Foto: Pavel Jiřík st.
Jak ukončení soutěží zasáhlo pražské fotbalové kluby sportovně i ekonomicky?
30.04.2020

Jak ukončení soutěží zasáhlo pražské fotbalové kluby sportovně i ekonomicky?

V této složité době - pro fotbal i celou společnost - jsme se obrátili s třemi otázkami na představitele pražských fotbalových klubů. V Pražská teplárenská přeboru, I. A třídě i I. B třídě jsme oslovili vždy zástupce dvanácti účastníků příslušné soutěže. Z přeboru kluby, které hrají soutěž se svými A-mužstvy, z I. A a I. B tříd vždy po šesti klubech z každé skupiny. Dnes přinášíme vyjádření klubů Pražská teplárenská přeboru. Vyjádření zástupců dalších soutěží bude následovat v příštích dnech.

Všem jsme položili tyto tři anketní otázky:
1. Výkonný výbor FAČR rozhodl o zrušení soutěží. Jaké dopady mělo na váš klub toto rozhodnutí ve sportovní i ekonomické oblasti?
2. Vláda zveřejnila postupné kroky rozvolňování svých opatření. Zmínka o amatérském sportu však ani nepadla. Počítáte s tím, že se do 30. června ještě zaplní váš areál fotbalisty, ať už při trénincích či zápasech?
3. Co je pro vás na této situaci z pohledu klubu to nejtěžší?

TJ Sokol Královice - Evžen Pospíšil, sekretář
1. Po sportovní stránce jsme se chystali prohnat vedoucí týmy přeboru, což nám nebylo dopřáno. Údržba areálu je nutná bez ohledu na to, zda se hraje či ne, takže náklady máme stále. Samozřejmě máme obavu, jak bude v budoucnosti zajištěna podpora amatérského sportu, jelikož týmy na našich úrovních bývají podporovány menšími společnostmi a živnostníky, kteří sami mají a pravděpodobně budou mít velké ekonomické problémy. Proto je podstatné, aby byla klubům poskytnuta informace, jaké jsou vyhlídky dalšího financování.
2. Budou-li stanoveny podmínky takové, které bude možné ze strany našeho areálu zajistit, tak bychom činnost obnovili - všichni sportmilující lidé se již těší na uvolnění opatření - jak dospělí, tak děti jsou již z většinově uzavřeného domácího prostředí natěšeni.
3. Neřekl bych, že je něco z našeho pohledu nejtěžší. Samozřejmě současná situace není příjemná, ale je nezbytné ze všech stran společnosti činit takové kroky, abychom se všichni ve zdraví zpět setkali a mohli se věnovat tomu, co máme rádi.

SK Hostivař - David Kronovetr, předseda klubu
1. Dopady ve sportovní činnosti - ukončení soutěže pro nás znamenalo záchranu špatně rozehrané sezony. Na druhou stranu jsme v zimě absolvovali kvalitní přípravu a přišlo šest fotbalistů, z nichž někteří mají ligové zkušenosti. Na jaro jsme se všichni těšili a chtěli se o záchranu poprat na hřišti. Radost z ukončení soutěží má u nás akorát správce, který se mazlí s trávou, po které mu nikdo nešlape, a ta je opravdu parádní. Po ekonomické stránce ukončení soutěže a uzavření sportovišť znamenalo masivní propad příjmů z členských příspěvků, pronájmů hřišť, příjmů z reklamních smluv...
2. Myslím, že naplno začne až letní příprava. Vzhledem k dlouhému výpadku začne A mužstvo nejspíše trénovat už počátkem července.
3. Tady budou odpovědi z klubů podobné - jednoznačně ekonomika. Všichni se budou muset uskromnit, abychom zajistili základní fungování klubů. U nás se pobavíme se o zvyšování členských příspěvků, budeme shánět generálního partnera, spoléháme ale i na pomoc státu v podobě dotací z MŠMT, PFS, městské části atd.

