Foto: Fotbalová akademie Praha
Fotbalová Akademie Praha jde do boje s koronavirem. Přidej se k nám, vyzývá vedení klubu

Fotbalová Akademie Praha jde do boje s koronavirem. Přidej se k nám, vyzývá vedení klubu

Fotbalová Akademie Praha jde do akce. Nejen velké kluby z nejvyšších soutěží organizují vzpomínkové virtuální zápasy, uspořádat jeden takový fiktivní se rozhodl i tým z pražské I. B třídy. Nazval jej symbolicky: Fotbalová akademie versus Covid-19. „V době, kdy jde fotbal stranou kvůli celosvětové pandemii koronaviru, jsme se rozhodli udělat tenhle virtuální zápas a pomoci všem těm, kteří svádějí boj s touto zákeřnou nemocí,“ říká sekretář FA Praha Radomil Klouček.

Virtuální zápasy hrají větší kluby, co vás ve Fotbalové Akademii vedlo k podobnému kroku?
S myšlenkou přišel jeden z našich trenérů a já se toho okamžitě chytil. Mám úklidovou firmu, jezdím po Čechách. Bylo jasné, že je třeba pomoci a já díky tomu, že jsem v terénu, vidím nejvíce, kde a co je třeba. Tak jsme do toho šli, protože teď se odehrávají úplně jiné a důležitější bitvy než na trávníku o body. Tady jde o životy.

Takže si to virtuálně FA Praha rozdá s koronavirem... Jak to máte vymyšlené?
Motto naší akce je „Společně ho porazíme!!!“ Jde o to, že prostě chceme nějakým způsobem pomoci v boji proti Covid-19. Chceme přispět tam, kde chybí zdravotnický materiál. Po boku slavnějších klubů to „nakopeme zákeřnému soupeři.“ Budeme rádi za každou osobu, která se k nám přidá. Ten fiktivní zápas se uskuteční 30. dubna a částka, která se do té doby vybere, pak bude předána vybraným organizacím.

Kolik bude stát vstupenka a jaký akce vzbudila ohlas?
Začali jsme minulou středu, takže se všechno rozjíždí. Prodávají se vstupenky v ceně sto korun a peníze jdou na transparentní účet 6212127/5500. K platbě prosím všechny zájemce o lístky, ať uvádějí v poznámce pro příjemce jméno plátce. Zatím je na účtu 13 tisíc korun, naše akce se dostává do povědomí fanoušků.

Dostanou se fanoušci nakonec ke vstupence, aby měli něco jako památku?
Za každého platícího člena FA přispěje klub stejnou částkou. Počet zakoupených vstupenek není omezen, vstupenku obdrží každý do emailové adresy člena. Ostatní ji dostanou při návštěvě našeho areálu, nebo si ji budou moci vytisknout na našem webu: https://fapraha.cz/.

Můžete prozradit, jaké instituce vaše akce podpoří?
Jsme na pomezí Střížkova a Letňan, takže to bude půl na půl. Svůj díl dostane lůžkové oddělení následné péče poliklinika Prosek a druhou část Dům s pečovatelskou službou Malkovského 603 v Letňanech. Tam jsem domluvený s radnicí.

Snažíte se pomoci dobré věci. Přitom jste museli překousnout určitě zklamání, když předčasně skončila sezona kvůli Covid-19, a váš tým byl v čele I. B třídy...
Samozřejmě, že jsme měli zájem soutěž vyhrát, byl by to náš třetí postup v řadě. Tak to zkusíme v další sezoně. Je jasné, že teď jsou důležitější věci než je fotbal. Nikdo nemohl čekat, co se stane. Nikdy jsme podobnou věc nezažili. Je jasné, že teď musíme bojovat všichni společně proti jinému soupeři a musíme ho porazit.

Na druhou stranu se můžete těšit na to, že až se přísná opatření uvolní, trávník bude fantastický.
Hřiště je nádherné. Jenže je otázka, kdy ta omezení pominou. Rodiče nám pořád volají, co a jak je možné, tak je musíme odkazovat na to, že je areál zatím zavřený. Těšíme se, až se kluci vrátí a zase to rozjedeme, ale zatím to není možné.

Peníze na transparentním účtu můžete sledovat zde