Foto: Jiří IPSER
Zima v hlavním městě končí. Vltavín se chce tlačit tabulkou nahoru, co konkurence?
04.03.2020

Zima v hlavním městě končí. Vltavín se chce tlačit tabulkou nahoru, co konkurence?

Zimní pauze je u konce. Nejen Pražská teplárenská přebor otevírá svou jarní část. Bojovat o body se bude ve Fortuna ČFL, stejně jako v divizi. A týmy z hlavního města v těchto soutěžích nehrají podřadnou roli. Jak si tedy vybraná mužstva, kromě B-týmů, které jsou díky provázanosti s ligovými áčky specifické, stojí před startem jara? Jak byli jejich trenéři spokojení s přípravou?

Loko Vltavín, 6. místo v ČFL, skupina A
V generálce tým prohrál 1:6 s druholigovým Vyšehradem a trenér Martin Frýdek s parťákem Tomášem Freislerem mají o čem přemýšlet. „Dostávali jsme na můj vkus zase hodně branek,“ nachází shodný rys s letní přípravou trenér Frýdek. Nic na tom nemění ani výhra nad druholigovým Hradcem Králové, kdy se Pražanům dařilo a média Vltavín chválila. „Ten zápas nám vyšel,“ přitaká kouč.

Stejně jako v létě trápila Lokádu velká marodka. „Zdravotně na tom nejsme nic moc,“ přiznává Frýdek v narážce na to, že kvůli zranění v posledním duelu před startem jara v ČFL chyběli Tichý, Čtvrtníček, Abena, Pejša, Valíček. Tréninkové výpadky měli i Uvíra či Hovorka. K tomu se z Brazílie ještě nevrátil útočník Vieira. „Musíme se s tím poprat, do útoku jsme přivedli Moravce, do zálohy Venigera,“ vyjmenovává posily. „Co se týče umístění, zase se chceme tlačit nahoru.“

Motorlet, 8. místo v ČFL, skupina A
V generálce tým z Jinonic vyhrál nad Českým Brodem 3:2. Náročný trenér Martin Poustka by si představoval ještě lepší výkon. „Spokojený jsem jen částečně. Nedokázali jsme se celý zápas prezentovat hrou, kterou chceme hrát. U některých hráčů jsem nebyl spokojený s přístupem, hráli příliš bohorovně a bez správné soutěžní motivace. V samotných mistrovských zápasech bych tento přístup rozhodně neakceptoval,“ nabízí svůj pohled kouč. Potěšily jej tři góly v síti soupeře. „Opět jsme vstřelili alespoň tři branky, což nás kromě zápasu proti Zápům provázelo celou zimní přípravu. Věřím, že budeme gólově potentní i v mistrovských zápasech,“ dodává.

V kádru nedošlo k zásadním změnám. Pryč jsou Pecha, Měska, Radosta a Mařík. Posilami jsou naopak Jan Walter ze Slavie a Michal Rataj z Vyšehradu.

Admira, 11. místo v ČFL, skupina A
Týmu z Kobylis odpadla generálka kvůli špatnému počasí. V neděli, kdy již svítilo sluníčko, vyrazil trenér František Peřina alespoň omrknout poslední tým tabulky SK Rakovník, který hrál generálku na Meteoru. Jinak si ale kouč nováčka přípravu pochvaloval. „Zvládli jsme všechno, co jsme chtěli. A to i co se týče objemu,“ hlásí Peřina. „Co je hodně pozitivní, tak že nás na tréninku bývalo dvaadvacet, a to bez hráčů rezervy,“ dodává s tím, že je tým na odvetnou část třetí ligy dobře připravený. Novinek v kádru není moc, odešel stoper Hudec, na jeho místo přišel Vyskočil. Klub angažoval také brankáře Kellera.

Meteor, 3. místo v divizní skupině B
Kromě porážky s Admirou tým odehrál v přípravě velmi dobrá utkání. I proti třetiligovému SK Rakovník (1:1), jinak svěřenci kouče Jana Fíčka remizovali s Královým Dvorem, šest branek nasázeli Velimi, Horkám či Nymburku. „S předvedenou hrou jsem byl spokojený. Jediné, co mě mrzí, je ohromná marodka. Slavata léčí kotník, stejně jako Novotný, Hanek pak koleno. Natažený sval má Budějský, Dvořák si během generálky vyhodil rameno, ale měl by být v pořádku. Mimo hru je i druhý brankář. Další hráč, co bych ho chtěl, si udělal koleno, takže čtrnáct dní také netrénoval. Když to všechno sečtu, mělo nějaký problém dohromady osm hráčů,“ kroutí hlavou bývalý kanonýr.

Přiznává, že současný kádr je užší. Vysvětlení proč ale není složité. „Osm dorostenců nám za tři měsíce vyjdou do chlapů, takže počítáme, že někteří z nich naskočí. Jsou tam šikovní kluci,“ tvrdí Fíček. Jeho tým jde do jara s cílem vyhrávat. „Musíme tu současnou situaci prostě překonat. Věříme, že se někteří hráči dají brzy dohromady. Za týden do toho prostě jdeme. Hraje se o body, o peníze, o prestiž a my budeme chtít vyhrát. Nic jiného neberu,“ dodává bojovně.

Aritma, 6. místo v divizní skupině B
Nový hlavní trenér týmu z Vokovic Ladislav Prošek hodnotí přípravu s určitými rozpaky. „Čtyřikrát jsme prohráli a k tomu remizovali v Písku. Samozřejmě, že výsledky nejsou v přípravě tím rozhodujícím faktorem, ale čekal jsem, že to bude lepší,“ neskrývá nástupce kouče Tomáše Kubra.

Spokojený je naopak s tím, jak jeho svěřenci odmakali přípravu. „Všechno jsme zvládli, přístup kluků byl v pořádku, udělali jsme určitě pokrok,“ chválí Prošek, který v týmu přivítal například exligistu Martina Cseha.