Foto: Jiří IPSER
Kdo odmakal zimu, o fyzičku jen tak nepřijde, říká sparťan Vácha. Chybí mu tým, ale dodržuje pravidla

Kdo odmakal zimu, o fyzičku jen tak nepřijde, říká sparťan Vácha. Chybí mu tým, ale dodržuje pravidla

Fotbal je jeho život, však také záložník Lukáš Vácha válel léta v první lize. Teď je oporou sparťanské rezervy ve Fortuna ČFL, na hřišti to ale dokazovat nemůže a je z toho pořádně rozmrzelý. Soutěže po celém světě zastavila pandemie koronaviru. „Je to nepříjemné,“ přiznává, ale uvědomuje si, že situace je vážná. „Venku se snažím být co nejméně, dodržuji pravidla.“

Fotbalová sezona má nečekanou pauzu. Jak těžké bylo zvyknout si na nový režim?
Člověk je po těch letech zvyklý být každý den v tréninku, být s týmem, kdy přípravu někdo řídí. Teď máme individuální přípravu, je to udržování, které je náročné. Je zákaz chodit na sportoviště, všechno je to jednotvárné, monotónní. Můžete běhat, posilovat s vlastní vahou. Ale záživné to není.

V běžné zimní pauze jste nabrali kondici, z které jste měli žít do konce sezony. Nehrozí, že o ni přijdete?
V zimě se to odmakalo. Takže, aby teď někdo ztratil fyzičku, to by musel po celou dobu karantény úplně vypnout a nic nedělat. To je nereálné. Jsme sportovci, jsme zvyklí na pohyb a musíme najít nějaký kompromis, abychom se mohli udržovat. Osobně chodím běhat do lesa, kde je co nejméně lidí a cvičím doma. Když se venku udělá hezky a já vidím, kolik lidí je venku a shlukují se, tak mi to příjemné tedy není. Lidé nedodržují to, co mají. Ale já se snažím být venku co nejméně a chovat se tak, jak nám bylo doporučeno.

Sport a hlavně fotbal vám ale jistě chybí. Využil jste také šance vyzkoušet si roli spolukomentátora na esports turnaji Entropiq Charity FIFA Cup. Bavilo vás to v nové roli?
Byla to pro mě novinka. Komentování jsem si užil, líbilo se mi to. Třeba bych se jednou mohl stát komentátorem, ale to je ještě daleká budoucnost. Já si PlayStation taky rád zahraju, i na nějakých turnajích jsem si zahrál. Fotbal je mi blízký, ale všeobecně mě baví spíš střílečky.

Sparta má svůj esport tým, stejně jako někteří čeští reprezentanti. Vás něco podobného neláká?
Samozřejmě, že mě uvažování tímhle směrem napadá, protože esport čeká velká budoucnost a myslím si, že to hodně lidí teprve pozná. Ve světě je to hodně rozšířené a hodně dobré.

Vypadá to, že zatím zůstanete u reálného fotbalu. Máte i svoji fotbalovou školu. Jak to s ní v současnosti vypadá?
Moje škola funguje už šestým rokem. Teď by se měla přestěhovat z Ostré do Čelákovic, kde to bude poprvé. Ale samozřejmě v současné situace nevíme, co bude. Kdyby mělo tohle všechno pokračovat, tak by to pro nás bylo nemilé, stejně tak pro děti, co mají mít prázdniny a co se na kempy přihlásily.