Foto: Jiří IPSER
Chybí nám každodenní kontakt s fotbalem, shodují se představitelé klubů z I. A třídy
01.05.2020

Chybí nám každodenní kontakt s fotbalem, shodují se představitelé klubů z I. A třídy

Jak fotbalové kluby z Prahy zasáhlo předčasné ukončení soutěží a vládní restrikce vycházející z boje proti celosvětové pandemii? Přečtěte si názory zástupců klubů z I. A třídy.

Klubům jsme položili tyto tři anketní otázky:

1. Výkonný výbor FAČR rozhodl o zrušení soutěží. Jaké dopady mělo na váš klub toto rozhodnutí ve sportovní i ekonomické oblasti?
2. Vláda zveřejnila postupné kroky rozvolňování svých opatření. Zmínka o amatérském sportu však ani nepadla. Počítáte s tím, že se do 30. června ještě zaplní váš areál fotbalisty, ať už při trénincích či zápasech?
3. Co je pro vás na této situaci z pohledu klubu to nejtěžší?


I. A třída - skupina A

ČAFC Praha - Miroslav Kaliba, sportovní manažer
1. V ekonomické oblasti jsme přišli o všechny pronájmy, které jsme měli domluvené. Ve sportovní části se s tímto rozhodnutím dalo počítat. Pocity jsou rozporuplné, protože jsme výborně potrénovali, měli dobré výsledky v přípravě a chtěli jsme se pokusit o postup. Soutěž jsme nerozehráli dobře, ale konečná ztráta na 2. místo nebyla propastná. Na druhou stranu není zaručeno, že by se nám to povedlo, takže začneme všichni od nuly.
2. Počítáme s tím, že v červnu bude umožněno alespoň zahájit tréninky v omezeném počtu.
3. Nejtěžší je nejistota. Hráči jsou amatéři a nemůžeme jim nařídit, aby se po zimní přípravě udržovali v kondici. Tou otázkou je mládež, protože ta ztratila rok a pro polovinu je to i konec ve své kategorii. O mládežnických týmech máme představu, ale nikdo neodhadne, jak se situace u jednotlivců vyvine.

FC Háje - Matěj Soucha, vedoucí trenérSpSM
1. Odpovědi vztahujeme na celý klub, ne jen na kategorii mužů. Negativní sportovní důsledky jsou jasné, tam, kde jsme měli sportovní cíle, tak jsme jich nemohli dosáhnout. Pozitiva se hledají těžko, ale například více prostoru pro individuální přípravu. Ekonomické důsledky to teprve bude mít, záleží totiž, jak to ovlivní celou společnost...
2. Uvědomujeme si samozřejmě vážnost situace, ale zejména po sociální stránce, kdy se hráči jednotlivých týmů již několik týdnů neviděli, je to nepředstavitelné. Budování vztahů a kolektivu je bohužel online formou složitější. Doufáme, že bychom alespoň několik tréninků na konec sezóny mohli uspořádat, aby se zejména děti ještě před prázdninami viděly.
3. Nejvíce nás trápí, že nemůžeme vykonávat činnost, která nás v klubu nejvíce baví a spojuje. Fotbal jako hra samotná, ale jako trenéři nemůžeme trénovat a dopřávat dětem a hráčům možnost se odreagovat a zapomenout na vše, co se kolem nás děje.

