Foto: Jiří Ipser
Prague Raptors budou spolupracovat se slavným Leedsem United

Prague Raptors budou spolupracovat se slavným Leedsem United

Musí se poprat s nečekanou situací, kdy fotbal předčasně ukončil sezonu kvůli pandemii koronaviru. Přesto Prague Raptors mohli svým fanouškům oznámit senzační novinku, když uzavřeli partnerství se slavným anglickým klubem Leeds United. „Je to pro náš tým obrovská pocta a závazek zároveň,“ prohlašuje vlastník klubu Daz Moss. Spolupráce začne u klubových akademií, dál se však bude rozšiřovat. Prague Raptors by se pak chtěli posunout i do vyšších pražských soutěží. V předčasně ukončené sezoně skončili třetí ve skupině B II. třídy.

Jak se daří Prague Raptors během neplánované dlouhé fotbalové pauzy?
Každý chápe závažnost situace, ve které se nacházíme. V klubu máme několik italských hráčů, kteří se narodili ve městech, kde byla situace ohledně pandemie koronaviru asi nejhorší. Nacházíme se ve smutné době. Každého z hráčů, hráček či dalších lidí, kteří v klubu fungují, tato situace ovlivňuje. Někteří lidé mají problémy s podnikáním nebo v zaměstnání, naši studenti se učí online a mnoho lidí je daleko od svých rodin. Cítí se odříznutí od svých rodin, které jsou často až na druhém konci světa. I z hlediska fotbalových výsledků je pauza nepříjemná. Týmy mužů a žen byly na velmi dobrých pozicích, takže jsme zklamaní, že se sezona zrušila. Ale chápeme, že se nacházíme v bezprecedentním čase a že všichni řešíme mnohem důležitější věci než fotbal. Naši hráči se stále snaží udržovat v kondici. Musíme počkat, co se stane po uvolnění všech opatření. Předpokládáme, že někteří hráči se budou chtít vrátit domů, takže se budeme muset popasovat s jejich absencí.

Na zápasy o body sice nyní musíte zapomenout, fotbalovou veřejnost ale zaujala zpráva, kdy se oficiálně ke spolupráci s Raptors přihlásil slavný Leeds United. Jak to celé vzniklo?
V době založení našeho klubu jsem se na LinkedIn spojil s bývalým hráčem Leedsu - Jamie Forresterem. On má v Leedsu mnoho kontaktů a s klubem stále spolupracuje. Jakmile Leeds zahájil projekt Leeds United College, spojil se se mnou s tím, že si myslí, že by bylo skvělé zjistit, zda nám Leeds United může pomoci s naší akademií a jak jim můžeme na oplátku pomoci my.

A vy jste ho poslechl a zkusil klub oslovit?
Koncem loňského léta jsme se na Elland Road sešli s týmem Leeds United College, oficiálně jsme poté partnerství dohodli před Vánoci. Musely se dotáhnout ještě nějaké detaily, to trvalo pár měsíců a nyní jsme zprávu mohli zveřejnit.

Proč jste se vlastně rozhodl právě pro Leeds?
Narodil jsem se tam a vždy jsem byl jeho fanouškem. Mými idoly byli hráči jako Gary Speed, Tony Yeboah a Mark Viduka. Celá moje rodina fandí Leedsu. Můj bratr má v Kopu (hlavní tribuna stadionu) sezónní lístek a já jdu na zápas pokaždé, když jsem zpět ve Velké Británii. Takže, jakmile jsem se dozvěděl o možnosti s nimi spolupracovat, neváhal jsem ani vteřinu. Leeds má za sebou těžkých 16 let mimo Premier League, ale konečně to letos vypadá slibně a je zde velká naděje na návrat. Pokud se podaří v této sezoně postoupit, rychle se zařadí mezi top 10 klubů v Anglii, alespoň pokud jde o obrat. Nový majitel Andrea Radrizzani a trenér Marcelo Bielsa dokázali omladit klub. To, že jsme se stali partnerem anglického druholigového klubu s více než 35 000 fanoušky na stadionu při každém zápase, je pro náš tým samozřejmě velkou poctou, ale také závazkem. Možná nejsem úplně objektivní, ale myslím si, že Leeds United je spícím obrem, který má obrovský potenciál.

