Foto: Pavel Jiřík st.
Příprava nám ukazuje jiný obrázek, ale třetí místo nemusí být konečné, říká kouč Újezdu nad Lesy

Příprava nám ukazuje jiný obrázek, ale třetí místo nemusí být konečné, říká kouč Újezdu nad Lesy

Bronzový stupínek je pro Újezd nad Lesy odměnou za povedený podzim v Pražská teplárenská přeboru. Tým trenéra Josefa Šimka se může cítit trochu schovaný v závětří před fičákem, který se na jaře strhne v boji o udržení. „Nervovat se asi při pohledu na tabulku nějak nemusíme. Výkony ale nepřijdou samy od sebe a žádná výhra nepřijde zadarmo,“ říká Šimek.

Do startu jarní části Pražská teplárenská přeboru jsou necelé tři týdny. Jak jste spokojený s tím, jak to během pauzy v Újezdu běží?
Z pohledu týmu jsem spokojený. Hráčské změny jsou minimální, ani k nim nebyl důvod, protože tým funguje dobře. Trénovali jsme třikrát v týdnu, jednou jsme chodili na silový trénink - na crossfit. Všechno zvládáme doma v Újezdu a taky v Satalicích. Zatím musím říct, že to kluci odpracovali skvěle.

Takže jste měl na tréninku nabito?
Hráči chodili trénovat. Samozřejmě nebyli všichni stoprocentní, ale já jsem za to, jak to bylo, rád. Dokonce jsme si utvořili tréninkový rekord, kdy přišlo jednou třiadvacet hráčů. To jsem tu na tréninku nikdy neměl. Trénujeme tedy áčko a béčko dohromady, co jsme měli v plánu, to jsme zvládli.

Na klubovém webu jste si ale posteskl, že tým trápí marodka...
To je pravda, takže hráči nastupují na jiných pozicích, než jsou zvyklí. Máme zraněné hráče. Nejvíc je to vidět na defenzivě, tam jsou mimo dva kluci. Je to ale výzva pro ostatní, přípravné zápasy nám otevírají oči. Dozadu se prostě musíme zlepšit jako tým.

Už situaci v obranné řadě nějak řešíte, nebo se marodi dají do startu jara dohromady?
Ta zranění jsou dlouhodobější, ale snad se kluci dají dohromady, i když to bude do startu jara nejspíš jen tak tak. Snad ale první jarní kolo stihnou, zatím ještě čekáme na nějaké zprávy od lékařů. Měla by to ale být otázka ještě dalších čtrnácti dní. Zatím to proto nijak víc neřešíme.

Dostáváte hodně branek, někdy výsledky připomínají spíše hokej. Co vám ty zápasy ukazují?
Přípravné zápasy jsou od toho, aby dostali šanci kluci ze širšího kádru, aby se mohli ukázat. Když jsem mluvil o problémech v defenzivě, tak chci určitě taky říct, že směrem dopředu jsem spokojený. Výsledky jsou důležité, ale nejsou momentálně na prvním místě.

Do hry jste se dostal i vy sám. S tím jste počítal?
Musím říct, že ne. Spíš jsem si představoval, že si zahraju nějaký zápas za béčko. Nakonec to ale dopadlo tak, že jsem se musel nominovat i za áčko. Takže se musím taky starat o to, jak hraju já a není tolik prostoru sledovat, jak na tom je celý tým. Ale zpětnou vazbu samozřejmě dostávám od lidí okolo týmu.

Počítáte s tím, že si zahrajete na jaře i v Pražská teplárenská přeboru?
Pokud budou všichni kluci zdraví, tak už ne.

Došlo během zimy k posílení týmu?
Vrátil se Matěj Veselovský, který teď byl půl roku v Sedmihorkách. Jinak je u nás vše při starém.

A co bratři Jarolímové? Začali se trenérsky angažovat ve druholigovém Vyšehradě. Takže pokračují?
Myslím, že Lukáš ve Vyšehradu nepůsobí, takže by měl mít dál čas. A co se týče Davida, tak ten tam sice je, ale snad se nám to zápasově nekryje. Doufám, že bude pokračovat. Jsem rád, když je na hřišti, na hře týmu je to vidět.

Újezd nad Lesy je na třetím místě, přesto jste po podzimu naznačoval, že měl tým rezervy. V čem by tedy mohlo být jaro lepší?
Uvidíme, jestli bude lepší. Ale měli jsme tam dva zápasy - s Kopaninou a Kolovraty - kdy jsme zaspali a vypadli z role. Dostali jsme jedenáct gólů. Nebýt toho, tak jsme měli nejlepší obranu a byli na prvním místě. Takže bych byl rád, kdybychom se vyvarovali takových výpadků, které se spíš stávají žákům než v mužské kategorii.

Takže přijde útok na vyšší příčky?
Třetí místo třeba nemusí být konečné. Ale když se podíváte na přípravu, tak nám ty zápasy zase ukazují jiný obrázek. Takže pořád pracujeme s pokorou a určitě do jarní části přeboru nenastoupíme jako nějací mistři.

Nutí vás k obezřetnosti i informace o posilování soupeřů?
Čtu si na webu, co říkají během zimy trenéři jiných týmů. Jaro bude zajímavé, přicházejí noví hráči. Některá jména znám, jiná ne. Ale myslím, že hořejšek to bude mít na jaře těžší, protože se bude bojovat o záchranu a týmy budou ještě zarputilejší.

Řada trenérů vašich konkurentů musela přiznat, že je čeká drsný boj o záchranu. Vy si podobné nervy můžete ušetřit, že?
Tímhle směrem koukat naštěstí nemusíme, ale pořád jsme na zemi, víme, že dobré výkony nepřijdou samy a zadarmo nic nedostaneme. Když si někdo bude myslet, že to přijde samo, tak párkrát prohraje a najednou se letí tabulkou rychle dolů. Kluci ale dobře pracují, přípravu zatím odmakali.