Foto: Jiří IPSER
Doba bez fotbalu. Jak se na současnou situaci dívají zástupci klubů z I. B třídy?
01.05.2020

Doba bez fotbalu. Jak se na současnou situaci dívají zástupci klubů z I. B třídy?

I z klubů I. B třídy zazněly v naší anketě velmi zajímavé pohledy na současné problémy amatérského fotbalu. Jen jen škoda, že z dvanácti oslovených klubů reagovala pouze polovina. Anketa vznikala během minulého týdne, kdy nebyly žádné informace o amatérském sportu.

Klubům jsme položili tyto tři anketní otázky:
1. Výkonný výbor FAČR rozhodl o zrušení soutěží. Jaké dopady mělo na váš klub toto rozhodnutí ve sportovní i ekonomické oblasti?
2. Vláda zveřejnila postupné kroky rozvolňování svých opatření. Zmínka o amatérském sportu však ani nepadla. Počítáte s tím, že se do 30. června ještě zaplní váš areál fotbalisty, ať už při trénincích či zápasech?
3. Co je pro vás na této situaci z pohledu klubu to nejtěžší?

I. B třída - skupina A
Čakovice - Michal Babka, sekretář klubu
1. Rozhodnutí nás i všechny hráče mrzelo, na druhou stranu chápeme a respektujeme rozhodnutí vlády, protože zdraví je na prvním místě. Z ekonomického hlediska se nás to zatím naštěstí moc nedotklo. Ovšem uvidíme, jaký to bude mít vliv na výši podpory od městské části a dalších partnerů v budoucnu. Klub však v existenčních problémech nebude.
2. Zatím je plán vlády, že od 8. 6. by mohly být povoleny sportovní akce do 50 osob. Pokud by ta možnost byla, rádi bychom aspoň do konce června spustili v nějakém režimu tréninky. Hlavně abychom dali zpět dohromady kádry všech kategorií před letní pauzou.
3. Nejtěžší je, že nikdo momentálně neví, jak se situace ohledně viru bude vyvíjet. Teď může být vir na ústupu a v létě to může najednou být zase naopak. Tudíž ze sportovního hlediska je nejtěžší, že nevíme, s jakým zpožděním se rozjede další sezóna, u mládeže nevíme jak s letními kempy a dalšími akcemi.

Sokol Řepy - Petr Žmolil, sekretář
1. Mnoho smutných hráčů a trenérů. Po ekonomické stránce čekáme na vyjádření MČ, MŠMT a dalších našich sponzorů.
2. Rádi bychom, kdyby to tak bylo. V porovnání s uvolněním nákupů v nákupních centrech je z našeho pohledu více rizikové, než mít 30 hráčů venku na stejné ploše. Ale zatím to vidím negativně.
3. Zodpovídat dotazy hráčů a rodičů, kdy už bude vše uvolněné a jak to bude s příspěvky do klubu.

Sokol Lipence - Jaroslav Kábele, místopředseda
1.
Nejhorší je přerušení přirozeného sportovního života. Při zimní přestávce se člověk může zbláznit, když nejde dva týdny mezi kamarády, zaběhat si, zakopat, poklábosit. A teď najednou vyhlídka na tři měsíce bez fotbalu? Hrůza. Ekonomické efekty jsou jasné. Nemůžeme bez uzardění vybírat příspěvky, které jsou jedním z hlavních příjmů našeho klubu, když fotbalisté nemůžou na hřiště nebo do tělocvičny. Doufáme, že většina členů to pochopí a pošle příspěvky aspoň jako sponzorský dar klubu. Obtížné je také oslovovat sponzory, když jejich reklamu na hřišti chodí okukovat leda zajíci (nebo u nás i divočáci). Samozřejmě také nemáme příjmy z vstupného, které v Lipencích, kam chodí pravidelně slušná návštěva, nejsou zanedbatelné. Nájem z restaurace také není. Přitom náklady stále běží a nikdo nám je neodpustí. To, že nikdo nepostoupí a nikdo nesestoupí, nám vrásky nedělá.
2. Než jsme stačili odpovědět na původní otázku, přišlo další uvolnění. Těšíme se, že po 11. květnu začneme s tréninky a po 25. květnu sjednáme nějaké přátelské zápasy či turnaje.
3. Nejtěžší bylo koukat na ten zelený pažit a nesmět na něj vyběhnout s míčem a s kamarády. Nejít po zápase na pivo a na klobásu, neslyšet ty „chytrosti” v diváckém kotli za dolní brankou.

