Foto: Jiří IPSER
Osm gólů jsem nikdy nedostal, říká opora Podolí. Přesto chválí spoluhráče a lituje gólmana

Osm gólů jsem nikdy nedostal, říká opora Podolí. Přesto chválí spoluhráče a lituje gólmana

Dostali nařezáno. Fotbalisté Podolí se těšili na start jarní části Pražská teplárenská přeboru, pak jim ale nasázela vydatně posílená rezerva Žižkova osm branek a na světě byl debakl. „Samozřejmě jsme si začátek jara představovali jinak. Vždyť jsme i kvůli tomu brzy začínali zimní přípravu. Bude to znít možná divně po porážce 0:8, ale někteří naši kluci předvedli nadstandardní výkon,“ říká Karel Kristen, nejzkušenější hráč Podolí, momentálně 12. týmu tabulky.

Nálada v šatně musela být asi pořádně pokleslá. Co jste si říkali?
Když to odlehčím, tak jsme si dělali srandu, že tohle byla pro nás vlastně generálka na jaro v přeboru se soupeřem z druhé ligy. Říkali jsme si, že to pro nás začne až za týden. Žižkov B byl fakt hodně posílený, kdyby v téhle sestavě nastupoval celé jaro, tak by jarem prošel jako nůž teplým máslem.

Posily z druhé ligy tedy zjevně odmakaly zápas naplno. Neříkali jste si, že vás třeba podcení?
Žižkov byl lepší ve všech směrech. Byli běhaví, dravější, mladší, důraznější. My jsme vážně nehráli tak špatně, jak by se podle výsledku mohlo zdát, ale oni nás prostě chtěli dostat v tabulce pod sebe, což se jim povedlo. Hráči, co seděli při druhé lize na lavičce a pak dostali šanci v přeboru, měli velkou chuť, zápas odehráli výborně.

Už na podzim měl Žižkov B proti Podolí posily. Neříkali jste si, že jste za smolíky, že to vyšlo na vás?
Je pravda, že na podzim byli také nabití. Tam byl třeba Karel Hejný. I teď jsme věděli, že to nabijí. Někdy se ale stane, že ti kluci přijdou a myslí si, že když je to přebor, tak to dají s prstem v nose. Jenže tohle nebyl ten případ. Posily to odmakaly, a ještě se k tomu dobrému výkonu přidali i jejich mladí přeboroví hráči. Žižkov B vyhrál zaslouženě.

Byly šance aspoň na korekci krutého skóre?
Byly. Třeba Jirka Janoušek měl možnost za stavu 0:3, ale oni byli fakt lepší. Byla by to jen kosmetická úprava skóre, kdybychom to korigovali. Oni byli všude první. V konečném důsledku je jedno, jestli jsme prohráli 0:5, nebo 0:8. I když takhle vysoko jsem nikdy v kariéře neprohrál.

Jak jste to v roli nejzkušenějšího hráče kousal, když skóre narůstalo?
Člověku se honí hlavou různé věci. Myslel jsem na to, co se stalo rozhodčímu Chusteckimu (nečekaně ve 34 letech zemřel). A v tu chvíli si člověk uvědomí, že i kdyby těch gólů dostal náš tým padesát, tak je to nic proti té tragédii, co se stala.

Dokáže se Podolí z toho debaklu zvednout?
Znovu říkám, naši kluci Janoušek, Hruška nebo třeba Bednář fakt odehráli nadstandardní zápas. Je na čem stavět. Jen je mi líto našeho mladého brankáře Chaloupky, který dostal přednost před Vondrkou. On si skoro nesáhl na balon a dostal osm gólů. Přitom za ně nemohl. Žižkovští chodili do vápna v pěti, šesti lidech. Věřili si, ale k tomu si poctivě plnili i povinnosti směrem dozadu.

Teď musíte věřit, že bude Žižkov B brát body i ostatním a bude mít posily i do dalších utkání...
Kdyby v téhle sestavě odehráli celé jaro, byli by fakt hodně silní. Tam mají šanci týmy, kdy se sejdou začátky zápasů žižkovského áčka a béčka. Pak je asi šance, že jejich rezerva takhle posílená nebude. Ale to už my nemusíme řešit...

Mluvil jste v nadsázce o tom, že jste hráli proti soupeři z druhé ligy. Jenže teď vás čeká rezerva Motorletu. Áčko klubu z Jinonic hraje pro změnu Fortuna ČFL, tedy třetí ligu. Nebude se to opakovat, že na vás vyrukuje soupeř posílený?
My jsme si zápas přeložili na neděli od 10:15, jejich áčko hraje v neděli v Karlových Varech. Trochu jsme na to mysleli, ale třeba bude mít béčko Motorletu taky posily, to neovlivníme. Věřím tomu, že jestli předvedeme zodpovědný výkon, můžeme uspět. Myslím, že sílu Viktorky Žižkov B soupeř dosahovat nebude.

Jste na dvanáctém místě, jen o bod nad sestupovými příčkami. Pohled na tabulku se vám teď jistě nelíbí...
Sobotní dopolední výsledky nám docela nahrály, takže jsme věděli, že když uděláme tři body se Žižkovem, bude to super. To se sice nepovedlo, ale já věřím, že se příště chytneme a tabulka bude hned vypadat jinak.



Související články