Foto: Pavel Jiřík st.
Radotín hlásí velkou novinku: Jiránek se stal sportovním manažerem klubu

Radotín hlásí velkou novinku: Jiránek se stal sportovním manažerem klubu

Přezimují na předposledním místě tabulky Pražská teplárenská přeboru, o to víc ale dřou a snaží se nabrat formu, aby sezona nedopadla pohromou v podobě sestupu. Fotbalisté Radotína v čele s oporami Martinem Jiránkem a Filipem Císařovským se učí znovu vyhrávat, během podzimu to dokázali v nejvyšší pražské soutěži jen pětkrát. „Naším cílem je jednoznačně záchrana přeboru," velí po pár týdnech zimní dřiny trenér Jaroslav Louda.

V létě jste dával dohromady nový tým, asi jste se hodně těšil na zimu, kdy budete delší čas s mužstvem pracovat, že?
Jasně. Léto bylo hektické, už jsem o tom mluvil dřív. Zůstali tady jen Martin Jiránek a Filip Císařovský a k nim přišli kluci z I. A a I. B třídy. Čekali jsme, jaké to bude a pořád jsme pracovali. Teď nám pochopitelně zimní přestávka dává větší prostor popracovat.

Začali jste mezi prvními...
Je to tak. Start jsme si dali 7. ledna. Hned za čtyři dny nás čekal první zápas, tak jsme se chtěli trochu rozdýchat a dát si aspoň dva tréninky. Od třináctého ledna jsme pak najeli na plánovaný systém se třemi tréninky týdně a s víkendovým zápasem pro áčko a utkáním pro béčko. Ten chceme dodržovat, budou tam samozřejmě nějaké malinké výjimky, jako třeba tento týden, kdy nás čeká vložený zápas Weber Cupu s Hvozdnicí.

Daří se hráčům naplňovat vaše představy ohledně účasti na tréninku?
Pravidelně máme na tréninku dvacet až pětadvacet lidí. Kluci makají. Samozřejmě podle toho, kolik mají odtrénováno, pak jdou i do zápasů. Ale taky je to o dohodě. Třeba Martin Jiránek odehrál v každém utkání jen poločas a pak řekl, že stačí, tak šel dolů a šanci dostali další.

Asi jste si oddechl, že pokračuje.
On je Radotíňák, říkal to i v nějakých rozhovorech. Samozřejmě jsme všichni rádi, že je dál u nás. Novinkou je, že je teď i sportovním manažerem a bude mít nad vším v klubu dohled od áčka až po žáčky, takže ta provázanost bude ještě větší.

Zapsal se už i mezi střelce, stejně jako Císařovský. Ten vypadá, že se dostává do fazony, že?
Filip mi dělá velkou radost, má skoro stoprocentní účast na trénincích. Jde hodně nahoru. On to měl na podzim složité, měl tam ten problém v poháru, vypadl na tři zápasy. K tomu se nám nedařilo, nevyhrávalo se, a když si přidáte jeho pracovní vytížení, tak to byla těžká situace. Nestíhal všechny tréninky a v takové soutěži, jako je přebor, už je to znát. Teď se rozjíždí, jak jsem říkal, mám z něj radost. Ale taky chci říct, že v přípravě dřou všichni kluci, nechci nikoho vyzdvihovat. Přípravu máme rozdělenou na tři fáze – vytrvalostní, silovou a tu s míčem – a kluci fakt pracují dobře.

Když je Martin Jiránek novým sportovním manažerem, nepřivede nějaké kamarády z řad bývalých známých hráčů?
Pár hráčů bylo klubem osloveno, ale zatím není nic hotového. Pro mě je důležité, že všichni kluci, co u nás působili, tak zůstali. A to včetně brankáře Saladiaka z Vyšehradu. Ve hře je teď možný příchod Jiřího Ježdíka, ten má zkušenosti, ale je po plastice, tak to zkouší. Uvidíme, jak to dopadne. Já pracuji s hráči, které mám na tréninku a jsem za ně rád. Těší mě, jak kluci zvládají i ty nepopulární zimní tréninkové věci.

Zkoušíte do tréninku zapojit i nějaké netradiční věci?
Využíváme kopce v okolí Radotína, stejně jako tři kurty na beachvolejbal. Jsme rádi, že se k nové tribuně povedlo dostavět menší halu, ta dává možnost pro kruhové tréninky.

V přípravě jste zatím jednou vyhráli a jednou remizovali. Co vy na to?
Vyhráli jsme nad Chlumcem 4:0. My jsme měli za sebou dva tréninky, soupeř se asi sešel poprvé. První půle byla vyrovnaná, ve druhé už jsme byli lepší. Zajímavostí bylo, že proti nám chytal náš bývalý brankář. Tak to bylo trochu vyhecované, chtěli jsme mu dát nějaké góly. Jsme rádi, že jsme vyhráli, ale že by zase z toho byla nějaká euforie, to ne.

A co remíza s týmem 1999 Praha?
Dostali jsme dva góly po chybách a pak jsme to doháněli. Skončilo to nerozhodně 2:2.

Radotín pořádá jednu skupinu zimního Weber Cupu. Zvládnete odehrát ještě nějaký zápas k tomu?
Když se podíváte na rozpis turnaje, je tam pět zápasů ve skupině a pak nadstavba, takže to vyjde akorát přes tu zimní pauzu. Máme tam přípravné zápasy pro naše béčko. Ono by se nabízelo si třeba někdy i zahrát v týdnu, ale radotínská umělka je dost vytížená. Trénuje tam třeba Jíloviště, Hvozdnice, někdy Zbraslav i Černošice. Takže si spíš někdy zahrajeme sami v rámci tréninku. Zápasů máme dost.



Fotografie