Foto: Pavel Jiřík ml.
Lafata nezopakoval loňský rok a Silvestrovské derby skončilo remízou
31.12.2019

Lafata nezopakoval loňský rok a Silvestrovské derby skončilo remízou

Po deseti letech skončilo tradiční Silvestrovské derby na umělce v Edenu remízou: ze 34. ročníku utkání internacionálů nad 35 let Slavia – Sparta vzešel výsledek 3:3. Zato v předzápase veteránů nad 45 let zvítězili hráči v rudých dresech nad červenobílými 5:1.

V utkání internacionálů mají sešívaní dlouhodobě výrazně lepší bilanci, leč v posledních letech se jim moc nedařilo, loni i předloni prohráli. Tentokrát uhráli alespoň remízu, byť třikrát vedli. Letenští dokázali pokaždé srovnat krok a nakonec mohl – podobně jako loni – rozhodnout sparťan David Lafata, jenomže neproměnil penaltu. Silvestrovské derby skončilo nerozhodně teprve popáté.

Fanoušci Sparty alespoň v poslední den roku doufali, že tým v rudých dresech přiloží alespoň trochu hojivou náplast na jejich bolavé duše: vždyť během zimní pauzy, po dvaceti odehraných kolech Fortuna:ligy, činí rozdíl mezi suverénně vedoucí Slavií a čtvrtou Spartou propastných 21 bodů.

Hned v úvodní minutě duelu internacionálů však otevřel skóre slávista Tomáš Pešír. V 10. min. vyrovnal Václav Koloušek, nicméně v 16. min. Mario Lička poslal Slavii podruhé do vedení. Tři minuty před pauzou však dal na 2:2 silvestrovský debutant v derby Jan Koller.

Také na začátku druhé půle Slavia udeřila, ve 27. min. jí získal vedení 3:2 Rudolf Skácel z penalty. Dvě minuty nato ale vyrovnal na 3:3 rovněž z penalty David Lafata. Ten mohl také necelých pět minut před koncem celé utkání rozhodnout, svoji druhou střelu z bílého bodu už ale neproměnil – brankář Slavie Václav Winter jeho střelu tentokrát zneškodnil. A z dorážky se neprosadil ani Jan Koller.

„Silvestrovské derby pro mě bylo novinkou, takže jsem nevěděl přesně, co od toho čekat. Fyzicky hodně náročné utkání a pak i zbytečně vyhecované z mé strany. Mohl jsem se trochu krotit, ale jinak to hodnotím pozitivně. Těší mě, že jsem mohl přispět a byl alespoň trochu platný. Napřesrok však zvážím spíš start ve starší kategorii,“ usmíval se Koller, historicky nejlepší střelec reprezentačního týmu s 55 góly.

Poprvé oblékli rudý dres v tomto utkání také Štěpán Kučera a Lukáš Hartig, zatímco za domácí si poprvé zahráli v poslední den roku Radek Dosoudil a Marek Jarolím.

„Je správné, že všichni v sobě stále mají vítězný duch. Všechno bylo v pohodě a teď si spolu můžeme dát pivo,“ doplnil Kollera slávista Rudolf Skácel. Nejlepšími hráči utkání však byli zvoleni slávista Jiří Bílek a sparťan Tomáš Čížek.

V předzápase veteránů dominovala Sparta, zvítězila 5:1 díky pěti trefám pěti různých střelců. Za její oba týmy tentokrát nastoupil Jiří Novotný, rekordman v počtu českých mistrovských titulů. Za poražený tým si zahrál mj. reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

„U mladších se nám na poslední chvíli omluvili Tomáš Jun a Radek Šírl, u starších pak Martin Hašek. Takže jsem to chtěl doplnit, aby se síly rozložily. Zvládl jsem nakonec oboje dvoje, ale radši bych hrál jen za jeden mančaft,“ přiznal Jiří Novotný, jenž v dubnu nového roku oslaví padesátiny.

„Jirka Novotný je něco jako Jágr v hokeji. Stále se udržuje a podle mě má tatáž kila, jako když hrál ligu,“ chválil sparťana slávista Luboš Kozel. „Sice jsme prohráli, ale proběhli jsme se a zapotili, což byl asi cíl.“


Utkání internacionálů nad 35 let: Slavia – Sparta 3:3 (2:2)
Hráno na 2x 25 minut.
Branky: 1. Pešír, 16. Mario Lička, 27. Skácel z pen. – 10. Koloušek, 22. Koller, 29. Lafata z pen.
Slavia: Winter – Bílek, Dosoudil, L. Došek, T. Hrdlička, Hyský, M. Jarolím, Kalivoda, Mario Lička, Müller, Pešír, Skácel, Ulich.
Sparta: Bičík – Čížek, Hartig, Hübschman, Koller, Koloušek, Kučera, Lafata, Novotný, Stracený, Vidlička, L. Zelenka.
Bilance po utkání: Slavia – Sparta 21 výher – 5 remíz – 8 porážek.

Utkání veteránů nad 45 let: Slavia – Sparta 1:5 (0:2)

Hráno na 2x 20 minut.
Branky: 35. Janoušek – 8. Lokvenc, 14. Novotný, 30. Budka z pen., 33. Kincl, 39. Horňák.
Slavia: Bureš – Hunal, Janoušek, Jeslínek, Jindráček, Kozel, Kuka, Macháček, Medynský, Řehák, Šilhavý, F. Veselý, Zákostelský.
Sparta: Blažek – Bažant, Budka, Denk, Horňák, J. Jarolím, Kincl, Kotal, Lokvenc, Margolius, Novotný, Vrabec.
Bilance po utkání: Slavia – Sparta 6 výher – 8 remíz – 3 porážky.