Čechie Uhříněves - Jan Vetyška, místopředseda SK Čechie Uhříněves
1. Samotné zrušení na nás dopadlo samozřejmě stejně jako na všechny ostatní, bereme ho jako fakt a jsme si vědomi, že prakticky jiná možnost ani neexistovala. Z hlediska sportovního nás mrzí, že tím pádem nebude moci postoupit náš B-tým mužů do vyšší soutěže, neb svou soutěží zatím procházel bez ztráty bodu a postup byl opravdu na dosah. Bohužel nám tato skutečnost zpomaluje realizaci našich plánů v rámci sportovního rozvoje a zvyšování kvality našich týmu. Na druhou stranu situaci chápeme a prostě se s ní popasujeme.
2. Že vláda nezmiňuje amatérský kolektivní sport považuji za absurdní a působí to tak, že jejich kroky nejsou komunikovány se zástupci kolektivních sportů na amatérské úrovni. Kdyby k těmto konzultacím docházelo, muselo by být vládě jasné, kolik zde máme sportovců, a to především z řad mládeže, kteří v tuto chvíli (či v nejbližší době) nemohou sportovat, a to ani za zpřísněných hygienických podmínek. Rozhodně počítáme s tím, že jakmile to vláda umožní, vrátíme se k tréninkům (bez ohledu na datum) v jakékoliv formě. Na hřiště se těší naši dospělí i mládežnici. A samozřejmě velká poptávka po sportu dětí je i od rodičů, kteří by rádi našli pro své ratolesti vyžití i mimo prostory domova.
3. Vzhledem k velikosti našeho klubu a především areálu a dalších sportovních prostor, které provozujeme, je pro nás samozřejmě nejtěžší zvládnout situaci ekonomicky. Fixní náklady spojené hlavně s údržbou a správou sportovišť zůstávají, ale příjmy z pravidelných i mimořádných pronájmů jsou rovny nule. Mimo jiné bylo zrušeno několik mezinárodních turnajů, které se měly konat v našem areálu a tím nám v součtu s dalšími pronájmy vypadly příjmy z rozpočtu v řádech vyšších stovek tisíc korun. Doufám, že i na provozovatele sportovišť bude vláda ve svých podporách myslet, jinak by situace mohla mít pro některé provozovatele fotbalových hřišť až tragické následky. Doufám, že společně všichni situaci zvládneme.

Ďáblice - Michal Mošnička, předseda klubu
1.
Jiné rozhodnutí než zrušení soutěží jsem v amatérském fotbalu ani nečekal. Po sportovní stránce je to smutné, ale na všem špatném se dá vždy najít i něco pozitivního, a tak po desítkách let nepřežitého koloběhu jaro/podzim plus v létě kempy,  v zimě pak turnaje, tak tato situace alespoň nabídla možnost fotbalového odpočinku, čas pro zamyšlení a dotažení některých restů, na které nebyl čas a stále se odkládaly na „někdy”. Co se týká ekonomiky, tak amatérský fotbal na úrovni PFS nemá žádné příjmy z televizních práv, reklamy, vstupné vybírá již jen minimum klubů a místní sponzoři nepodmiňují svoje příspěvky tím, že bychom měli odehrát plný počet zápasů, ale že chtějí pomoci klubu, kde hráli, hrají a nebo kde mají děti. Pro někoho může být problém, že mají nějakého silného sponzora, který ale teď bude muset zachraňovat svou firmu a fotbal půjde na druhou kolej, ale to není náš případ. Určitý výpadek příjmů budeme mít z pronájmu a také z příspěvků, neboť jsme vytvořili možnost za rok 2020 místo dvou příspěvků zaplatit pouze jeden pro ty, kterým vznikne v rámci osobních financí problém. Na druhé straně nám odpadnou náklady spojené s jarní sezonou, takže bychom měli po ekonomické stránce situaci zvládnout. Samozřejmě při pokračování grantové podpory, především na provoz areálů a pro mládež.
2. V harmonogramu jsou od 8. 6. 2020 povolené sportovní akce do 50 osob, a tak pokud vývoj bude pokračovat pozitivně, tak nějaké dobrovolné tréninky mládeže, fotbálek mužů snad ještě bude, věřím!
3. Vzhledem k tomu, že jde o amatérský fotbal, který je o komunitě, tak mě osobně schází kontakty s kluky z týmu mužů A i B, s trenéry mládeže, schází mi už i děti z fotbalové školičky a předpřípravky, které trénuji. Vše vystihuje příběh jednoho hráče z týmu mužů A, se kterým jsem se bavil v průběhu zimní přípravy a on si posteskl, že ho již hraní fotbalu moc nebaví, že má málo času a že je ze všeho unavený. A teď mi hlásí, že už se hrozně těší, až se bude zase hrát fotbal. Je to tak, řadu činností a možností jsme brali jako samozřejmost a přestávali jsme si toho vážit. Pokud to najedou není, zjistíme, jak nám to schází...!

