Trio pražských týmů ozdobí Tipsport ligu. Sparta jde do boje s béčkem, které bude posilovat
07.01.2020

Trio pražských týmů ozdobí Tipsport ligu. Sparta jde do boje s béčkem, které bude posilovat

Bohemians 1905, druholigová Dukla a po dvaceti letech také Sparta. Trio týmů z hlavního města ozdobí nadcházející 23. ročník fotbalové Tipsport ligy. Klokani a tým z Julisky se představí ve skupině A v Horních Počernicích, Sparta se pak objeví ve skupině B v Mladé Boleslavi. Ukáže se třetiligová rezerva Letenských, kterou by měli posilovat hráči prvoligového týmu.

„Pro nás je účast příležitostí si hned na začátku roku zahrát s kvalitními soupeři. Vzhledem k tomu, že ČFL začíná až na začátku března, tak jsme tomu přizpůsobili zimní přípravu,“ řekl na tiskové konferenci před začátkem Tipsport ligy trenér sparťanského béčka Václav Kotal.

A jelikož se mladí sparťané na podzim ukázali v parádní formě ve Fortuna ČFL, kde jim po podzimu patří druhé místo ve skupině A, věří Letenští, že se dokážou měřit i se soky z nejvyšších soutěží. A fanoušci uvidí v akci talenty v rudých dresech. „Mladí kluci, o kterých se i v médiích hodně píše, budou pro soutěž určitě oživením. Diváci mají možnost vidět na vlastní oči velké talenty, s kterými trenér Kotal pracuje. Tato varianta je pro nás zajímavá a věříme, že bude velkým přínosem i pro celý turnaj," poznamenal ředitel komunikace v letenském klubu Ondřej Kasík.

Pořadatelům by se pochopitelně víc líbilo, kdyby se zimním turnaji ukázalo áčko Letenských. Ale po dlouhých jednáních došlo k této dohodě o startech posílené rezervy. „Jednali jsme dlouho. Samozřejmě jsme se snažili o to, aby hrálo áčko, ale zase musíme respektovat Spartu, že nechtěla hrát na umělé trávě. Uvažovala by o tom, pokud by se hrálo na přírodní trávě. Z jednání pak vyplynulo, že budou hrát v kombinované sestavě, že do některých zápasů nasadí některé hráče áčka," poznamenal ředitel turnaje Aleš Kolář. "Vzhledem ke kvalitnímu a širokému kádru, kterým Sparta disponuje, je to pořád záruka kvality. Je to jeden z našich nejslavnějších klubů a my si její účasti i v kombinované sestavě hodně vážíme," dodal Kolář.

Pravdou je, že Sparta dosud hrála zimní turnaj jen v roce 1999.

Patronem turnaje je Jaromír Blažek, bývalý vynikající gólman letenského týmu a momentálně sportovní manažer futsalové Sparty. I on věří, že borci v rudém neudělají ostudu a bude jim v bitvě s konkurencí z vyšší soutěže držet palce. „Samozřejmě budu přát Spartě všechno nejlepší, aby se jí dařilo,“ řekl brankář, který se Spartou oslavil šest mistrovských titulů.

Tipsport ligu bude hrát tradičně 16 týmů, které budou rozděleny do čtyř čtyřčlenných skupin. Sparta celou Tipsport ligu otevře ve středu 8. ledna zápasem s druholigovým Varnsdorfem. Jejími dalšími soupeři budou rovněž druholigový Hradec Králové a ligová Mladá Boleslav, na jejímž hřišti se tato skupina bude hrát.

Ve skupině A v pražských Horních Počernicích budou hrát ligové týmy Bohemians 1905, Jablonce, Příbrami a druholigová Dukla. Skupiny skončí 22. ledna.

Na odměny Tipsport připravil opět 800 tisíc korun, vítěz získá 160 tisíc. Na skupiny volně naváže turnaj na Maltě pro čtyři týmy, který měl před rokem premiéru. Žádný z pražských celků se ale této části turnaje nezúčastní.

Složení skupin:
Skupina A (Praha-Horní Počernice): Bohemians Praha 1905, Příbram, Dukla Praha, Jablonec
Skupina B (Mladá Boleslav): Mladá Boleslav, Sparta Praha, Varnsdorf, Hradec Králové
Skupina C (Dunajská Streda): Dunajská Streda, Brno, Nitra, Skalica
Skupina D (Ostrava): Ostrava, Karviná, Žiar nad Hronom, Prostějov

Program zápasů najdete ZDE