Foto: Pavel Jiřík st.
Královice se na přeborové jaro chystaly na horách. Chceme do nejlepší trojky, říká Kalivoda

Královice se na přeborové jaro chystaly na horách. Chceme do nejlepší trojky, říká Kalivoda

Těsně za pomyslnými stupni vítězů Pražská teplárenská přeboru číhají fotbalové Královice. Tým hrajícího kouče Davida Kalivody pro jaro osnuje plán, jak se do elitního tria vklínit. Trénuje v rytmu, jaký dovolí pracovní vytížení hráčů, tým ale stihl odjet na pár dní i na soustředění. „Trénovali jsme, ale byl to taky samozřejmě teambuilding,“ směje se Kalivoda, bývalý prvoligový fotbalista.

Zníte docela spokojeně, běží tedy v Královicích během zimy vše tak, jak má?
Řekl bych, že je to takový standard. Začali jsme s přípravou v polovině ledna, chodíme na umělku v Kolovratech, taky jsme byli párkrát na spinnigu, aby se to zpestřilo. Trénujeme dvakrát v týdnu, k tomu je tam pár přípravných zápasů.

Zatím jste odehráli jen dvě utkání, jinde hrají třeba i dvakrát v týdnu. Proč je program v tomto směru skromnější?
Je pravda, že jsme zatím porazili Říčany 8:2 a prohráli 2:5 s Ďáblicemi. Máme v plánu čtyři, pět utkání během zimy, myslím, že je to dostačující počet k těm tréninkům, co máme. Na naší úrovni přeboru je to tak akorát.

Vypadá to, že jste naladili program tak, aby hráči stíhali pracovní povinnosti i fotbal.
U nás je to pořád hodně podobné. Jde o to si spíš zaběhat, kondiční hledisko je důležité. Kluci chodí. Jak jsme omladili kádr, tak mladší kluci trénují poctivě, ti zkušenější mají svoje závazky, které jim něco nedovolí. Ale to je takový tradiční kolorit přípravy v Královicích.

Do kádru teď během zimy sahat výrazněji nebudete?
Přesně tak, když se to povede, tak budeme mít jednu, dvě nové tváře. Je u nás záložník Míra Krivosheev z Vyšehradu a taky řešíme pozici brankáře. Poté, co skončil gólman Jeřábek, jsme měli jen jednoho. Jde o citlivý post a mít jednoho gólmana je vždycky tak trochu problematické, není to ideální, když jde pak chytat někdo z pole, jako se to stalo.

Odchody nemáte žádné?
V tomhle směru se taky nic moc nedělo. Skončil u nás jen Martin Cseh.

Zmínil jste pobyt na horách. Přiznávám, že zrovna u Královic jste to nečekal...
Vyrazilo patnáct lidí, což bylo fajn. Byli jsme na horách od čtvrtka do soboty, samozřejmě kvůli přípravě, ale nikdo nemohl čekat, že za tři dny uděláme patnáct tréninkových fází. Makalo se, ale taky šlo o utužení party. Nikdo si tenhle pobyt nechtěl nechat ujít. (směje se)

Neměli jste strach, že přijde silný vítr a všechno zhatí?
S ničím podobným jsme se nepotýkali. Umělka byla připravená, všechno se zvládlo. A na televizi a předpověď počasí jsme ani nekoukali, takže nás to netrápilo.

Směrem k přeborovému jaru můžete pohlížet docela v klidu, že?
Víme, že na jaře to bude bitva. Když padají čtyři týmy, je to strašák, každý rok je to teď stejné, že bude důležitý každý získaný bod. My víme, co od sebe můžeme čekat. Stejně jako v minulosti platí, že budeme chtít dál střílet góly. Kádr máme velmi podobný. Tím, že je u nás Míra Krivosheev, máme mladého, rychlonohého hráče. Myslím, že nám pomůže.

Myslíte v koutku duše na útok na medailové pozice?
Byli bychom zbabělí, kdybychom řekli, že bychom se nechtěli dostat do trojky. Proč bychom tam neměli chtít? Kádr kvalitu má. Samozřejmě záleží na tom, jak se budeme scházet. Osa našeho týmu je silná. Věříme si, budeme se tam nahoru chtít nacpat.