FC Zličín - Milan Šmíd, předseda klubu
1. Po sportovní stránce jsme přišli o potěšení z fotbalu, ale získali jsme čas, aby si naše opory, (3-4 hráči základní sestavy) doléčily svá zranění. Mládež jsme motivovali k udržení pohybové aktivity. Po ekonomické stránce jsme přišli o důležité příjmy z pronájmu sportoviště (po tom, kdy nám skončily příjmy z restaurace a haly, se jedná o další přiškrcení příjmů), rovněž pokládáme za seriozní snížení členských poplatků za letošní rok, ke kterému jsme se rozhodli a které budeme řešit. V této souvislosti nás zaujalo vyjádření předsedy NSA p. Milana Hniličky, že v důsledku nekonání vrcholných sportovních akcí bude více finančních prostředků pro malé kluby. Tak budeme s napětím očekávat, jak a kdy se to projeví u nás. A budeme doufat, že to neskončí jen planým slibem na nějaké tiskovce, což je v těchto dnech typickým úkazem vládní politiky.
2. Bohužel tímto jsme hodně zaskočeni, protože aktivní sportování mládeže by mělo být jednou z priorit řešení, protože děti již jsou „doma” bez sportu nebo alespoň nějakého pohybu více jak pět týdnů, což je velmi dlouhá doba. Jedná se o sportování na venkovních sportovištích, kde, jak se domníváme, by bylo možné v omezeném režimu za přesně stanovených podmínek sportovat. Ve většině klubů jsou trenéři mládeže vysokoškoláci nebo středoškoláci, kteří by mohli tréninkové jednotky organizovat již během dopoledních hodin a v odpoledních hodinách by bylo volné sportoviště i pro ostatní kategorie (přípravky/ mladší žáci/ muži). Jelikož nám tato situace není lhostejná, tak jsme dne 15. 4. 2020 odeslali email předsedovi NSA p. Hniličkovi s upozorněním na situaci, která není vůbec dobrá, s návrhem určitých řešení! Doufáme, že v červnu se bude moci sportovat, i když třeba v omezeném režimu. My budeme metodicky připraveni, již rozpracováváme varianty pro různou formu liberalizace osobních kontaktů. Bude-li to možné, rádi bychom uspořádali tradiční předprázdninový žákovský turnaj a také zajistili nesoutěžní utkání pro ostatní mužstva mládeže i dospělých.
3. Jsme amatérský klub. I když v klubu pracují všichni na základě dobrovolnosti a věříme, že v příštích měsících naprosto nezištně, ekonomické dopady budou znát. Obec zareagovala velmi rychle a odpustila nám nájemné (celková částka zatím není uzavřena). Ostatní služby a zejména energie je však nutno hraditi nadále. Ani péči o hrací plochy nelze odkládat. Vzhledem k celospolečenskému vývoji ekonomické situace předpokládáme, že získání sponzorských prostředků bude v nejbližších letech realizovatelné jen velmi obtížně. Odpověď na třetí otázku tedy zní: Utáhnout si opasky a věřit, že nás to nezadusí. Závěrem bychom chtěli dodat, že situace, která nastala, je pro všechny nová a hodně složitá. Zároveň bychom si z těchto komplikací měli vzít i něco pozitivního, tj. vážit si jeden druhého, vážit si možnosti sportovat, mít radost ze hry a z pohybu. Dnes vidíme, že tyto možnosti nejsou samozřejmostí. Sportování je směr (určitě pro nás a věříme, že i pro mnoho ostatních), kterým by se měla zdravá společnost ubírat.

Olympia Radotín - Richard Bogdanov, sekretář klubu
1.
Přímo zrušení soutěží jako hlavní problém nevidíme. Celková situace je pro všechny stejná. Po sportovní stránce se můžete připravovat pouze individuálně. Po ekonomické stránce je přísun veškerých příjmů nulový, náklady jsou téměř stejné jako v průběhu sezony.
2. Jednání vlády a hlavně poslední podání informací o rozvolňování jsou velmi nekoncepční až chaotické. Na jednu stranu je povoleno být v uzavřeném prostoru hobby marketů s dalšími 300 lidmi nebo jít do kostela na bohoslužbu (opět uzavřený prostor) s 20 až 50 lidmi, ale amatérský sport na volném prostranství je zakázán. Uvítali bychom alespoň podobnou variantu, která je umožněna fotbalistům s profesionální smlouvou.
3. Nejtěžší je to, že nemůžete dělat to, co máte rádi. Samozřejmě problémem je také ekonomická stránka již zmiňovaná v otázce č. 1.

Sokol Kolovraty - Tomáš Reitmaier, předseda výboru
Od vyhlášení nouzového stavu a zmrazení téměř všech aktivit neuběhlo ještě ani šest týdnů. Situace se za tuto krátkou dobu už tolikrát změnila a stále se mění. Pro dohrání soutěží nebyl prostor, a tak bylo rozhodnutí VV očekávatelné. Na zahájení tréninků a zápasů všech kategorií od přípravek po dospělé jsme připravení; jak areál, tak i trenéři, podle reakcí od členů jsou připraveni i hráči. Zbývá vyčkat na rozhodnutí vlády a stanovení podmínek, za jakých bude možné amatérský fotbal provozovat.

