Foto: Jiří IPSER
Aritma se tréninkově rozjíždí. Chybí peníze za pronájmy, přiznává ředitel klubu Kubr

Aritma se tréninkově rozjíždí. Chybí peníze za pronájmy, přiznává ředitel klubu Kubr

V sezoně už si o body nekopnou, to už je fotbalistům divizní Aritmy pěkných pár týdnů jasné. Jak se ale vokovický klub dokázal popasovat s nečekanou pauzou? „Není to nic jednoduchého,“ hlásí sportovní ředitel Aritmy Tomáš Kubr. Soutěžní ročník předčasně ukončila pandemie koronaviru, fotbal se zastavil, v tomto týdnu ale Aritma začíná fotbalově zase žít, rozjíždějí se tréninky.

Sezona byla zrušena, na jaře se prakticky nehrálo. Jak se současnou situací váš klub bojuje? Jak vše zvládá?
Co se týče doby, kdy se dalo trénovat jen individuálně, tak jsme měli jednu drobnou výhodu v tom, že my jsme jeden trénink u mužů jeli na dálku přes aplikaci. Byli jsme s hráči ve spojení a hráči museli posílat, jak daný úkol splnili. A trenér Prošek a dříve i já jsme dané informace vyhodnotili. Bylo pak jedno, jestli ten hráč byl v práci a úkol splnil v šest večer, nebo měl program na večer a trénoval v deset dopoledne.

Aplikovali jste podobnou věc i u jiných kategorií?
V tomhle režimu jel i dorost, bavili jsme se s trenéry žáků. Samozřejmě jsme tenhle model v době omezení aplikovali tak, že hráči dostávali úkoly víckrát týdně. Takže trenérům chodily přes aplikaci data, a ti je vyhodnocovali. Samozřejmě je rozdíl, když něco chcete po dospělých a něco po mládežnících. Pro naši generaci byl největší trest, když nám zakázali jít ven. Pro současnou generaci je to tak, že jsou rádi, když ven nemusí. Tak jsme museli vymyslet, jak je přitáhnout k tréninku, aby šli ven. Ale podle toho, co trenéři dostávali, se to snad dařilo.

Formu, kdy by se hráči udržovali podle tréninků, co jsou od řady známých tváří na internetu, jste nedoporučovali?
Šli jsme naší cestou. Je pravda, že na internet dal svůj trénink snad i kačer Donald. (usměje se) Samozřejmě záleželo na každém, jestli se na něco podívá a bude podle toho makat.

Teď se situace mění a lze se připravovat ve skupinách na hřišti. Rozjíždějí se tréninky přímo v areálu ve Vokovicích?
Máme připravený pilotní tréninkový program, bude se trénovat na party. Dopoledne budou chodit děti, na hřišti se budou střídat vždy nějaké skupiny hráčů, přesně tak, aby byly dodrženy všechny věci, které jsou vyžadovány.

Bavíme se o fotbalu na amatérské úrovni, přesto, jak klub zareagoval třeba v oblasti příspěvků hráčů? A opačně: občas hráči dostávají nějakou korunu za tréninky a zápasy...
Co se týče financí, tak si myslím, že jsme se zachovali slušně. Za březen dostali hráči všechno, za duben byla ta suma ponížená, ale opět hráči něco dostali. Vnímáme to, že na sobě pracují. U trenérů se nekrátilo nic. Ono by se totiž dalo říct, že trenéři měli víc práce než obvykle. Museli ty věci pořád vymýšlet, vyhodnocovali výsledky, stálo je to víc času. Co se týče příspěvků, tak my je vybíráme půlročně, takže se teď snížily na polovinu.

Lze už říct, jaké ekonomické dopady měla současná situace na klub?
Nejsme na tom výborně, ale taky to není nějaká katastrofa, nějaký extrém. Je jasné, že když jsme jako příspěvková organizace, tak tam nějaký finanční výpadek je. Citelný výpadek pro nás znamená to, že vzhledem k opatřením a uzavřením areálů nám odpadl příjem z pronájmů hřiště, ať už jde o lakros, hanspaulskou ligu nebo třeba frisbee. Ale jak jsem říkal, pro nás jsou nejdůležitější příspěvky od členů. Za další nám moc pomáhají granty, za které patří velký dík Pražskému fotbalovému svazu. Důležité jsou i projekty jako Můj klub, tam dík patří Ministerstvu školství, pak jsou tam ty zmiňované příjmy z pronájmů.

Situace je vážná, kluby šetří finance. A to se ještě neví, jak na tom budou partneři klubu, lokální firmy, které podporují fotbal a teď řeší své problémy. Už vám někdo naznačil, že bude muset svou podporu klubu omezit či ukončit?
Zatím nám nikdo nic podobného nehlásil a doufám, že ani nebude. I když je jasné, že ta situace může nastat, protože jsou firmy, co mají problémy. Na druhou stranu, my si těchto příjmů vážíme, ale nejsme na nich závislí. Když se rozhodne někdo Aritmě něco dát, tak to bereme jako příjemný bonus, je to pro nás něco navíc.

A co hráči? Naznačil třeba některý už dopředu, že nebude pokračovat a bude hrát třeba na nižší úrovni kvůli zaměstnání?
Nemůžu mluvit za všechny, vím, že na prvním místě je zdraví. A taky, že pro každého je důležité zaměstnání. Doufám ale, že se nic podobného nestane. Vím, že divize není soutěž, jak se říká na vyprdění, musí se tam trénovat čtyřikrát v týdnu, nějaký čas to stojí. Když dojde k nějaké výjimečné situaci, tak jsem pro to měl pochopení já a za mého nástupce Ládi Proška je to podobné. Samozřejmě nesmí jít o dlouhodobé výpadky. Abych to shrnul, zatím tedy nemám signály o tom, že by někdo z tohoto důvodu nepokračoval.

Od 11. května lze organizovat sportovní akce s účastí sta lidí, takže by se daly hrát i přípravné zápasy. Už máte nějaké v plánu?
V tomhle směru jsme s květnem nepočítali, zápasy máme naplánované zatím na červen. Třináctého si zahrajeme s Přešticemi a o týden později nás čeká derby s třetiligovou Admirou.