Foto: Jiří IPSER
Spoje musely odložit útok na přebor. Hlavní je zdraví, zní z klubu

Spoje musely odložit útok na přebor. Hlavní je zdraví, zní z klubu

Měli našlápnuto do Pražská teplárenská přeboru. Spoje vedly suverénně A skupinu I. A třídy, na cestě výš je ale zastavila už po prvním jarním kole pandemie koronaviru. Kvůli ní byly předčasně ukončeny nižší soutěže. „Nedá se nic dělat, ve hře jsou důležitější věci než body. Jde o zdraví,“ říká trenér Vladimír Skalba.

Jak prožíváte nečekanou a dlouhou fotbalovou pauzu?
Využíváme ji, jak jinak, k práci. Pořád se maká v areálu, měli jsme problémy s hřištěm, takže se snažíme zvelebovat trávník.

Asi byste byl raději, kdyby se dával dohromady až po sezoně a teď dostal zabrat...
Je to realita. Teď v sezoně vyhrály nikoliv týmy bojující o postup, ale mužstva, která bojovala o udržení. Ta se zachránila. Já to beru jako realitu a jsem rád, že se vše vyřešilo. Nejhorší byla nejistota. Teď víme, na čem jsme. Samozřejmě jsme chtěli postoupit, ale uvědomujeme si, že jde o důležitější věci, na prvním místě je zdraví, je třeba, aby byli všichni v pořádku.

Jak to všechno přijali hráči, dostali od vás úkoly, jak se udržovat?
Žádné plány jsme nikomu nedávali. Jen jsme klukům doporučili, aby se dvakrát, třikrát v týdnu nějak hýbali. Máme společnou konverzaci na whatsappu a tam vidím, že tým žije. Kluci píšou, kdo, kde a co udělal a hecují se. Znovu ale opakuji, zdraví je na prvním místě.

Faktem zůstává, že Spoje musí odložit útok na Pražská teplárenská přebor. Přijde za rok?
Uvidíme, co fotbalově bude. Když tak člověk poslouchá, co říkají některé kluby z divize, tak to může dopadnout tak, že někde bude v krajském přeboru přetlak. Ale to se všechno jen povídá, uvidíme, jak to dopadne, až se budou podávat přihlášky. Co se týče Spojů, tak zatím z plánů neslevujeme a plán dostat se do Pražská teplárenská přeboru tady pořád je.

Situace není jednoduchá pro fotbalisty, ale ani pro partnery klubů. Už vám někdo naznačil, že to může být s podporou fotbalu do budoucna složitější?
Náklady na energie, vodu platíme ze svého. Pronájmy se zastavily, všechno je složitější. Hodně myslíme na naši mládež, věříme, že tam bude podpora pokračovat. Nejde určitě myslet jen na dospělé. S partnery se samozřejmě bavíme, ale je to těžké. Oni sami čekají, co bude a jak se co rozjede. Nikdo přesně neví, co může nastat.

Jak to vypadá s kádrem? Pro hráče, a v nižších soutěžích zvláště, může být v těžké době na prvním místě práce a nikoliv fotbal. Už někdo třeba řekl, že nebude pokračovat?
Hráči se nám hlásí, že by u nás chtěli působit. My v tuhle chvíli chceme udržet současný kádr, to je naše priorita. Dobře si uvědomujeme, že pro řadu klubů přichází těžká doba. A co se týče toho zaměstnání hráčů: může se stát, že někdo přijde o práci a najde si ji o sto kilometrů jinde, takže pak třeba skončí. Takové signály u nás ale nemáme.

Někdo se mohl těšit na vyšší soutěž a té se nedočkal. Může chtít odejít i kvůli tomu?
Odehráli jsme šestnáct kol, byli jsme první. Soutěž skončila, určité zklamání tam bylo, hlavně starší kluci si posteskli. Ale nebylo to nic zásadního. Přijali jsme to jako fakt. Spíš přemýšlíme o tom, co bude dál, až se ten současný stav uvolní. Kluci se špičkují, uvidíme, jestli nám situace dovolí se v červnu zase sejít a zatrénovat si.

Uvidíme, zda se dočkáte. Teď je bezpochyby na prvním místě lidské zdraví...
To je velká pravda. Někdo to bere jako frázi, ale ona je pravdivá a uvědomíte si to nejvíc ve chvíli, kdy se někdo z vašich známých dostane do problémů. My všichni také v tuhle chvíli myslíme na našeho spoluhráče Michala Balíka, který bojuje o život. Všichni mu držíme palce, věříme, že to zvládne a že si za nás v budoucnu zase zahraje.