Foto: Pavel Jiřík st.
Fotbal bez diváků. Jak reagují kluby od divize po I. A třídu?
12.03.2020

Fotbal bez diváků. Jak reagují kluby od divize po I. A třídu?

První jarní zápas, nažhavení fanoušci chtějí vidět svůj tým, od třetí ligy třeba až po I. A třídu. Teď to ale vypadá, že budou mít smůlu. Úterní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu zamezit možnosti šíření koronaviru totiž určilo, že na utkání může být přítomných nejvíce sto lidí, a to včetně hráčů, realizačních týmů, pořadatelů, zdravotníků, rozhodčích, delegáta. Dostat se na zápas bude hodně složité a oslovené kluby z poloviny dávaly přednost variantě nepouštět na utkání diváky vůbec.

Ve třetí lize je v sobotu od 10:15 na programu atraktivní derby Loko Vltavín – Slavia B a domácí klub je pořádně rozmrzelý, že nebude nabito.

„Samozřejmě bude záležet na počasí, ale počítali jsme s návštěvou mezi pěti sty a tisícem fanoušků, je škoda, že to takhle dopadlo,“ přiznává šéf Lokády Josef Neuberg, že se mělo hrát ve skvělé atmosféře. Při ceně vstupenky šedesát korun a tisícem fanoušků v ochozech dojdete k velmi zajímavé sumě. „Byla by to opravdu hezká rozlučka se sezonou,“ přitaká Neuberg.

Na podobné úvahy může zapomenout. Sice se nejprve uvažovalo, že by se zápas odložil na dobu, kdy přísný režim pomine, ale nakonec se bude hrát. „Když sečteme všechny lidi, kteří na zápase musí být, tak ani nebudeme otevírat kasy. Fanoušci se na utkání nedostanou. Informace dáme samozřejmě na naše klubové stránky a o všem jsme také informovali Slavii, aby její fanoušci k nám na stadion zbytečně nejezdili,“ konstatoval Neuberg.

Výhodu domácího prostředí bude mít i Meteor, který se v neděli od 10:15 v areálu na Bedřichovské ulici představí proti Chomutovu. A ani sem se fanoušci nedostanou. Pokud samozřejmě nebudou stát někde za plotem areálu... „Nebudeme otevírat pokladny, otázkou je, pokud někdo přeleze plot, tak si nedovedu představit, že tam toho fanouška bude někdo během utkání honit po areálu,“ poznamenal Pavel Stehlík, sekretář Meteoru.

Stejně jako v prvním případě dal libeňský klub informace spojené s omezením pro fanoušky ohledně zápasu na své internetové stránky.
„S chomutovským klubem už jsme se během úterý spojili a o všem jsme jeho zástupce informovali,“ dodává Stehlík.

Z osmičky klubů, které budou hrát na domácí půdě v Pražská teplárenská přeboru, web fotbalpraha.cz oslovil Olympii Radotín, kam zavítá v sobotu od 14:30 v bitvě o důležité záchranářské body Zličín. Tady sekretář klubu Richard Bogdanov počítá, že se zhruba padesátka příznivců na utkání dostane. „Třicet, čtyřicet, možná padesát fanoušků by se mohlo přijít podívat,“ hlásí Bogdanov.

Situace radotínského klubu je složitější v tom, že okolo fotbalového hřiště chodí lidé hrát beachvolejbal, takže pokud se někdo zastaví, může to vypadat všelijak. „Na všechno bude dohlížet pořadatel a případně fanouška vyzve, aby pokračoval na beachvolejbal. Budeme to hlídat, pokuty jsou opravdu vysoké a pro kluby na naší úrovni zničující,“ pokračuje sekretář radotínského klubu. Jedním dechem ale dodává, že nečeká vysokou návštěvu v tom smyslu, že by třeba přišlo třeba o sto fanoušků nad povolený limit. „Naše výsledky nejsou zrovna blýskavé a ani Zličín úplně nezáří, takže nečekáme, že přijdou stovky lidí. Taky si myslím, že některé lidi odradí strach z toho, jak se virus šíří. A třetím faktorem bude počasí, to nám taky pomůže...“ naráží Bogdanov na fakt, že na startu přeborového jara hodně často prší a v takové slotě se fandům na přebor zrovna nemusí chtít. „Takže jsme ani zatím nepřemýšleli o tom, že bychom dávali na internet nějakou výzvu,“ dodává.

Pořádně zajímavý zápas se chystá v sobotu od 10:15 v Březiněvsi. Domácím se nepovedl podzim v I. A třídě, jsou na předposledním místě, a teď se poprvé ukážou fanouškům pod vedením nového kouče. V Březiněvsi chodí obecně lidé na zápasy v hojném počtu. Navíc soupeř přijede nadmíru atraktivní – třetí tým tabulky Tempo. To vede bývalý trenér klubu Dominik Rodinger. Dá se tedy čekat, že v Březiněvsi by nebyla o diváky nouze. Jak se tedy zástupci klubu popasují s limitovaným počtem fanoušků? „U nás je to složité, areál je průchozí,“ krčí rameny sekretář klubu Miroslav Macháček.

Situaci by prý možná vyřešilo, kdyby na situaci dohlížela Městská policie. „Jak to nakonec dopadne, to nemůžu rozhodovat sám. Určitě se sejdeme s dalšími členy vedení a probereme to. Pak budeme v kontaktu i s Tempem. Ale když si sečtete všechny lidi, co na utkání prostě musí být, moc velký prostor to pro fanoušky nedává,“ shrnuje smutnou pravdu Macháček.