Dolní Počernice - Jiří Schwarz, předseda
1.
Ve sportovní oblasti jsou dopady nemalé. Zrušení soutěží je pro všechny aktivní sportovce - nejen fotbalisty - velmi nepříjemnou skutečností. Ekonomické ztráty vzniknou jak v oblasti příjmů oddílu kopané - pronájmy sportovišť, ale obáváme se i celkového výpadku rozpočtu Sokola Dolní Počernice - výraznou část příjmů tvoří pronájem kempu, což v souvislosti se situací v cestovním ruchu způsobí též nemalé problémy.
2. Pokud to bude jen trochu možné, otevřeme sportoviště ihned, jak to vláda umožní. Byť jen pro tréninky, případně přátelská utkání. Fotbal všem chybí a nemožnost společných zážitků - a vlastně i samotné podstaty kolektivních sportů - je pro všechny velmi nepříjemným zážitkem.
3. V podstatě úplné ochromení fungování všech věkových kategorií ve všech oblastech sociálněsportovního prožívání. Jediné pozitivní je, že tráva krásně roste.

FC Tempo - Jiří Trunečka, předseda
1.
Z počátku jsme samozřejmě trochu doufali, že se ročník dohraje, ale s ohledem na přijatá opatření bylo postupem času stále jasnější, že to možné nebude. Situace příjemná není ani po jedné stránce, ale věříme, že ji zvládneme. Po sportovní stránce skvěle fungují všichni naši trenéři, bez nadsázky jedou on-line. Vznikly skupiny na facebooku a na whatsappu, existují různá videa. Děti, jak to jen bylo možné, plnily řadu výzev, úkolů a dovednostních soutěží, které jim trenéři zadávali. Hráči si stáhli aplikace a posílali své výsledky, třeba kolik toho naběhali nebo nacvičili, trenérům. Díky tomu všechny naše týmy pořád žijí, jsou v kontaktu. Byť na dálku. Věříme, že klubová sounáležitost pomůže vykrýt i určité výpadky v ekonomické oblasti, takže situaci nejen zvládneme, ale budeme moci pokračovat v dalším rozvoji klubu.
2. Situaci sledujeme po celou dobu a snažíme se vhodně reagovat. Dokud bylo možné alespoň částečně ponechat areál otevřený, chtěli jsme ponechat tuto možnost. Pak byl pochopitelně uzavřen, nyní se zase vrátil do provozu v rámci rozvolňování opatření, nejprve pro sportování veřejnosti. Organizované tréninky amatérských sportovců jsou však otázkou týkající se takového počtu osob, že by si určitě zasloužily jasné stanovisko. Nejde přitom o snahu návrat na hřiště uspěchat, ale spíše o to poskytnou přesnou informaci dětem i jejich rodičům, kteří s ohledem na situaci ohledně školní docházky mají již tak dost starostí.
3. Nejtěžší je asi sama nemožnost vykonávat činnost, pro kterou ji všichni, kteří jsou na chodu klubu zainteresovaní, dělají: tedy věnovat se malým i větším fotbalistům, podporovat jejich sportovní i osobnostní růst, ovlivňovat jej a těšit se z každého pokroku a úspěchu. A to přesto, že trenéři skutečně prostřednictvím sítí a aplikací fungují perfektně. Ale utichl ten pro Tempo typický mumraj stovek fotbalistů, kteří se v areálu každý den potkávají. Na hřišti nepadají góly a není fotbalová radost. Ale oproti dopadům v jiných sférách života jde skutečně pouze o drobnou komplikaci, se kterou se musíme dokázat vypořádat.

