Foto: Pavel Jiřík st.
Do Itálie volám každý den, říká útočník Vltavínu Maione
19.03.2020

Do Itálie volám každý den, říká útočník Vltavínu Maione

Rád by si zahrál fotbal, aby ne. Vždyť s týmem Loko Vltavín během zimy tvrdě dřel, aby byl připravený na jaro ve Fortuna ČFL. Jenže sotva se jaro rozjelo, už fotbal na všech frontách prohrává. Navrch má celosvětová pandemie koronaviru Covid 19. „Hlavní je, aby se vše vyřešilo a byli jsme všichni zdraví,“ má jasno Carlo Maione, italský ofenzivní záložník či útočník Vltavínu.

Jarní část Fortuna ČFL se sotva rozjela a už má přestávku. Asi to není zrovna příjemné...
Dva měsíce jsme se chystali na jaro ve třetí lize a teď najednou nevíme, co bude. Uvidíme, jak bude pauza dlouhá. Jestli sezona bude ještě pokračovat a budeme pak třeba hrát, každé tři dny. Ale tohle všechno zvládneme, hlavní je v tuhle chvíli zdraví.

Jste Ital a všichni víme, že právě Itálie má momentálně největší problémy s nákazou Covid 19. Jak často jste v kontaktu se svou rodinou?
Ta situace je tam hrozná. V Itálii mám rodiče, bratry. Rodiče jsou v Římě a jsou v pořádku. Horší je situace na severu, kde mám bratra. Každý den si se všemi volám. Naštěstí jsou zdraví.

Co vám o situaci v Itálii říkají?
Že na ulicích nikdo není, že je to zvláštní. Je tam mezi lidmi hodně strachu, všichni si teď uvědomují, jak je to vážné. Přiznávají, že na začátku to asi lidé tak vážně nebrali. Nyní je jim jasné, jak je situace vážná. Maminka je doma, ale táta i bratr musí chodit do práce, dělají ve vězení.

Jste v kontaktu i s kamarády?
Ano. Vyprávěli mi, jak jsou lidé zavření doma. Když jde někdo na nákup, jde jen jeden člen rodiny. A všechno je jinak než obvykle. V obchodě řeknete dobrý den a na shledanou. V normálních časech se lidé baví, tady je to jen o nejnutnější komunikaci a všichni mizí domů.

Rodiče jsou asi rádi, že jste teď v Česku, kde není situace zatím tak vážná, že?
Maminka je šťastná. Pochopitelně se zajímá o to, jak je to v Česku. Ví, že je tady taky karanténa a že do MHD můžete jen když máte roušku, šálu. Samozřejmě je smutná, že se to všechno děje, uvědomuje si, jak vážný problém to je. Ví, že musím chodit do práce. Ale já jí uklidňuji, že si lidé dávají velký pozor, snaží se respektovat pravidla.

Vy asi problém s koronavirem vnímáte i ve svém zaměstnání, protože pracujete v hotelu. Jak moc se tam všechno projevuje?
Hodně lidí rušilo kvůli té situaci rezervace, další hosté odjeli dopředu. Moc cizinců tam není, snad jen lidé z Emirátů. Nedá se nic dělat, situace je vážná.

Fotbal je pro Italy něco jako náboženství. Dokážete na něj myslet i v těchto špatných dobách?
Teď je jasné, že minimálně do 24. března máme volno. Já ale musím něco dělat. Nejde to, abych chodil jen do práce a domů. Takže si jdu zaběhat, cvičím. Je třeba na sobě pracovat, aby byl člověk tak nějak ve formě.

Věříte, že se sezona dohraje?
Kdybychom pokračovali třeba od 12. dubna, tak bychom asi museli hrát o víkendu i ve středu, pak by se to stihlo. To se všechno uvidí, hlavní je, aby bylo všechno v pořádku v České republice i po celém světě. Až to tak bude, zase se k fotbalu vrátíme.

Nejspíše byste se chtěli minimálně ve Vltavínu vrátit co nejrychleji. V prvním jarním kole jste v Písku dostali pět branek. Štve vás i s odstupem ta porážka?
Dostali jsme pět gólů a přitom to byl dlouho normální zápas. Mrzí nás to. Proto jsme se těšili na derby se Slavií B, kdy jsme chtěli ukázat fanouškům, že žijeme. Chtěli jsme odehrát lepší zápas, abychom ukázali, že Vltavín patří v tabulce nahoru.

Co byste říkal na to, kdyby se hrálo bez diváků?
Tady proti Slavii B jsme se těšili, že přijde hodně fanoušků. Zažil jsem už dřív v Itálii, jaké je to hrát bez diváků a přijde mi, že je to divné. Ty zápasy jsou jako přáteláky. V tomhle směru si myslím, že je lepší, že se nehraje a pak budeme nastupovat před fanoušky.

Vltavín měl hodně zraněných hráčů, třeba se teď aspoň během neplánované pauzy doléčí, že?
Věřím, že se dají dohromady Čtvrtňa (Čtvrtníček) s Pejšou. Pokud se na to budu dívat takhle, tak je to asi jediná dobrá věc na tom všem. Já si hlavně přeju, aby se tenhle celosvětový problém vyřešil, hlavní je zdraví a nic jiného nás v tuhle chvíli nemůže zajímat. Až se to vyřeší, pak bude čas na fotbal a my si ho s radostí zahrajeme.