Foto: Pavel Jiřík ml.
Silvestrovské derby poprvé s Kollerem, halový vánoční turnaj se však neuskuteční
20.12.2019

Silvestrovské derby poprvé s Kollerem, halový vánoční turnaj se však neuskuteční

Pořadatelé Silvestrovského derby internacionálů ve vršovickém Edenu rok co rok vytáhnou nějaké to lákadlo pro fanoušky v podobě premiérového startu slavného fotbalisty či fotbalistů nedávné minulosti. Před rokem to byl zejména David Lafata, zatímco letos poprvé nastoupí na Silvestra v rudém dresu 46letý Jan Koller.

To je pozitivní zpráva o fotbalovém dění v Praze na sklonku letošního roku. Podstatně méně příjemnou je skutečnost, že po 24 letech se neuskuteční vánoční halový turnaj internacionálů. Z technických důvodů.

„Hrozně se těším, zápas mívá výbornou kulisu i náboj. Prostě derby, jak má být. Sparta hodně omladila, s Jirkou Novotným jsme proto nejstarší. Doufám, že to ti mladší oběhají a že jim to moc nebudu kazit. Samozřejmě, že bych nějakým tím gólem rád přispěl, aby Sparta potřetí za sebou vyhrála,“ uvedl Koller. „Věřím, že budu dobře připraven. Hraju malý fotbal, hokej a nově i florbal. Kromě toho už předtím odletím do Sao Paula s bývalými spoluhráči z Borussie Dortmund, kde se zúčastníme spolu s internacionály Bayernu a Barcelony vánočního turnaje,“ doplnil Koller.

Vedle něj, rovněž za Spartu, nastoupí poprvé v Silvestrovském derby i Štěpán Kučera, o jedenáct let mladší stoper, který hraje už několik let za třetiligové Štěchovice.

Zmíněný David Lafata loni při své premiéře dvěma góly pomohl rudým k vítězství 6:5, Slavii tak nepomohly ani čtyři trefy Rudolfa Skácela. V historii Silvestrovského derby je však stále jasně lepší Slavia: vyhrála 21x. Sparta zvítězila zatím jen 8x. Čtyři souboje skončily nerozhodně.

Za Spartu si opět zahrají dva aktivní prvoligoví fotbalisté Tomáš Hübschman (Jablonec) a Marek Matějovský (Mladá Boleslav).

Slavii před rokem nepomohly ani čtyři góly Rudolfa Skácela. „Letos bych chtěl znovu nějaké góly dát, abychom vylepšili i tak výbornou bilanci a abychom pokazili Spartě vítězný hattrick. Bude to těžké, protože hodně omladili a mají podle soupisky nabitý kádr. Je to derby, rivalita v nás pořád zůstává,“ řekl Skácel.

Silvestrovské derby na umělce v Edenu na 2x25 minut má výkop hodinu před polednem. V předzápase na 2x20 minut od 10 hodin se tradičně utkají starší hráči – veteráni nad 45 let. Vstupenky lze zakoupit v síti Ticketportal za jednotnou cenu 200 korun.

Předběžné soupisky pro derby internacionálů
Slavia: Václav Winter – Jiří Bílek, Lukáš Došek, Tomáš Hrdlička, Tomáš Hunal, Martin Hyský, David Kalivoda, Martin Müller, Tomáš Pešír, Rudolf Skácel, Mario Lička, Ivo Ulich.
Sparta: David Bičík – Tomáš Čížek, Tomáš Hübschman, Tomáš Jun, Jan Koller, Václav Koloušek, Štěpán Kučera, David Lafata, Marek Matějovský, Jiří Novotný, Luděk Stracený, Radek Šírl, Vlastimil Vidlička.