I. A třída - skupina B
Dolní Chabry - Jan Škurek, sekretář klubu
1.
Po sportovní stránce jsme na to opět doplatili. Muži A-týmu podruhé nepostoupili do přeboru na základě administrativního rozhodnutí, byť byli na postupovém místě. Stejně tak starší dorost z prvního místa nepostoupil do přeboru. Starší žáci hráli čtvrtfinále poháru, ale i ten je zrušen, a tak bychom mohli pokračovat. Ekonomické dopady jsou a hlavně budou značné - je zde výpadek ze vstupného a příspěvků, nižší zájem sponzorů, snížení dotací atd. Fixní náklady na provoz areálu a hřiště jsou však stejné.
2. Dokážeme pochopit, že vláda opomněla stanovit kritéria pro amatérský sport, co však nechápeme, že ani FAČR, Česká unie sportu, ani Národní sportovní agentura oficiálně nepožádala o jasné výkladové stanovisko, kdy a za jakých podmínek může být provozován amatérský sport, případně neiniciovala u MŠMT doplnění rozvolnění opatření i pro amatérský sport. Nechápeme, jak je možné, že bude povoleno cvičení v uzavřené místnosti např. 10 lidí, ale 10 dětí na fotbalovém hřišti být nemůže. Zatím tedy pracujeme s datem 8. června, od kterého by se mohly konat akce do 50 účastníků.
3. Nejistota a minimum informací. Ve sportovní oblasti dnes prakticky nevíme, kdy a v jaké míře můžeme nebo budeme moci realizovat tréninky a později zápasy v rámci našeho areálu. Čelíme dotazům ze strany rodičů, hráčů, ostatních klubů, jak situace vypadá, jak si máme vysvětlit jednotlivá vládní nařízení, ale odpověď na ně neznáme. V ekonomické oblasti je to ještě horší - nevíme, jestli můžeme počítat s přislíbenými dotacemi, jestli nějaké dotace vůbec budou, v jaké výši a v jakém časovém horizontu.

Sokol Stodůlky - Vít Horešovský, předseda fotbalového výboru
1.
Sportovní oblast trpí. Po kvalitní zimní přípravě jsou hráči v nečinnosti a lze jen doufat, že se co nejdříve bude moci začít s tréninkem. Ekonomická oblast určitě zaznamená velké trhliny. Příjmy z reklam, návštěv na zápasech, tak i z příspěvků. Chtěli bychom věřit, že na granty vzniklá situace nebude mít velký dopad.
2. Věříme, že ano. Minimálně tréninky by snad měly začít.
3. Nekontrolovatelná činnost, popř. nečinnost všech hráčů od předpřípravek až po muže.

AFK Slivenec - Michal Starec, ekonom
1.
Pomineme-li to, že všechny, kdo se okolo fotbalu pohybujeme a milujeme ten adrenalin při zápasech, sdílíme radost a smutek z vítězství či prohry, čeká delší období bez zápasu a tréninku, tak po sportovní stránce tato situace přinesla jedno pozitivum: našemu B-týmu se podařilo udržet v soutěži. Nicméně musíme konstatovat, že celkově po sportovní stránce bude pro hráče opravdu složitý proces vrátit se do onoho fotbalového kolotoče, vynucená pauza, ať už zraněním, či právě touto situací, není nikdy ku prospěchu. Co se tyče ekonomické stránky. Jsou zde dva pohledy. V tuto chvíli můžeme konstatovat, že jsme ztráty pocítili pouze z nárazových příjmu, které nejsou strategické pro fungování klubu. Ten druhý pohled je z dlouhodobějšího hlediska, tady se musíme koukat na ekonomickou kondici sponzorů, obce a dalších subjektů, kteří utváří náš rozpočet. Zjednodušeně jde říct, že pokud budou trpět výše zmíněné subjekty, bude to mít logicky i dopad na náš klub. Jak velký ten dopad bude, to uvidíme až postupem času.
2. Vládní kroky bedlivě sledujeme. Překvapilo nás, že návrat alespoň k tréninku není zahrnut v žádné z etap postupného uvolňování. Můžeme si tedy jen domýšlet, ke které z kategorii přiřadit znovu spuštění tréninkového procesu. Za nás ale obecně platí, že se minimálně tréninky v nějaké míře do 30. 6. 2020 vrátí do našeho areálu. Samozřejmě v souladu s vyhláškami.
3. Opět, pomineme-li to, že je kvůli této situaci před trenéry velký kus práce, vrátit během pár chvil kluky na takovou úroveň jakou dosahovali před ukončením tréninku, hlavně se tedy bavíme o mládeži. Tak je to i veškerá komunikaci s institucemi, která je nyní na mrtvém bodě, to ztěžuje situaci hlavně v oblasti grantu a dotací. Mnohdy už tak složitý proces za běžných podmínek je nyní ještě složitější, z toho pohledu nám uvízlo pár projektů na mrtvém bodě.