Slavoj Podolí - Vlastibor Vejvoda, předseda klubu
1.
Z hlediska sportovního náš klub toto rozhodnutí prakticky paralizovalo, neboť všechna družstva neprodleně ukončila veškerou činnost. Sportovní činnost se pak odehrávala na individuální bázi našich členů. Samotné rozhodnutí o zrušení soutěží z hlediska ekonomického nemělo momentální zásadnější dopad do hospodaření klubu, nicméně s tím spojené kroky mohou mít do budoucna zcela zásadní dopad, např. s ohledem na ev. požadavky nájemců reklamních ploch na vrácení části sjednaných plateb pro neodvysílání předpokládaných přenosů z utkání přeboru, anebo neuskutečněných návštěv diváků na zápasech přeboru a mládeže, neboť některé reklamní plochy jsou zaměřeny především na tuto diváckou skupinu rodičů.
2. Náš klub hledá možnost, jak umožnit naší mládeži zpřístupnit areál tak, aby při důsledném zachování všech opatření proti šíření koronaviru bylo možno, alespoň velmi omezeně, ji nechat „vylítat". S pořádáním zápasů však nepočítáme.
3. Nejtěžší je pro nás nejistota, jak se bude dále vyvíjet situace především z hlediska ekonomického, tedy dotací a v té návaznosti i celkového hospodaření klubu v návaznosti na očekávaný propad ekonomiky.

FC Přední Kopanina - Tomáš Cigánek, předseda klubu
1. Ukončit předčasně sezonu a přerušit celý život klubu je pro všechny novinka. Dopady sportovní i ekonomické jednoznačně, ale jak velké, to teprve zjistíme, až se vše zase rozběhne.
2. Jakmile dostaneme možnost zaplnit areál našimi fotbalisty, hned to uděláme. Věříme, že před prázdninami bychom měsíc mohli zvládnout, byť nejspíše s nějakými omezeními.
3. Přerušení sportu nás mrzí především kvůli našim dětem a mládeži, které mají být denně na hřišti a hýbat se. Snad se z nich nestanou profesionální playstation FIFA hráči a na hřiště se vrátí. Samozřejmě fanoušci se těšili na zápasy mužů, těm to také chybí. Klub dává energii a program spousta lidem, to chybí nejvíce.

SK Uhelné sklady - Martin Kozel, člen výboru
1.
S tímhle rozhodnutím se dalo počítat, a tak nás to ani nepřekvapilo. Ekonomicky nás to nijak nezasáhlo, ale vlastně jen s programem pro naší mládež, která nechodí do školy a nudí se u počítačů a tabletů.
2. Doufáme, že se situace postupně uvolní a začneme pomalu po skupinkách zase pracovat s mládeží a později se přidají i naši muži. Samozřejmě, že hlavní je zdraví a až potom fotbal, ale snad se ještě do prázdnin všichni na hřiště podíváme.
3. Nemůžeme pracovat na našich sportovních cílech v práci s mládeží, která se nám v poslední době slibně rozběhla, docela se daří a máme obavy, aby nám některé děti neutekly k jiným aktivitám, protože ta pauza na ně bude moc dlouhá.

SK Újezd Praha 4 - Zdeněk Krampera, předseda klubu
1.
Samotné zrušení soutěží na náš klub po stránce ekonomické velký dopad nemá, neboť výnosy ze vstupného jsou poměrně nízké a nebude třeba vydávat náklady spojené se soutěžními zápasy. Více se nás po této stránce dotklo uzavření sportovišť. Po sportovní stránce je to však jiné, neboť všechny naše týmy měly dobře rozehrané soutěže a přeborový tým hodlal v jarní části zaútočit na obhájení vítězství v minulém ročníku, na což se těšili i naši věrní diváci.
2. Postupné uvolňování již nastalo a ještě nastane. Počítáme s tím, že již od začátku května začneme naše hřiště využívat pro tréninky jak mládeže tak i dospělých, samozřejmě při dodržení všech hygienických a bezpečnostních pravidel. Dá se říci, že již nyní nastává přípravné období na příští soutěžní ročník.
3. Nejtěžší pro nás všechny je samotný současný stav, kdy se musíme dívat na prázdná sportoviště. Je to však nutný krok a doufáme, že brzy pomine bezprostřední hrozba nákazy a vrátíme se k normální činnosti. Ekonomicky neočekáváme, že by nás tento stav měl výrazně poznamenat, neboť máme vytvořené určité rezervy, které nám umožní tuto dobu překlenout. Také partneři klubu nehlásí tak závažné problémy, že by uvažovali o ukončení spolupráce. Uzavření sportovišť jsme využili k opravě zázemí a přistoupili jsme k totální rekonstrukci sprch, která nyní probíhá. Na příští soutěžní ročník budeme připraveni v plné síle.

