Foto: Pavel Jiřík st.
Anketa k ukončení soutěží: Jinak to dopadnout nemohlo, shodují se trenéři přeborových týmů
20.04.2020

Anketa k ukončení soutěží: Jinak to dopadnout nemohlo, shodují se trenéři přeborových týmů

Bezprostředně po rozhodnutí VV FAČR o ukončení amatérských soutěží jsme se obrátili na trenéry mužstev Pražská teplárenská přeboru s několika otázkami. Především s tou, jak toto rozhodnutí přijali. V podstatě unisono zaznělo: „Čekali jsme to, jinak to ani dopadnout nemohlo." Jejich názory na současný stav, ale také následující možnosti přípravy, vám přinášíme níže.

Všem trenérům jsme položili tři otázky:

1. S jakými pocity jste přijal rozhodnutí o předčasném ukončení soutěží?
2. Zásadním způsoben to určitě ovlivnilo vaše uvažování o další přípravě mužstva. Jak ji vidíte v nejbližších době, do konce června? 
3. Máte představu o přípravě na nový ročník 2020/2021?

Karel Jeřábek, Újezd Praha 4
1. 
Myslím si, že v situaci, která je, jsem ani nic jiného neočekával, rozhodnutí VV FAČR to jenom potvrdilo. Samozřejmě, někomu to pomohlo, někomu uškodilo, ale zdraví má přednost a je to nejdůležitější.
2. V této situaci jsem nikdy nebyl a asi nikdo z nás trenérů, těžko odhadnout, kdy se budeme moci společně sejít a trénovat. Květen - červen budeme řešit individuálně, v případě povolení tréninků budeme trénovat co nejdříve a samozřejmě musíme řešit i dovolené hráčů.
3. Půjdeme cestou, že letní příprava začne cca o 14 dní dříve, než bylo zvykem, přípravné zápasy nebo popřípadě turnaje budeme řešit co nejdříve.

Petr Majer, Slavoj Podolí
1. Stačí se podívat na situaci ven a je jasné, že to asi ani jinak skončit nemohlo. Amatérskému fotbalu se už pomalu zavírala možnost své soutěže dohrát a proto je logické, že toto rozhodnutí anulovat letošní sezonu muselo přijít. A to ještě nejsme na konci opatření, která jsou s koronavirem, a tudíž i se zdravím všech, související. Je samozřejmě škoda, že se soutěže nemohly dohrát a jít svou přirozenou cestou, ale bohužel nám do sportu a všeobecného života zasáhlo něco, s čím nikdo nepočítal a zásadně to ovlivnilo vlastně celé fungování v poslední době. Bohužel nám nezbývá, než tuto realitu přijmout. Snad již vše brzo skončí a nejen sport a fotbal, ale i běžný život, se vrátí k normálu.
2. Každý hráč se bohužel musel fyzicky a i psychicky udržovat v kondici sám.To samozřejmě nenahradí společné tréninky a zápasy. Podle mě je to i ubíjející a nudné. Bohužel je to ale neměnný fakt těchto týdnů. Pokud se opatření rozvolní tak, že nám dovolí trénovat společně, i když třeba jen po skupinkách ještě teď do léta, samozřejmě vymyslíme jak trénovat a připravovat se, abychom oživili funkci týmu. Myslím, že i kluci budou mít chuť se zase vrátit na hřiště se spoluhráči a trénovat v kolektivu. I přátelské zápasy se budeme snažit domlouvat. Jen trénovat bez možnosti zápasů je stereotypní a i bez potřebné motivace. Myslím, že i ostatní mužstva budou potřebovat zápasy. Trénink žádný zápas nenahradí.
3. Pokud bude léto již bez omezení, předpokládám, že bude letní příprava probíhat již vcelku normálním způsobem. To znamená intenzivnější tréninky, přípravné zápasy tak, abychom se co nejlépe připravili na podzimní část sezony Pražského přeboru. Samozřejmě bychom chtěli do přípravy vložit nějakou činnost, která nám letní přípravu trošku zpříjemní. Myslím tím zkusit nějaký jiný sport v rámci tréninku.