SK Střešovice - Radek Trhlík, předseda klubu
1.
Zrušení jarní části soutěží pro nás ve sportovní oblasti znamená, že v některých z nich se v této sezoně už nemůžeme pokusit uskutečnit své sny o postupech do vyšších pater a v některých soutěžích jsme naopak ušetřeni dramatických záchranářských bojů. Celkově jistě přicházíme o množství výrazných sportovních i společenských zážitků. Dostali jsme naopak nebývalý čas k utřídění myšlenek. To vše samozřejmě platí i pro většinu ostatních klubů, uvedené rozhodnutí respektujeme bez výhrad. Ekonomické dopady bude možno hodnotit následně, po ukončení a ekonomickém vyhodnocení sezony a také s ohledem na to, jakým způsobem se orgánům FAČR podaří zajistit pro kluby následnou ekonomickou podporu.
2. Nepředpokládáme, že by se náš areál letos do 30. 6. fotbalisty „zaplnil”, ale dojde jistě k jeho využití pro tréninkovou činnost a věříme, že si v omezené míře ještě zahrajeme i nějaké přátelské utkání.
3. Důležité je, aby všichni členové i příznivci a jejich blízcí přestáli neobvyklé období bez úhony a klub byl schopen v případě potřeby poskytnout oporu. Dalším významným úkolem pak je, aby se trenéři i hráči dostali v době, která bude k dispozici, do standardního „provozního” tempa, tak abychom navázali po velmi dlouhé a nezvyklé přestávce na výborné výkony tam, kde jsme je podávali a zlepšili je, tam, kde se nám nedařilo podle našich představ. V následujícím období pak bude nejtěžší nepřipustit zneužití společenské situace k nesystémovým změnám v oblasti veřejné podpory výkonnostního sportu.

ABC Braník - Matěj Mráz, předseda
1.
Po sportovní stránce nás toto rozhodnutí poškodilo zejména v kategorii mužů, kde jsem bojovali o prvenství v I. A třídě a o postup do nejvyšší pražské soutěže. Zároveň naše juniorka byla také ve své soutěži na prvním místě a mohli jsme tak mít double. Holt se o to budeme muset pokusit v sezóně příští. Naopak nás dost možná toto rozhodnutí ušetřilo od sestupu z II. nejvyšší soutěže v kategorii žen. Co se týče mládeže, tak ukončení soutěží nás nijak významné neovlivnilo. Ekonomicky nás více než rozhodnutí FAČR ovlivnilo rozhodnutí vlády o nouzovém stavu.
2. Podle aktuálního vývoje a přístupu vlády to vypadá, že se do našeho areálu fotbal a trénování v normální režimu vrátí ještě do prázdnin. My jsme připravili několik variant, jak trénovat individuálně či omezeně i v tomto období a musím říct, že se nám to daří a všichni si to moc chválí. Každopádně je to náročné a otravné. Už aby bylo konec těmto omezením.
3. Nejtěžší je ta nejistota. Jednoznačně nejistota, co do ekonomického vývoje, financování, postupu v oblasti dotací a investic.

SK Libuš - Miroslav Hruška, předseda
1.
Toto rozhodnutí má samozřejmě velký dopad v obou oblastech. Po sportovní stránce došlo k přerušení jak přípravy, tak hlavně soutěžních zápasů a určitě bude veliký problém vrátit se zase do optimálního režimu. Po ekonomické stránce jsou dopady také veliké, stálé náklady na provoz sportoviště a jeho údržbu jako jsou energie apod. jsou možná o něco nižší, ale stále zůstávají, zatímco příjmy prakticky nulové, takže doufáme, že uvedený stav co nejdříve skončí a vrátíme se k normálu.
2. Počítáme s tím, že do 30. června se určitě budeme moci vrátit k přípravě, ideálně i třeba k nějakým přípravným zápasům.
3. Pokud by se měla jmenovat jenom jedna věc, tak to byl asi přechod během několika dní z běžného provozu do stavu, kdy se sportoviště musí uzavřít a ruší se zápasy, tréninky a víceméně se pozastaví veškerá činnost klubu.



Související články