FK Újezd nad Lesy - Tomáš Zeman, předseda klubu
1.
V první řadě je nutno říci, že při vzniklé situaci neměl VV, dle našeho názoru, ani jinou možnost. Bohužel nám současná situace ekonomicky dost přitíží, je velmi těžké vybírat členské příspěvky, když netrénujeme a nehrajeme zápasy, fotbalová hospoda, jako další zdroj příjmů, je zavřená a dotace od PFS i MŠMT velmi nejisté a zatím v nedohlednu. Co se týče sportovní stránky, tak všechny samozřejmě nejvíce mrzí, že se nehrají zápasy! Pro naše týmy mužů je to o to smutnější, že jsme mohli bojovat o nejvyšší příčky.
2. V tomto směru jsme optimisté a stávající stále rostoucí rozvolňování opatření nám v tom dává za pravdu. Pevně věříme, že se již brzy dostaneme s hráči na hřiště v rámci tréninků. A hned jak to bude možné, budeme pro týmy domlouvat přátelské zápasy! Zde věříme v termín na přelomu května a června.
3. Zatím asi nejistota ve všem, co nás čeká! Jak to bude se všemi dotacemi a příjmy. Dále také sportovní otázka ohledně hráčů a s tím i související otázka přihlášení soutěží do následující sezóny 2020-2021. A to především v mládežnických kategorií žáků a dorostu.

SK Třeboradice - Viktor Junek, sekretář
1.
Po ekonomické stránce jsme přišli o pár pronájmů. Jaké to bude mít další dopady, to uvidíme, jak na tom budou naši partneři a sponzoři. Co se sportovní stránky týká, tak asi jen to, že jsme nehráli. V zimě jsme dávali mančaft dohromady. Nevím, jestli bychom měli starosti se záchranou, postup se nás netýkal. Víc nás to asi mrzí u mládeže, že děti nemohou sportovat.
2. Až nám to povolí, tak bychom chtěli začít trénovat a něco si zahrát. Rozhodující bude, jak na tom budou hráči. Jestli budou chtít, jak budou moct. Protože si to třeba z pracovních důvodů nebudou moct dovolit. Až se to uvolní, tak si to budeme muset se všemi zainteresovanými domluvit. Můžou přijít existenční starosti a myšlenky na fotbal půjdou stranou.
3. Pro mě osobně to, když vidím ty děti, jak by si chtěly zahrát, jak by se chtěly zatrénovat, nějak se vybít, a nemůžou. Prostě je to zakázané a to mě mrzí. Z pohledu klubu pak to, jak budou moct hráči k fotbalu přistoupit. Jestli je pracovní povinnosti a finanční situace k fotbalu vůbec pustí.

FK Dukla Jižní Město - Petr Sýkora, předseda klubu
1.
I když FAČR rozhodl o ukončení nižších soutěží, z mého pohledu se nic dramatického nestalo. Naše Dukla JM skončila v horní polovině tabulky, a tak nám nehrozí žádné sestupy ani postupy. Samozřejmě je mi líto hráčů, kteří se připravovali na sezonu a přišlo to vniveč. Složitější je to v té ekonomické oblasti. Klub je prakticky bez jakéhokoliv příjmu. Příspěvky se vám podaří vybrat jen částečně, protože nikdo - včetně rodičů malých dětí - neví, jak dlouho bude tato situace trvat. Nájmy MČ za naše areály jsme však platit museli stejně, pak se musíte postarat o rekultivaci trávy pohnojení, sekání i kropení. Jen ta voda nás stoji ročně 200 tisíc. Toto jsme v minulosti mohli kompenzovat pronájmem hřiště malému fotbalu, ale ten byl rovněž zrušen a již nezačne. Kluby jako je ten náš jsou závislé na dotacích a i tady člověk neví, co bude. Budou, nebudou? Pokud ano, tak v jaké výši? Uvidíme, jak nám naše městské části, Praha a potažmo MŠMT, pomohou. Sám nechci brečet, protože je spousta firem, které mají existenční problémy, a ty žádnou dotaci od státu nedostanou. Věřím ale, že nás nenechají padnout. Vždyť práce s malými dětmi má ten největší smysl. Sport zásadním způsobem ovlivňuje růst mladého člověka a tahle investice se vyplatí určitě.
2. Tak asi je třeba říci, že naše vláda zvládla boj COVIDem docela dobře. S chaotickým rozvolňováním už je to horší. Ale i oni se to učí za pochodu, tak do nich radši šťourat nebudu. V současné době platí, že můžeme hrát v počtu 10 v otevřeném prostoru s rouškou na puse. To mi zatím stačí a naše Dukla JM začíná trénovat v pondělí po skupinkách v rámci daných možností.
3. Odpověděl jsem již v první otázce.