Co bude spolupráce v nejbližší době obnášet?
Zaměříme se na spolupráci s Leeds United College - novým projektem klubu, který bude poskytovat vzdělávání lidem po celém světě. Podobně jako mnoho jiných klubů (Manchester City, Barcelona atd.) rozšiřují své fotbalové impérium o další nové projekty – fotbal je skvěle propojen se vzděláváním. Leeds nabízí fotbalové i nefotbalové vzdělávání. Část bude praktickou formou (koučování) a část online. Naše partnerství s Leedsem spočívá v tom, že jim budeme pomáhat při propagaci jejich nabídky v této části světa, a oni nám na oplátku budou pomáhat s rozvojem našich fotbalových znalostí a schopností. Zaměřeny budou hlavně na naši akademii, která je stále na úplném začátku. Naše spolupráce je zcela „otevřená“. Jakmile se objeví příležitost, budeme se chtít podílet. V nadcházejících letech plánujeme rozšířit naši spolupráci s klubem jako celkem.

Pro leckoho může být překvapením, že se prezident stále ještě relativně čerstvě založeného pražského týmu prostě ozve slavnému klubu a ten kývne na spolupráci. Čím jste si anglický klub získali?
Myslím, že je zaujal náš příběh a ambice. Chceme se v českém fotbale posunovat výše, snažíme se fotbal přiblížit všem, které baví a zajímá. Chceme také nadále podporovat místní i mezinárodní charitativní organizace. Když jsem Leedsu náš tým představoval, přišlo mi, že je to velmi zaujalo. Leeds United tento nový projekt připravuje ve spolupráci se Sheffield FC. S jeho prezidentem jsem se setkal na začátku podzimní sezony při jeho návštěvě Prahy. Přišel se podívat na náš zápas, kde jsme také diskutovali o cílech a ambicích všech tří klubů a jak bychom mohli spolupracovat. Toto setkání myslím hodně pomohlo zpečetit všechny plány.

Budou tedy experti z Ostrovů pracovat s hráči a hráčkami Raptors, nebo naopak někdo z Raptors pojede do Leedsu třeba na nějaký kemp?
Počáteční práce bude zaměřena na akademii. Měli jsme v plánu uspořádat dvoutýdenní výcvikový kemp v Praze, ve kterém by působili trenéři z klubů Leeds United a Sheffield FC a trénovali by nejen děti z naší akademie, ale i další. Bohužel kvůli současné situaci to není možné, ale snad se to podaří v příští sezoně. Naše akademie je v úplném začátku, ale čím více se bude rozrůstat, tím více se bude rozrůstat i naše spolupráce s Leedsem a Sheffieldem. Už jsme dohodnuti s ženským celkem Leeds United na společném utkání, až se nám někdy podaří dostat náš tým do Anglie.

A co utkání v kategorii mužů?
Myslím, že pokud bychom toto dokázali zorganizovat, podařilo by se nám dohodnout i zápas pro mužský tým s některým z mládežnických týmů Leedsu. Tak jako se nám to podařilo například se Slavií Praha. Vzhledem k tomu, že partnerství je zcela otevřené, jsou zde otevřené dveře téměř čemukoliv. Jelikož jsme na úplném začátku spolupráce, ani jedna ze stran zatím neví, co přesně by v současnosti bylo největší pomocí a čeho všeho by mohla Leeds United College v České republice dosáhnout. Například jsme hovořili o trenérských kempech pro kouče, kteří chtějí zlepšit své taktické, technické a motivační znalosti. Myslím, že by to mohl být skvělý doplněk k tomu, co již poskytuje FAČR, jelikož by zde byla možnost získat jiný pohled na věc. Toto ale může fungovat pouze pokud bude o něco takového zájem. S největší pravděpodobností zkusíme pár věcí a uvidíme, co má největší úspěch.

