Foto: Pavel Jiřík st.
Neodepisujte nás, vzkazuje poslední Hostivař. Exligisté přicházejí, s Řepkou se nepočítá

Neodepisujte nás, vzkazuje poslední Hostivař. Exligisté přicházejí, s Řepkou se nepočítá

Z posledního místa vyrazí do jara v Pražská teplárenská přeboru fotbalová Hostivař. Trenér Sálem Hebousse a jeho parta se ale nevzdává. Svědčí o tom zimní počin klubu, který má na kontě dvanáct bodů. Tým nabírá exligové posily, rozšiřuje kádr, zkouší i další hráče. Pro soupeře by to mělo být jasným varováním, že není radno Hostivař odepisovat. „Dokud bude šance, budeme se rvát,“ slibuje kouč.

Hostivař nabíjí kádr, co vás to napadlo, sáhnout po řadě exligistů?
S Pištou (Tomášem Pešírem) jsme se o možném příchodu bavili už v létě. Tehdy to nedopadlo, ale teď jsme všechno oživili. Jsme kamarádi, platí to, co říkal v rozhovoru sám, že přišel pomoci kamarádovi. Je pravda, že o Martinu Slavíkovi jsem nevěděl, že je zpátky v Praze.

Takže vás k němu nasměroval Tomáš Pešír?
Přesně tak, z Pišty to jméno vypadlo, jsou s Martinem kamarádi. Tak jsme se dohodli a Martin Slavík bude na jaře chytat u nás. Tihle dva hráči už jsou hotoví.

Tomáš Pešír toho na podzim v Újezdu Praha 4 tolik neodehrál. Asi počítáte, že teď bude na hřišti víc...
On má svůj režim, svoje aktivity, pohybu má dost. Je mi jasné, že asi všechny zápasy nestihne. Ale když bych všechno bral podle přípravného zápasu s divizní Dobříší, tak musím říct, že patřil k nejlepším hráčům na trávníku. Vypadal velmi dobře a pokud bude takhle vypadat i v mistrácích, tak to bude paráda.

Nebudou známá jména fungovat trochu jako červený hadr na býka, kdy se na vás každý bude chtít vytáhnout?
Ale fotbal přece není o jednom hráči, o jménech, ta vám zápas nevyhrají. Pořádně trénovat musí celý tým, v tom se musíme a chceme polepšit. A musím říct, že to kluci vzali za své a v zimě opravdu makají. Zlepšilo se to a věřím, že to tak bude i dál. Pokud se chceme zachránit, a to my chceme, tak tomu hráči musejí dát určitě větší procento.

Další exligista Jiří Krejčí si dal na sociální sítě zprávu, že bude na jaře hrát o záchranu v Pražská teplárenská přeboru právě za váš tým. Takže máte v kádru na jaro další trumf z nejvyšší soutěže?
Je pravda, že je uvažovanou posilou. Pochopitelně bychom byli rádi, kdyby u nás působil. Ale zatím to není hotové, má u nás za sebou pár tréninků. A zase musím říct, že to je práce Tomáše Pešíra.

Pomůže tahle exligová injekce k záchraně Pražská teplárenská přeboru? Dvanáct bodů není úplně optimálním odrazovým můstkem do jara...
Víme, v jaké jsme situaci. A taky dobře víme, jak vypadal podzim. Ale nic není nemožné. Máme nějaké posily, ale na druhou stranu jsme pořád na zemi. Budeme makat, bojovat a dokud bude šance, budeme se o ni prát. Máme za sebou nějakou část přípravy, kluci dřou, ale jak na tom jsme, to uvidíme až začne boj o body.

Leckoho napadne, že jste museli vyhrát snad ve Sportce, když si můžete dovolit taková jména...
To není o penězích, to je fakt věc osobních vztahů. Mých s Tomášem, nebo Tomáše a těch dalších kluků. Co se týče odměny, tak nejspíš bude jako motivace nějaká odměna za to, když se zachráníme. Hodně soupeřů nám nevěří. Musím zopakovat, že chceme udělat maximum, abychom přebor zachránili.

Když jsme u těch hráčů s ligovými zkušenostmi. Nezapojíte nakonec i Tomáše Řepku, který se v Hostivaři angažuje?
Nepředpokládám, že by se u nás zapojil do přípravy. Určitě v přípravě není. Záleží jen na něm, zda se domluví třeba s trenérem béčka. Ale nechci a nebudu mluvit za něj. Jaké má plány, to ví jen on sám.

A co nějaké další posily?
Zatím máme v systému dva hotové hráče. To je Tomáš Pešír a Martin Slavík. Jsou u nás ale pochopitelně na zkoušce i další hráči, třeba ze Slovenska. Momentálně je to tak, že se konkurence na jednotlivých postech zvýšila. To by mělo zaručit, že se nedostaneme do problémů, jaké jsme měli během podzimu.

Jak to vůbec vypadá v přípravě, kolik toho zvládáte?
Zkusili jsme box, posilování s vlastním tělem, kluci si vyzkoušeli kruhový trénink. Myslím, že nám na podzim často chyběla síla. Kluky to ale v zimě chytlo, takže přemýšlím o tom, že bych tyhle prvky nechal v přípravě občas i během jara. Jinak trénujeme třikrát v týdnu a k tomu hrajeme zápas. Taky jsme byli na soustředění v Heřmanicích, kde jsme měli skvělé podmínky. Prostřídalo se tam čtrnáct, patnáct lidí, ale i ti, co zůstali v Praze, trénovali s Honzou Pencem.

A co přípravné zápasy? Učí se Hostivař vyhrávat?
Vyhráli jsme 2:1 nad dorostem Motorletu, porazili jsme 4:1 Nespeky a pak jsme prohráli s Dobříší. Pokud se chceme zachránit, tak budeme muset vyhrávat, nic jiného nám ani nezbývá. Dobře víme, že síla soupeřů je velká, víme, jak jsme na tom. Na nic si nehrajeme, je nám jasné, že to bude pořádně těžké, ale budeme bojovat.