I. B třída - skupina B
Čechie Dubeč - Josef Říha, sekretář
1.
Dopady v ekonomické oblasti: momentálně nikoliv výrazné, ale do budoucna se zvýší náklady na hygienu v celém areálu, včetně dezinfekčních prostředků pro hráče a členy realizačních týmů; možný tlak rodičů na snížení členských příspěvků (náklady na energie - zálohy se platit musí). Dopady ve sportovní oblasti: přerušení sociálních vazeb mezi členy družstev, náročnější proces pro dostání se hráčů do formy.
2. Ano. Zvažujeme uskutečnění tréninků a přátelských utkání družstev dospělých i mládeže, pokud to počet schválený vládou dovolí.
3. Ztráta každodenního kontaktu s členy klubu i s veřejností. V případě mládeže se jedná o předvedení pokroku ve sportovní činnosti.

Fotbalová akademie Praha - Radomil Klouček, sekretář
1.
Dopady zrušení soutěží výkonným výborem FAČR jsou po sportovní stránce v našem klubu jsou docela smutné. Byli jsme po podzimu a prvním jarním kole první v I. B třídě s náskokem šesti bodů na druhé mužstvo. A hráli jsem o postup do I. A třídy, byl by to třetí postup v řadě. Nedá se nic dělat, pokusíme se postup vybojovat v následující sezoně. V ekonomické oblasti jsou následky vážné. Přišli jsme dost financí z pronájmů našeho stadionu. Musíme vydržet a věřit, že bude lépe.
2. Předpokládám, že od 8. 6. nejpozději začneme trénovat a připravovat se na další sezonu.
3. V této situaci je špatné, že nikdo včetně mládeže nemůže trénovat a hrát zápasy.

Spartak Kbely - Jiří Němec, místopředseda
1. Ve sportovní části rozhodnutí FAČR znamená ukončení slibně rozehraných soutěží pro mužstvo mužů A, staršího dorostu a mladšího dorostu. Po dobré zimní přípravě jsme předpokládali postup v tabulkách těchto soutěží směrem nahoru. V ekonomické oblasti jsme právě na zimní přípravu všech mužstev včetně nejmladších kategorií vynaložili poměrně velké prostředky, především za nájem tělocvičen a UMT ploch, které zůstanou bez zúročení. Příjmy z příspěvků členů klubů budou též nižší. Náklady na údržbu stadionu zůstávají téměř konstantní bez ohledu na to, že ho nelze využívat. Přesto udržíme hospodaření klubu za první pololetí v černých číslech. Pro druhou část sezony, která se jak doufáme rozeběhne úplně nejpozději letní přípravou, počítáme s dotacemi od PFS (Magistrát hl. m.) a MŠMT (Můj klub) tak jako dosud. Bez nich bychom provoz klubu v dosavadním rozsahu jen těžko udrželi.
2. Čekáme na další rozhodnutí k postupu. Momentálně, bez bližších informací, vidíme termín až 8. června, což se nám zdá z pohledu jiných, již dnes uvolňovaných aktivit poměrně dlouho. Rádi bychom zahájili tréninky všech mužstev mládeže, a později i dospělých v průběhu května, respektive dříve než 8. června, a to i za omezujících a námi stoprocentně dodržovaných podmínek . Myslíme si, že 9 hráčů + 1 trenér na hřišti, bez využívání šaten a zajištění bezkontaktního střídání skupin, není o nic rizikovější, než otevření fitcenter a posiloven, které si zřejmě prosadilo vlivné lobby uživatelů těchto zařízení.
3. Dlouhodobá nemožnost tréninků cca 150 dětí a mládeže se svými dopady jak do jejich sportovní výkonnosti,  tak i do jejich sounáležitosti s klubem. A hrozí bohužel úbytek dosud systematicky sportujících dětí, a to nejen v našem klubu.



Související články