Foto: Pavel Jiřík st.
Jako Trpišovský a Nezmar ve Slavii. Nový trenér Aritmy Prošek se těší na velkou výzvu

Jako Trpišovský a Nezmar ve Slavii. Nový trenér Aritmy Prošek se těší na velkou výzvu

Výzva jako hrom. Jinak se to nazvat nedá. Ladislav Prošek se před pár týdny stal hlavním koučem divizní Aritmy, když nahradil Tomáše Kubra. Ten vydržel na lavičce patnáct let a klidně se mohl stát vokovickým Fergusonem. Jenže se rozhodl odejít do pozice manažera a dá prostor svému parťákovi. „Moc si té šance vážím. Spolupráce s Tomášem mi hodně dala a věřím, že bude úspěšná i dál,“ říká nový trenér Aritmy.
Tušil jste během podzimu, že má Tomáš Kubr trenérský konec v hlavě?
Vedle Tomáše jsem byl osm let, spolupracujeme od roku 2012. Samozřejmě jsme se o všem bavili, ale tohle jsem nečekal. Ke změně nebyl žádný důvod, jsme šestí. Fakt jsem nečekal, že to přijde. Tomáš to ale tak cítil, a tak jsem dostal šanci.

A co vás napadlo, když vám svůj záměr oznámil?
Vyrazilo mi to dech. Vedli jsme delší rozhovor a během něj jsem dostal nabídku. Koukal jsem, ale Tomáš mi všechno během toho povídání vysvětlil a odkryl důvody, co ho vede k tomu, že se chce posunout do pozice manažera. Na to navazují i další změny. Já tedy budu dál šéftrenérem pro dorosty, od sedmnáctky se ke mně posouvá kolega Martin Svoboda a naopak k sedmnáctce přichází Václav Laušman. Ten s trénováním začíná, je hodně zapálený, tak mu chceme dát šanci.

Z hlediska výsledků neměl trenér Kubr důvod končit...
Ten model, jaký je nastavený, fungoval. Klub se neskutečně posouval, všechno klapalo, takže si myslím, že kdyby Tomáš chtěl zůstat, mohl být trenérem hodně dlouho. Rozhodl se, že bude manažerem, ale v kontaktu jsme samozřejmě pořád a věřím, že všechno bude fungovat dál.

Věděl jste hned, že na tuhle nabídku kývnete?
Že bych to věděl hned, to bych neřekl. Fakt mě totiž překvapilo, když Tomáš řekl, že chce jako trenér skončit. Ale během našeho rozhovoru už jsem věděl, že tu nabídku vezmu. Je to pro mě obrovská výzva a taky obrovská odměna, že tu šanci dostávám.

Cítil jste to tak, že už přišel čas být hlavním trenérem? Asi to byl i váš trenérský cíl, ne?
Moc důležité pro mě bylo to, co Tomáš řekl. A já to všechno beru jako velkou odměnu za odvedenou práci. Po boku Tomáše Kubra jsem dozrál a těším se na další pokračování.

V čem bude pod vaším vedením Aritma jiná?
Co se týče tréninkového procesu a herního stylu, tak si myslím, že změny nejsou třeba. Na hráče spíš budeme náročnější, co se týče individuální přípravy na tréninky a také na zápasy. Jiné to bude i v tom, že budu mít vedle sebe jako kolegu Martina Svobodu, který bude také trenérem devatenáctky. Pro něj to bude první zkušenost v roli trenéra v dospělém fotbale. Taky budu mít jako kolegu Pepu Prokeše, který se posouvá od týmu do 19 let, je to specialista na gólmany. Musíme fungovat dobře jako tým, to je pro mě naprosto nejdůležitější.

Na hřišti jste soupeřům nedal ani centimetr, dřel jste a bylo znát, jak moc chcete vyhrát, což se fanouškům líbilo. Stejně jako to, jak jste prožíval zápasy v roli kouče. Změní se teď něco, když budete hlavní tváří Aritmy?
Jsem emotivní člověk, tak to prostě je. Takže když jsem cítil nějakou nespravedlnost, tak jsem to dal najevo. Samozřejmě, že věkem a zkušenostmi se některé věci obrousí. Myslím, že mi i v tomhle hodně pomohla spolupráce s Tomášem Kubrem. Je to prostě pro mě moc důležitý člověk, kterého si vážím.

Dovedete si představit, že teď budete na Aritmě trénovat 15 let jako on?
Budu se snažit, aby to tak bylo. Vím, že mám nad sebou vynikajícího manažera. Když se mluví o skvělé dvojici Trpišovský – Nezmar ve Slavii, tak v Aritmě to podle mě výborně funguje dvojici Kubr – Prošek. Já jsem se toho od Tomáše hodně naučil, a to po všech stránkách. Moc mu za to děkuji. Abych vydržel v Aritmě patnáct let, to bude těžké, ale přál bych si to. Jen je mi jasné, že se to jen tak někomu nepodaří a Tomáš byl prostě výjimečný. Myslím, že tohle je opravdová rarita a klobouk dolů před Tomášem, co dokázal. Všechno se budovalo postupně. Leckomu se třeba nelíbilo, že se v jednu chvíli zrušil dorost, teď se ale jasně ukázalo, že to byl správný krok. Aritma se snaží posouvat a myslím, že se jí to daří.

Takže se třeba v budoucnu posune i do ČFL?
Ano. Ve výhledu několika let by to tak mohlo být. Měli jsme sezonu, kdy jsme skončili v divizi na druhém místě a vnímáme to tak, že by ten posun přijít měl. Nechceme zamrznout. V klubu jdeme nějakou cestou, ty schody vedou od mládeže, která se taky posouvá výš a výš.

Máte představu, jaké hráčské změny během zimy Aritmu čekají?
Určitě dostanou větší prostor odchovanci. Ti s námi trénovali už během léta a pak se třeba hned do áčka neprosadili. Ale to je cesta, kterou chceme jít. Stejně tak zapojíme tři kluky z devatenáctky, chceme, aby viděli tu jasnou propojenost s áčkem. Taky přijde někdo na zkoušku, ale na tyhle věci je brzy.

Ostré tréninky začnou 21. ledna. Měnilo se něco, když se Tomáš Kubr rozhodl skončit?
Všechno zůstalo. Trénovat budeme šest týdnů, ale kluci mají na čtrnáct dní individuální plány. Připravovat se budeme čtyřikrát v týdnu. Čekají nás zápasy proti třetiligovým soupeřům – proti Benešovu, Písku a béčku Mladé Boleslavi. Zahrajeme si i proti divizní Ostré a Kolínu. Myslím, že je to nadimenzované tak, jak jsme chtěli. Další hráči se pak samozřejmě ukážou i na našem zimním turnaji Weber Cup.