Foto: Pavel Jiřík st.
Nebyli jsme za ořezávátka, těší trenéra Motorletu po podzimu ve třetí lize
18.12.2019

Nebyli jsme za ořezávátka, těší trenéra Motorletu po podzimu ve třetí lize

Nováček, který umí zlobit a dokáže se popasovat s třetiligovou konkurencí. Tahle definice sedí na fotbalisty Motorletu, kteří podzimem ve Fortuna ČFL pod vedením kouče Martina Poustky i přes řadu problémů prošli se ctí. „Před sezonou jsem říkal, že nechceme být za ořezávátka a moc mě těší, že můžu říct, že jsme za ně nebyli,“ chválí tým za první poločas třetí ligy Poustka. Mužstvo z Jinonic přezimuje na osmé příčce.

Nastartoval vás k tomu, dá se říct až báječnému podzimu, povedený start do sezony?
Pomohlo nám, že jsme v úvodních dvou zápasech vyhráli. A po pěti kolech jsme měli deset bodů. To vždycky pomůže, kluci viděli, že směr, kterým jdeme, má smysl a přináší výsledky. Jsme moc rádi, že nám to tak vyšlo a nedostali jsme se do nějakých tlaků, kdy bychom byli v pozici, že musíme.

V tomhle rozpoložení jste nakonec odehráli celý podzim...
Dokázali jsme hrát s celky z první poloviny tabulky vyrovnané zápasy, dělaly se body. Ale na druhou stranu tam byly zápasy, které nám nevyšly. Máme vyrovnanou bilanci pěti výher, pěti remíz a pěti porážek, při skóre 21:21. Myslím, že jsme jako nováček obstáli.

Jste známý jako náročný kouč, v čem mohl být podzim lepší?
Trápila nás útočná fáze. Myslím, že jako nováček můžeme být rádi za to, jak na tom jsme. Ale taky nemůžeme usnout na vavřínech. Musíme dál tvrdě pracovat, nejde jen o to se teď udržet ve třetí lize, my už musíme myslet i na další sezony. Chceme, aby Motorlet hrál třetí ligu pravidelně a důstojně tam klub reprezentoval.

Když jste zmínil útočnou fázi. Jak velkým problémem bylo, že nebyli v pořádku Jakub Vojta a Jiří Sodoma?
Vojta v červnu podstoupil operaci a rekonvalescence byla delší, než se čekalo. Herní praxi nabíral obrazně řečeno v běhu. A Sodoma naskočil vlastně až na poslední tři kola. Věřím, že během zimy už budou oba plně v pořádku, snad si ty smolné chvíle vybrali teď na podzim. O to víc budu spoléhat na to, že nám na jaře v útočné fázi pomůžou.

Přínos útočníka Sodomy byl i v tom, že pomohl tomu, aby Motorlet získal kromě něj samotného i tři další hráče Dobrovice, která ČFL končila...
Určitě tomu všemu Jirka přispěl. Když se začalo šuškat, že Dobrovice nebude ve třetí lize pokračovat, tak se samozřejmě nelenilo a začalo se na určitých věcech pracovat. Jirka pomohl, ale třeba i Vojta. Ten hrál v minulosti se Soběslavem. Ti hráči nám pomohli, máme za sebou půl roku, věřím, že na jaře to bude ještě lepší.

Když jsme u posil. Máte už představu o tom, jaký bude pohyb v kádru během delší zimní pauzy?
Já jsem s naším kádrem spokojený. Prvním úkolem bude udržet jej pohromadě, není důvod k nějakým převratným změnám. Spíš budeme pracovat na tom, aby se nám určité věci povedlo více rozvinout. Navíc máme šikovné kluky v béčku i dorostu. Když vycítíme nějaký problém, budeme ho řešit takříkajíc za pochodu. Pokud je řeč o změnách, tak počítám s tím, že se brankář Hrubeš vrátí do Viktorky Žižkov a Janáček do Sparty.

Právě s gólmany jste si na podzim užili své...
Nebyla to jen věc brankářů, zdravotní komplikace měli i další hráči. Ale je pravda, že nasadit pět brankářů během sedmnácti zápasů, které jsme na podzim odehráli, bylo moc. A jsem moc rád, že se nám ty nepříjemné situace povedlo zdárně vyřešit. Muselo se jednat rychle, ale byli jsme úspěšní. Soupeřům jsme se vyrovnali herně i výsledkově. Je jasné, že bych raději řešil situaci, kdy máte na jeden post dva nebo tři hráče, jenže my jsme řešili ta zranění. Ale zvládli jsme to a ukázalo se, že kádr má sílu.

Jaké herní prověrky jste pro tým na zimu připravili?
Utkáme se s druholigovým Vyšehradem, zahrajeme si se soupeři ze druhé skupiny třetí ligy – čekají nás Zbuzany či Zápy. Taky máme soupeře ze všech českých divizních skupin. Hrát budeme každou sobotu doma.

Když se vrátím ještě k podzimu. Dojem na mě udělal třeba výkon týmu proti béčku Slavie, ten zápas jste zvládli za tři body. Přitom mladí slávisté si dělali skvělé jméno po celé Evropě. Vyhráli nad Barcelonou, Interem Milán. Byl to takový vrchol podzimu?
Zápasy béčka Slavie v Evropě jsem pozorně sledoval a tým udělal super výsledky. Škoda, že mu nakonec postup utekl. Co se týče našich podzimních výsledků, tak já bych ocenil třeba náš zápas s Domažlicemi, kdy jsme prohrávali 0:2 a nakonec chybělo jen málo, abychom to utkání otočili. Skončilo to nakonec 2:2 a my vyhráli na penalty. Ten zápas ve mně zanechal dobrý pocit. Byl to jeden z našich lepších zápasů, stejně jako třeba utkání proti Táborsku nebo Spartě B. Pak tam byly i zápasy, které se nám nepovedly – jako třeba Štěchovice, Písek, Vltavín. Nebo derby s Admirou, to jsme sice vyhráli, ale spokojený s výkonem jsem nebyl. S podzimem jsem celkem spokojený, ale určitě si nikdo nemůže malovat vzdušné zámky, nelétáme v oblacích.

S čím jste tedy vyprovodil tým do zimní přestávky?
S tím, že je to dobře všechno nastartované, ale budeme dál tvrdě makat už s výhledem na další roky. Určitě bych taky rád všem fanouškům popřál hezké prožití Vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí do roku 2020. V něm bych přál české reprezentaci úspěch na EURO 2020.