v soutěži může nastat pořádný průvan, protože řada týmů řeší, co dál. Admira je v tomto směru v pohodě, máte rozmyšlené, jak to bude s přípravou?
Volna teď měli kluci dost, takže počítám s tím, že do konce června budeme trénovat a hlavně hrát, abychom tak nějak nasimulovali ten konec sezony. Pak bude týden dovolená, počítám, že do ciziny teď hráči mizet nebudou a pak už to zase rozjedeme. 11. července už tam máme přípravný zápas a pojedeme naplno.