Foto: Pavel Jiřík st.
Útočník Pešír bude na jaře hrát za Hostivař. Jdu pomoct kamarádovi, říká

Útočník Pešír bude na jaře hrát za Hostivař. Jdu pomoct kamarádovi, říká

Válel za Slavii, Most či Blšany, v zahraničí si zahrál ve Skotsku, Polsku, na Kypru i na Slovensku. V posledních letech ale útočník Tomáš Pešír sbírá starty v Pražská teplárenská přeboru. Boj o první místo na jaře vymění osmatřicetiletý světoběžník za bitvu o udržení. Z Újezdu Praha 4 totiž míří do posledního celku tabulky - SK Hostivař. „Klub posiluje, v zimě získal i bývalého ligového brankáře Slavíka,“ prozrazuje Pešír, že není jedinou novou známou tváří v hostivařském dresu.

Vypadalo to, že v Újezdu Praha 4 dohrajete kariéru. Co vás vede ke změně dresu?
Vysvětlení je jednoduché. Zlanařil mě po půl roce můj velký kamarád Sálem Hebousse. On už mě chtěl do hostivařského týmu získat před půl rokem. Tehdy to nevyšlo, teď mi znovu řekl, že by si přál, abych mu přišel pomoci. Tak jsem souhlasil, i když samozřejmě nevím, jak moc opravdu pomůžu.

Jak reagoval trenér Újezdu Praha 4 Jeřábek?
Radost z toho neměl. Sice jsem toho třeba tolik nenahrál, ale pořád mě měl v záloze, že můžu v nějaké chvíli naskočit. Mám v Újezdu Praha 4 skvělé vztahy a určitě chci říct, že se tam po sezoně vrátím. Trenér Jeřábek ví, jaký vztah mám s trenérem Heboussem, takže mě klub na jaro pustil.

Měníte bitvu o první místo za holý boj o udržení. Hostivař je poslední. To těch nervů nemáte dost?
Takhle já na to nekoukám. Neřešil jsem, jestli má Hostivař jedenáct bodů, nebo patnáct a kolik ztrácí na nesestupové pozice. Samozřejmě nechci sestoupit, takže udělám maximum. V první řadě to ale celé beru tak, že jdu pomoci kamarádovi, který trénuje Hostivař.

Z Pražská teplárenská přeboru sestupují čtyři týmy... Jak dlouho jste váhal?
Už jsem to říkal, Sálem mě přemlouval půl roku. (směje se)

Čím vás trenér Hebousse nakonec přesvědčil?
Je to kamarád a řekl mi, že je v úzkých. To je stejná situace, jako kdyby mi řekl, že se rozvádí a nemá kam jít. Tak bych ho taky vzal bydlet k sobě. Takže mu teď jdu pomoci.

Asi se počítá, že budete víc na hřišti než na podzim, kdy z toho bylo necelých 200 odehraných minut, že?
Já to mám jasně dané. Za poslední tři roky jsem toho moc neodtrénoval, na tom se asi nic měnit nebude ani v Hostivaři. Samozřejmě počítám, že bych se měl na hřišti objevit víc. Na druhou stranu jsem, myslím, ve svých letech soudný, a když budou kluci lepší a já poznám, že na to nemám, budu první, kdo to řekne a uzná.

Na podzim jste dal dva góly. Přicházíte s úkolem vystřílet Hostivaři záchranu?
Když jdu na hřiště, tak se samozřejmě chci trefit, na tom se nic nemění. Když se mi povede dát na jaře deset gólů, bude to super. Ale to mě fakt netrápí, já jdu pomoci kamarádovi. To je pro mě nejdůležitější.

Co říkáte na to, kdyby se do hry zapojil třeba i Tomáš Řepka, který je s Hostivaří také spojený?
Co mám informace, tak se nezapojí a předpokládám, že to tak i zůstane.

Prý se chystají i další velké posily, zlákalo vás i tohle?
Je pravda, že když jsme se o všem bavili, tak Sálem říkal, že by rád přivedl zkušeného brankáře. Takže bude nově v klubu působit Martin Slavík (bývalý brankář ligových Teplic), znám se s ním od dorostu, kdy jsme spolu hráli ve Slavii. Je to velká posila.

Už jste se díval, kdy hrajete s Újezdem P4? Asi to bude zvláštní zápas, že?
Myslím, že to bude třetí jarní utkání. Nevidím na tom utkání nic zvláštního, možná to tak můžou vidět třeba fanoušci. O tom, jestli nastoupím, se ještě pobavíme. Když se s lidmi z Újezdu Praha 4 domluvím na tom, že proti nim hrát nebudu, tak nenastoupím.

Máte stále hodně aktivit i mimo hřiště. Co všechno stíháte?
Hráčská fotbalová unie jede dál, na tom se nic nemění. K tomu všemu mám teď na starosti organizační věci kolem áčka ženské reprezentace, to mi bere nějaký čas.

A k tomu je třeba přidat pozici spolukomentátora televizních přenosů. To vám hodně sedlo, že?
Přesně tak. Rád budu v téhle roli pokračovat. Cítím se v téhle pozici dobře, ligy dělám dost. A reprezentační zápas Česko - Anglie, to byla paráda.

Pořád se angažujete i v ragbyovém klubu z Petrovic?
To dělám samozřejmě pořád, už máme přes tři sta členů, docela se nám to rozrůstá. Také se teď pracuje na vylepšení zázemí. Na budovu, kterou máme, jsme přidali patro nahoru. Ragby v Petrovicích jede.