Co na tuhle novinku říkali hráči?
Jsou samozřejmě nadšení... Možná ne tolik jako já, ale vidí to jako další možnost posunout Raptory o krok dál. Myslím, že jsme v krátké době odvedli dobrou práci v tom, kam jsme se s týmy dostali, ale nic z toho by se nestalo bez skvělých trenérů a hráčů. Pokud bychom tvrdě nepracovali a neposouvali se dál, bylo by takovýchto možností mnohem méně.

Věříte, že i tento krok pomůže do budoucna Raptorům do vyšších pražských soutěží?
Pevně v to věřím. Může nám to pomoci získat více sponzorů a přimět další hráče, aby se k nám přidali. Ve finále – stejně jako jinde – je to o tom, co si člověk může finančně dovolit a co ne. Hned po oznámení naší spolupráce jsme zaregistrovali zvýšený zájem o naše dresy od lidí z Leedsu. I toto může přispět k rozvoji naší akademie a prohloubení vztahu s Leedsem United.

Prague Raptors jsou známí nejen výkony na hřišti, ale i charitativní činností a tím, že jsou multikulturním klubem. Ve vašem týmu působí hráči a hráčky mnoha národností. Jak na to reagují soupeři a veřejnost?
To je něco, na co nás mnoho lidí upozorňovalo ještě dřív, než jsme začali hrát. Celkově bych řekl, že vše probíhá mnohem lépe, než jsme čekali. Většina lidí je k nám velmi přátelská a někteří jsou dokonce nadšeni, když nás vidí hrát, slyší jiné jazyky, vidí multikulturní tým a jiný styl hry. Samozřejmě žádná země není dokonalá, a i my jsme měli několik velmi nepříjemných incidentů na hřišti i mimo něj, ale myslím, že čím déle budeme hrát, tím se to bude zlepšovat a česká fotbalová veřejnost nás přijme takové, jací jsme. V českém fotbalu je samozřejmě mnoho cizinců, nejen u Raptorů, a myslím, že to pomáhá. Cizinci by neměli být koncentrovaní pouze v jednom nebo dvou týmech. Vždycky říkám, že naším záměrem nebylo se stát zahraničním týmem. Stalo se to nějak přirozeně, že si nás tito hráči našli.

Budete do budoucna sázet více i na české fotbalisty?
Rádi bychom počet českých hráčů v našich řadách zvyšovali. Moje manželka je Češka a moje děti napůl české, takže proti Čechům určitě nic nemáme. (směje se) V ženském týmu máme poměrně dost českých hráček a vím, že pár Čechů má zájem se k nám v budoucnu přidat. Tedy pokud se dokážeme vyšplhat o několik soutěží výš.

Jaké jsou tedy vaše nejbližší fotbalové cíle?
Cílem této sezony byly tři postupy. Mužský A tým a ženy měly dobrou šanci. Během zimy jsme do obou týmů získali několik posil a věřili jsme, že sezonu dobře zakončíme. Zrušení sezony je samozřejmě překážkou, ale v srpnu začínáme znovu a doufáme, že příští rok budeme o to silnější. Už ale také bohužel víme, že několik hráčů během léta ztratíme – ať už plánovaně, nebo neplánovaně, jako důsledek současné situace, takže pro příští rok budeme potřebovat další posily. Myslím, že v obou týmech máme několik hráčů, kteří by mohli hrát ve vyšších ligách, takže pokud získáme 2-3 kvalitní fotbalisty, myslím, že můžeme ještě nějakou chvíli udržet vzestupný směr našich týmů. Každopádně si ale nemyslíme, že to bude jednoduché.