Daniel Vott, Přední Kopanina
1. S tímto rozhodnutím jsem víceméně počítal, takže mě to nepřekvapilo. Mrzí mě to, ale bylo to asi jediné rozumné řešení.
2. Zatím mě to nijak moc neovlivnilo, poněvadž stále nevíme, kdy se vlastně bude moci vůbec začít trénovat. Až podle toho, kdy toto bude známo, tak uvidíme, jak moc to které mužstvo ovlivní.
3. Opět nelze přesně odpovědět, jelikož neznáme to zásadní, kdy se opět bude moci začít trénovat pohromadě. Bylo by dobré, kdyby to bylo možné ještě nyní na jaře ideálně se sehráním nějakého přátelského utkání. Sloužilo by to vlastně jako taková příprava před letní přípravou. Ale na druhou stranu se taky může stát, že to bude ještě horší a ani přípravu na novou sezonu nebudeme moci začít někdy okolo 10. července, jak jsme počítali. Takže myslím, že nás všechny čeká spousta práce až v okamžiku, kdy budeme moci začít.

Josef Šimek, Újezd nad Lesy
1. Trochu jsem to čekal, takže úplně v klidu.
2. Moje uvažovaní to neovlivnilo, prostě jsme se přizpůsobili této situaci. Jediné, co nás všechny zajímá, kdy už budeme moci zase normálně trénovat. Období do konce června nepovažuji za přípravu, ale spíše za nějaké tréninkové období, ve kterém je potřeba mít co nejvíce tréninků s míčem na noze. Pokud se vše vrátí k normálu, tak si dokážu představit v tomto období i pár přátelských zápasů. Záleží jen na tom, jak bude náš sport omezen.
3. Ano. No, nejprve musíme oslavit to třetí místo, pak dovolená a pak standardní model letní přípravy, v té době bude snad už vše ok.

Miroslav Vašut, Zličín
1. S úlevou. Pořád jsem nosil s sebou, jak jaro dopadne, jestli to zvládneme. Bylo to hodně na psychiku.
2. Tento týden si s vedením klubu sedneme a řekneme si, co a jak dále. Připravíme plán. Hráči jsou už netrpěliví, chtějí asi něco se sebou dělat. Nebo se jim už po sobě (mně) stýská.
3. Představu o přípravě na nový ročník ještě nemám. Nejprve si musíme zhodnotit tuto sezonu. Důležité bude, aby současný kádr zůstal pohromadě. Hráči se nám uzdravují, jde z nich cítit velká chuť. Všichni tady máme nedodělanou práci.

Jaroslav Louda, Olympia Radotín
1. Beru to, jak to je. Byli jsme připraveni akceptovat jakékoliv rozhodnutí, ale za současného stavu je to podle mě jediné a rozumné východisko.
2. Hráči trénují v rámci možností individuálně, ale hřiště a kolektiv je pochopitelně o něčem jiném. Jen co to bude možné, sejdeme se na společném tréninku a budeme pokračovat v tom, co jsme opustili.
3. V nejbližších dnech se sejdeme s panem Klímou a Martinem Jiránkem, tam to všechno probereme. Určitou představu o přípravě mám. Záleží na tom, kdy ji budeme moci začít realizovat.

Pavel Gregor, Admira B
1. Rozhodnutí jsem přijal s porozuměním. Situace vlastně žádné jiné řešení ani nenabízela. A s čistým svědomím, ukončenou sezonu jsme zvládli dobře. Nově vybudované mužstvo vytvořilo dobrý tým.
2. Prozatím trénujeme individuálně. Jakmile bude povolen trénink v množství, které dává smysl pro kolektivní přípravu, začneme. A intenzitu budeme postupně stupňovat k předpokládanému začátku nové soutěže.
3. Délka přípravy sice může být stejně dlouhá, jako klasická zimní příprava, ale vycházejme z faktu, že kondici ze zimy rychle obnovíme. Příprava by, i díky lepším terénům, měla být hodně herní a intenzivní, pro hráče atraktivnější než v zimě.

Miroslav Hlad, Viktoria Žižkov B
1. Rozhodnutí ani jiné být nemohlo. Bohužel je to škoda, ale myslím že hrát středa, sobota dva měsíce by bylo pro spoustu hráčů problém. Volný čas trávím s rodinou a prací ve firmě. Přiznávám však, že už mi čas s týmem i fotbal chybí.
2. Teď je předčasné odhadovat, co bude v příštích měsících. Budu rád, když se co nejdříve sejdeme a bude možné sportovat a sehrát přátelské utkání. Ale pozor, v současné situaci amatérského fotbalu může mít spousta hráčů a trenéru důležitější priority.
3. Určitou představu, jak pokračovat od léta, mám, ale zatím nechci předvídat, co bude vzhledem k tomu, že mám smlouvu do konce června.

