Foto: Jiří IPSER
Vltavín se chystá na restart. Abena jede dál, první přípravné zápasy přijdou v květnu

Vltavín se chystá na restart. Abena jede dál, první přípravné zápasy přijdou v květnu

Třetiligový Vltavín se pomalu chystá k rozjezdu. Pandemie koronaviru předčasně ukončila sezonu nižších fotbalových soutěží. Ambiciozní tým, který se vždycky pral v horních patrech Fortuna ČFL, nečeká žádné překotné změny. „Nějaký úbytek sponzorů asi bude, stejně jako změny v hráčském kádru. Konkrétně se ale všechno teprve bude řešit,“ říká Josef Neuberg, šéf klubu.

Jak se Vltavín popral s nenadálou pauzou?
Nikdy jsme nic podobného nezažili, myslím, že to bylo stejně těžké pro nás, stejně jako pro všechny ostatní. Byli jsme na něco zvyklí, fotbal je součástí našeho života a najednou to bylo jinak. Padala nařízení vlády, fotbal i sport se zastavil. O to víc cítím, že jsou trenéři i hráči nedočkaví, až se vše zase rozjede.

Sledoval jste na dálku, jak hráči fungují?
V tomhle směru měli a mají trenéři i hráči moji důvěru, takže jsem nečekal, že by mi někdo předkládal plány, jaké hráči od trenérů dostali. Samozřejmě že až se teď tréninky rozjedou, tak se ukáže, jak na sobě hráči pracovali.

Takže se zajdete podívat na první trénink?
Samozřejmě. Ale ono to platí obecně, že já jsem skoro na každém tréninku.

V pondělí 11. května je dovoleno pořádání akcí s účastí sto lidí. Jak je to s tréninky a tušíte, kdy by mohly přijít první přípravné zápasy?
Tak u nás se začne až 12. května. Co jsem sledoval, tak jedenáctého nemá být úplně ideální počasí, má pršet, takže nechceme riskovat, že by třeba některý z hráčů hned nastydl a třeba kašlal a měl rýmu. Spousta lidí teď po tom všem na takového člověka kouká všelijak. Takže začneme o den později.

A ty přátelské zápasy?
Na tohle téma jsme se bavili a počítáme s nimi spíš až na červen. Po téhle dlouhé nepředpokládané přestávce tomu dáme čas. Nemá cenu spěchat, takže zahrát bychom si mohli na konci května a během června.

Pauza nejspíš pomohla vašemu hřišti, které nebylo v optimálním stavu, že?
Asi mu to pomohlo. Teď uvidíme, co dál, jak to bude s počasím. Všude se brečí, že je málo vody. Ale my to zvládneme.

Kluby vyplácejí hráčům určité odměny, těch se třeba ve velkých klubech hráči vzdali. Jak to bylo z pohledu Vltavínu?
Sedli jsme si a o všem jsme se s hráči pobavili. Bez problémů jsme se dohodli na nějakém snížení. Nebavíme se o horentních sumách, pořád se pohybujeme v amatérském fotbale. U profesionálů byly ve hře úplně jiné částky.

Třeba Němec Özil z Arsenalu bere 350 000 liber týdně a se snížením nesouhlasil...
Jeho týdenní odměna by se Vltavínu hodila, s ní by si náš klub vystačil docela dlouho. (směje se)

Leckoho napadne, co vaši exligoví trenéři a jejich odměny?
Tam to bylo stejné jako u hráčů, to snížení se týkalo i jich. Na všem jsme se dohodli. Nebyl žádný problém.

Máte už nějaké ohlasy od sponzorů, zda třeba omezí podporu klubu do budoucna, nebo vás ujistili, že je vše v pořádku?
Myslím, že nějaký úbytek asi bude. V tomhle čase to asi každý musí pochopit, že firmy řeší hlavně svoje fungování a budoucnost. Až se všechno rozjede a firmy si vyhodnotí, zda je prostor pro podporu fotbalu, pak jistě zase přijdou. Ale chápeme, že teď asi řeší jiné věci. O všem se budeme bavit. Věřím, že nějaký zásadní problém nenastane.

Pauza je velmi dlouhá, už jste se s trenéry bavili třeba o hráčském kádru?
Na tohle je ještě brzy. Ve Vltavínu vždycky docházelo k nějaké hráčské obměně, která se týkala třeba tří, čtyř fotbalistů. Takže podobnou věc očekávám i teď v létě. 

Naznačil někdo, že by třeba nepokračoval a dal přednost zaměstnání a působení třeba v nižší soutěži?
Takhle daleko ještě nejsme, nebavili jsme se o tom. Určitě se na všechno sedneme, to ale bude až po dvanáctém květnu.

Vltavín má v kádru i cizince. Brazilec Pablo Vieira byl pryč a ani nepřiletěl, Ital Carlo Maione byl tady v Česku, stejně jako Martin Abena. Ten má svůj věk a pauza je pro něj určitě nepříjemná. Řešili jste nějak situaci cizinců?
Co se týče Vieiry, tak je doma ve Fortaleze. Jinak moc zpráv není o Brazílii ani v médiích, takže uvidíme, jak se vše vyvine. A co se týče Martina Abeny, ten už je doma tady. Je to bývalý ligový fotbalista, je to Pan fotbalista. Umí si v těžké chvíli poradit a věřím, že normálně bude pokračovat dál.