Foto: Jiří IPSER
Známá jména Hostivař k výhře nedovedla. Jsem rád, že proti nám nastoupili, říká opora Zličína Žák

Známá jména Hostivař k výhře nedovedla. Jsem rád, že proti nám nastoupili, říká opora Zličína Žák

Bitva o každý bod je tady, aneb jaro v Pražská teplárenská přeboru odstartovalo! Nováček ze Zličína vstoupil do druhého přeborového poločasu bezbrankovou remízou s Hostivaří, na jejíž soupisce premiérově svítila exligová jména brankáře Slavíka, záložníka Krejčího, z ohlášených posil chyběl jen útočník Pešír. „Vzhledem k vývoji zápasu je bod asi docela dobrý,“ ohlíží se za vstupem do jara Lukáš Žák, opora Zličína.

Možná fanoušci čekali, že vás posílená Hostivař přejede. Proto jste se získaným bodem spokojení?
Takhle na to nekoukám. Spíš je třeba vidět, že jsme více než třicet minut hráli o deseti, takže jsme to utkání spíš odbojovali. Přece si nebudeme nic nalhávat. Určitě víme, že tam jsou rezervy a v určitých fázích se dalo utkání odehrát lépe. Bod bereme, ten zápas jsme mohli vyhrát i prohrát.

Na obou stranách zvonila branková konstrukce. Krátce před koncem jste mohli i vyhrát, byla tam velká šance, kterou ale váš tým zahodil...
Všechny kluky jsem nabádal k tomu, abychom se i vzhledem ke kvalitě soupeře nepouštěli v deseti do nějakého bezhlavého útočení. Chtěl jsem, abychom si počkali na šanci. Věděl jsem, že přijde. Třeba zrovna ta, na kterou se ptáte. Adam (Jákl) chvíli před koncem pálil ale jen smolně do boční sítě. Věřím, že kdyby to byl gól, tak už ten zápas vyhrajeme.

Jak jste vnímali známá jména v sestavě Hostivaře? Měli jste o to větší respekt k soupeři, který je poslední v tabulce, nebo to byla o to větší motivace ho porazit?
Nevím, jak to vnímali ostatní, protože jsem se na to neptal. Ale samozřejmě to člověk vnímá. Takže zdravý respekt tam z mojí strany byl. Věděli jsme, jakou kvalitu soupeř během zimy přivedl. Já to vnímám jako radost, že si můžu proti takovým fotbalistům zahrát. A myslím, že kluci také.

Takže jste si to užil. Ten bod má i z tohoto pohledu cenu...
Přebor hraju už pěkných pár let a jsem vždycky rád, když si proti takovým hráčům může člověk zahrát. Kolikrát za kariéru se vám povede, že nastoupíte proti takovým plejerům? Byla to zajímavá konfrontace. Třeba ti hráči vidí, jak jsou v přeboru šikovní kluci, co se jim třeba vyrovnají. Vidí, že tu jsou kluci, co by mohli hrát výš a jen například neměli štěstí, nebyli ve správnou chvíli na správném místě. Nebo jen prostě dali přednost třeba práci před fotbalem a teď hrají přebor.

Soupiska soupeře měla zvučná jména, vám nejúdernější duo Vašut – Merta chybělo. To asi také z hlavy nejde vyhnat, že?
Nejlepší střelci nám chybějí. Musíme se s tím poprat. Dominik Vašut šel hned po skončení podzimu na operaci, Ivan Merta se nešťastně zranil. Nedá se nic dělat, zase to dává prostor, aby se ukázali další kluci. A třeba Martin Šlajchrt kvalitu má. Na druhou stranu, oni dali spoustu gólů, takže to prostě musí být znát, když nám takoví hráči scházejí. U Ivana obdivuju to jeho nadšení pro fotbal a jeho touhu se vrátit.

Je pravda, že jeho zranění jsou zličínským evergreenem už dlouhá léta. Je to skvělý útočník, ale také smolař...
Je to pravda. Bohužel. Slyšel jsem, jak jeho doktoři říkají, že už by měl fotbalu nechat, odrazují ho. A on se vždycky vrátí. On má zličínské srdce, pere se za tým.

Dá se říct, že celou zimu bylo obstojné počasí. V den zahájení jara v Pražská teplárenská přeboru ale pršelo, byla zima. Chtělo se vám, v nadsázce řečeno, vůbec na hřiště?
Já jsem minulý týden na utkání chyběl. Takže, i když pršelo a to počasí bylo takové, jak říkáte, tak jsem se na zápas fakt těšil. Třeba právě pro to, že byla u soupeře ta známá jména. Buďme rádi, že si proti nim můžeme zahrát. A taky jsem rád viděl naše fanoušky. Známe se, chodí se dívat bývalí hráči. I kvůli těm lidem za klandrem člověk hraje rád.

Zápas začal minutou ticha, protože před pár dny nečekaně zemřel mladý rozhodčí Jaroslaw Pawel Chustecki. V tu chvíli asi člověku bleskne hlavou, že výsledky nejsou tím nejdůležitějším, že?
Přesně tak. Je to tragédie, co se stalo, nejhorší věc, co se může stát. Hodně jsem o tom všem přemýšlel. Sobotní zápas nebyl o gólech a bodech, ale hlavně o jakési památce, dá se říct, na našeho vrstevníka. Chci jeho rodině a nejbližším vyjádřit upřímnou soustrast a myslím, že můžu mluvit za celý klub.



Fotografie