Foto: Lukáš Fabián
VIDEO: I doma můžete rozvíjet činnosti důležité pro fotbal, na které v sezoně není čas
18.03.2020

VIDEO: I doma můžete rozvíjet činnosti důležité pro fotbal, na které v sezoně není čas

Celá země je v karanténě, fotbalový život se zastavil. Pro trenéry, hráčky a hráče je smutné, že nemůžou společně na fotbalová hřiště. Fotbal v tuto chvíli samozřejmě není to nejdůležitější, ale všem chybí. Proto přicházíme s inspirací, jak nynější čas bez tréninku využít, protože je tady prostor věnovat se činnostem, které jsou nejen pro fotbal rozvíjející, a na které ve fotbalové sezoně není tolik času. Pár ukázek najdete v přiloženém videu.

Nejedná se o nic nového, je pravděpodobné, že u někoho z vás jsou tato cvičení běžnou součástí tréninku. Navíc je těchto a jim podobných cvičení plný internet. Nejedná se ani o instruktážní materiál, ale opravdu pouze o inspirativní. Trenér Aleš Majer, kterého vidíte na videu, se učí tyto prvky stejně tak, jako se je možná budou učit někteří z vás. Jistě sami vymyslíte i další varianty nebo se inspirujete z jiných zdrojů.

Proč takový trénink vlastně zařazovat? Jedná se o rozvoj kognitivních funkcí, mezi něž patří mnoho schopností, které hrají významnou roli v herním výkonu fotbalistů. Soustředění, rychlé rozhodování, vnímání prostoru, načasování, odhad, kreativita, koordinace, reakce, postřeh – toto vše můžete takovýmto tréninkem rozvíjet. Jeden z hráčů dokonce poznamenal, že je při takových to cvičeních důležitá i odvaha… A můžete to dělat v domácích podmínkách, případně třeba na zahradě.

Jak už bylo zmíněno, nejde o instruktážní video, jak správně cviky provádět. Postup, jak se naučit žonglovat se třemi míčky, naleznete bez problémů. Když je pro vás již žonglování málo, tak to zkusíte třeba o zeď, stejně jako ve videu…

Ideálem je, pokud jednou rukou děláte něco a druhou něco jiného, aby to nemělo stejný rytmus, ale každá končetina měla svůj, například levá ruka dribluje na jednu dobu a pravá si pinká s pálkou na dvě doby. Stejné to pak může být, pokud jednu činnost děláte rukou a druhou nohou. Přiložená videa jsou pro vás opravdu jen inspirací a tvořivost, tak důležitá vlastnost fotbalisty, je na vás.

Pokud vás tento doplněk k tréninku zaujme, můžete v něm pokračovat i nadále, bez ohledu na váš věk.

Hodně štěstí, tvořivosti a brzký návrat na fotbalové trávníky přejí Pražský fotbalový svaz a jeho trenéři mládeže.