A jaké plány máte z dlouhodobého pohledu?
Cílem je vybudovat akademii tak, abychom měli věkové rozpětí dětí od 4 do 16 let, včetně dívčích i chlapeckých týmů. Musíme se dostat do bodu, kdy se staneme soběstačnými a každý rok přivedeme do týmů své hráče z akademie, než abychom stále čekali na to, že se sem někdo přistěhuje a nebo že se nám podaří domluvit přestup z jiného klubu.

Pracujete i na tom, aby část české veřejnosti změnila svůj názor vyhraněný na cizince. Myslíte si, že je možné uspět i v této sféře?
Myslím, že na hřišti někdy lidé reagují v zápalu momentu a věci, co řeknou, ve skutečnosti ani tak nemyslí. Fotbal je plný emocí a někdy lidé nad sebou ztrácejí kontrolu... Takže si myslím, že je důležité si uvědomit, že i když se věci mohou zdát v té chvíli vyhrocené, nutně to neznamená, že to tak člověk myslí. Samozřejmě ani my nejsme na hřišti vždy andělé a někdy se mohou hádky vymknout. Důležité je znát hranici a chovat se jako dospělí lidé. Někteří lidé ale prostě nemají rádi cokoliv odlišného. To není jen o cizincích, je to etnicita, sexualita, věk, pohlaví a je na každém, aby pomohl toto změnit. My se o to snažíme prostřednictvím naší práce s FAREnet a FootballvHomophobia, ale myslím, že jsme stále jen na začátku. Doufám, že v budoucnosti dokážeme mnohem víc.


O konceptu akademie Prague Raptors
V našem klubu máme dost silně zakotvenou filosofii ohledně stylu, jakým hrajeme. To, že jsme v nižší soutěži, neznamená, že nemůžeme hrát atraktivní fotbal. Rádi hrajeme intenzivní zápasy s rychlými nahrávkami a ofenzivním způsobem hry. Naši trenéři nemají rádi dlouhé míče. Tento styl velmi dobře pasuje i na naše partnerství s Leedsem United. Shodou okolností je to totiž stejná filozofie, kterou manažer Bielsa anglickému klubu vštěpuje. Tým Leeds U23 hraje stejným stylem jako náš mužský tým mužů, stejně tak jako ostatní mládežnické celky Leedsu. My jsme tuto filosofii zvolili již před naším partnerstvím. Náš hlavní trenér mužského týmu Jon Davies je také trenérem mládežnického týmu Slavie Praha a i tam prosazují podobný styl. Ono se to celé hodí i k našemu mottu „Attack As One“: hra ve stylu toho, jak si myslíme, že v prehistorických dobách lovili raptoři svou kořist – v týmu. Plán pro akademii je proto pokračovat v této mantře. Nyní se zaměřujeme na děti ve věku 5-8 let, ale chceme se rychle rozšiřovat. Zpětná vazba od hráčů, trenérů či zaměstnanců jiných klubů z celého světa je taková, že akademie na amatérské úrovni často spadají do dvou táborů - super přísné, ale s dobrým tréninkem a přípravou, a nebo super zábavné se špatným tréninkem a přípravou. Je zvláštní kolik lidí, se kterými o tomto mluvím, má ze svého dětství zážitky buď jako z prvního tábora, nebo z toho druhého. Nic mezi tím. Trik tedy spočívá v nalezení rovnováhy. Budeme chtít udržet zájem dětí a nevyvolat v nich odpor k fotbalu, ale zároveň tvrdě trénovat a rozvíjet se. Právě teď je naší klíčovou otázkou a problémem prostor. Pronajímáme si hřiště od FC Zličín, kde je úžasné zázemí a skvělí lidé, ale jako klub s dlouholetou tradicí má samozřejmě své vlastní týmy, které potřebují prostory využívat velmi často a logicky mají prioritu. Pro rozvoj naší akademie proto potřebujeme vlastní hřiště. To bychom pravděpodobně dokázali finančně zaopatřit, ale najít takové místo ve městě se zdá být téměř nemožné.



Fotografie

Související články