Jan Novák, Třeboradice
1. Bylo to očekávané rozhodnutí, i když nás to samozřejmě mrzí, že se soutěž nedohraje a nerozhodlo se o osudu na hřišti. Všichni chtěli hrát, každému fotbal určitě chybí, ale zdraví je přednější. A na této úrovni nelze hrát každý týden zápasy v rytmu víkend - středa - víkend.
2. Uvidíme, kdy se bude moci začít trénovat. Pokud se vůbec bude moci začít trénovat ještě toto jaro. Pokud ano, určitě nás to ovlivní. Ale budeme to brát jako přípravu na další sezonu. Případně si zkusíme domluvit přáteláky nebo nějaký turnaj. Vše ale záleží na tom, kdy nás pustí na hřiště.
3. Jak je zmíněno výše. Záleží na tom, kdy nás na hřiště pustí. Každého ta pauza určitě ovlivnila. Jak ohledně fyzičky, tak i techniky a práce s balonem. Takže bude potřeba dost času na to vše dohnat. Na druhou stranu ale měli všichni dostatek času si dát dohromady drobná zranění a budou plně připraveni na novou sezonu. A věřím, že i pořádně natěšení.

Sálem Hebousse, Hostivař
1. Bohužel jsem to čekal.
2. Pokud to stav umožní, tak bychom rádi trochu naštvali mého velkého kamaráda Karla Hrubeše a trochu mu pocuchali ten jeho golfový trávníček, co si tam nyní v Hostivaři začal s takovou láskou opečovávat.
3. Vůbec jsem na nic takového v této situaci nemyslel.

Michal Šimánek, Uhelné sklady
1. Samozřejmě je to nejideálnější řešení a zdraví je přeci jen na prvním místě. Je to sice škoda, že se nepokračuje, ale my to neovlivníme a čekáme, co bude dál.
2. Jak jsem řekl, zatím čekáme, až tohle vše pomine. Až budeme vědět, že se můžeme zase naplno věnovat fotbalu bez omezení, tak tréninky budeme řešit podle situace.
3. Představu zatím nemám, ani pořádně nevíme, kdy začne nový ročník, ale hned jakmile to bude možné, tak si s vedením sedneme a začneme řešit, co dál a podle toho nastavíme nějaký plán přípravy.

Jakub Slezáček, Kolovraty
1. Myslím si, že nic jiného v dané situaci nepřicházelo v úvahu, takže jsem s tím počítal a přijal jsem to jako nevyhnutelnou věc.
2. Vzhledem k tomu, že asi nikdo neví, jak to s kolektivními amatérskými sporty v dohledné době bude, tak počkáme, jak se situace vyvine. Až se opatření uvolní a budeme moci začít trénovat, tak se konečně potkáme na hřišti. Do té doby se kluci hýbou individuálně.
3. Představy a možné scénáře mám. Záležet samozřejmě bude na tom, kdy se náš sport vrátí do normálu a jestli losovací aktiv proběhne, kdy má, nebo se bude oddalovat. Těch proměnných je stále hodně a dokud se tyto otázky nezodpoví, tak je asi zbytečné být konkrétní a říkat nějaké termíny. Přeji pevné zdraví všem!

Michael Lukič, Motorlet B
1. Zdraví je na prvním místě a nařízení vlády plně respektuji, jak plynul čas, zrušení amatérských soutěží jsem očekával.
2. Čekáme, jsme připraveni opět začít a najet alespoň na tréninkový cyklus.
3. Představu samozřejmě máme, jak říkám, čekáme až budeme moci znova začít, teprve potom, až se sejdeme s hráči, vše dostatečně doladíme.

Josef Světlík, Dukla Jižní Město
1. Myslím, že vývoj posledních týdnů k tomu jednoznačně směřoval, takže se jen čekalo, kdy to bude oficiální.
2. Uvidíme, jak se bude nákaza vyvíjet a jak brzy se budou rozvolňovat opatření. Ale nemyslím, že se do té doby sejdeme hromadně. Kluci se budou udržovat individuálně podle svého uvážení a chutě.
3. Nějakou představu mám, ale jestli je reálná, to ukáže další vývoj.

Jaroslav Klíma, Vyšehrad B
1. Asi se to trošku očekávalo, takže jsme s tím tak lehce počítali.
2. Co to půjde, tak začneme trénovat pohromadě. Určitě si budeme chtít zahrát nějaká přátelská utkání.
3. Doufám, že toto období už stav nouze neovlivní. To by byl smutný příběh. Takže věřím, že se budeme připravovat tradičně. Problém bude asi to, jak to ovlivní plno hráčů. To může mít každý jinak. Teď, když byla taková pauza, tak v létě to volno může být u někoho minimální.