Foto: Jiří IPSER
Vltavín se pral s terénem i zraněními, nakonec je ale mezi Pražany v ČFL druhý nejlepší

Vltavín se pral s terénem i zraněními, nakonec je ale mezi Pražany v ČFL druhý nejlepší

Zvláštní podzim mají za sebou fotbalisté Loko Vltavín. Tým pod vedením trenérů Martina Frýdka a později Tomáše Freislera (prohodili si během soutěže pozice hlavního kouče a asistenta) dokráčel na šesté místo, když je z hlavního města druhý nejlepší po Spartě B. Při obrovském počtu zranění a neustálém míchání sestavou je to možná i malý zázrak. „Umístění asi odpovídá tomu, s čím jsme se během podzimu potýkali,“ souhlasí Freisler, jenž končil podzim jako hlavní kouč.

Tým jste ve druhé polovině podzimu vedl jako hlavní trenér. Už se uskutečnila schůzka, kde by bylo řečeno, jak to bude vypadat s vaší pozicí na jaře?
Ještě jsme se s vedením nesešli. Zatím jsme dohodnutí, že teď ještě pár dní budeme trénovat a pak se o tom všem teprve pobavíme. Zatím máme za sebou pohovory s hráči, kde jsme se bavili o tom, kdo bude pokračovat a jak jsme byli spokojení. Na vaši otázku ale zatím neznám odpověď.

Zkuste se tedy alespoň ohlédnout za podzimem. Asi byl v lecčems jiný než v minulých sezonách, že?
Bylo období, kdy se nám nedařilo podle představ. To se týkalo začátku soutěže, což bylo ovlivněno letní přípravou. Tam jsme se potýkali s počtem hráčů, vypadávali kvůli zraněním. Pak se to odrazilo v tom, že start nebyl optimální. Ale zase tam byly pasáže, kdy jsme měli později vítěznou sérii. A konec zase ovlivnilo, že jsme měli venku hodně silné soupeře – Táborsko a Spartu B.

Problém se zraněnými hráči jste řešil nejen v přípravě, ale často i během podzimu, když jste musel míchat sestavou vlastně na poslední chvíli. Jste rád, že podzim skončil?
Problémů jsme v tomto směru měli fakt nebývale moc. Je jasné, že když se hraje v rytmu středa – neděle, k tomu se snažíte nějak trénovat, tak mohou problémy přijít. Na regeneraci u hráčů, kteří chodí do práce, není tolik prostoru. A když přijdou soupeři třeba z nejvyšší soutěže, jako se nám stalo v poháru, tak všichni chtějí hrát. Ve výsledku se to pak mohlo odrazit na počtu těch zranění. Přitom u regenerace je problém hlavně v časových možnostech hráčů, vedení nám ji umožňuje v dostatečné míře. Stejně se ale o všem budeme bavit a všechno si vyhodnotíme. Musíme na tu situaci zareagovat.

Nakonec je z toho šesté místo. Lepší byla jen Sparta B. Co na to umístění říkáte?
Asi to odpovídá. Jak jsem říkal, na začátku nebyla forma optimální. Potýkali jsme se i s nedostatkem útočníků. Po zranění se nám vrátil z Příbrami Pejša, z Brazílie přijel pozdě Pablo Vieira.

A když se Pejša zlepšil, přišlo laso z prvoligového Zlína. Byla to rána?
Jak se to vezme. Samozřejmě jsme měli radost, že se do toho začíná dostávat. Ale když dostal nabídku z profesionální soutěže, tak jsme mu pochopitelně nechtěli bránit. Je nám jasné, že pro talentované kluky je prostě Vltavín přestupní stanicí výš.

Jeho odchod vás ale zasáhl. Změnili jste systém hry?
Pejšu nahradil v útoku Čtvrtníček, což je typologicky úplně jiný hráč, takže se hra musela upravit. Přišel ve stavu, kdy bylo jasné, že na sobě bude muset hodně pracovat. Chyběla mu rychlost. O všem jsme se i teď bavili. Chce zhubnout, pracovat na sobě. Všichni víme, že fotbalista je to dobrý, umí dát gól. Takže věříme, že to zvládne a bude naší oporou.

Povedenou částí podzimu bylo období mezi osmým a dvanáctým kolem, kdy Vltavín jen vyhrával. V čem byl rozdíl?
I tady jsme museli sahat do sestavy, měnily se třeba na poslední chvíli. Ale vidět asi bylo, že už jsme měli za sebou dost tréninků. A nebudeme si nic nalhávat, bylo tam dost soupeřů ze spodní části tabulky. Myslím, že po příchodu béček se výkonnostní rozdíly hodně projevily a ty nůžky se ohledně kvality rozevřely.

Takže nejste fandou rozšíření soutěže o rezervy?
Kvalita se rozmělnila. Naše skupina je asi náročnější než ta druhá. I když tedy my jsme s béčky, až na Příbram, neměli dobrou úspěšnost. Asi se projevilo to, že náš tým chtěl s rezervami hrát fotbal, což jim vyhovuje. To se béčkům líbí. Bylo to asi vynucené okolnostmi, že jsme některé hráče neměli k dispozici.

Zápasy proti béčkům Sparty a Slavie jsou ale pro třetiligové celky svátkem, ne?
Určitě je to zpestření. Zahrát si proti Spartě, Slavii a Plzni B. Jindy to tak motivační třeba ale nemusí být. Samozřejmě, stojí proti vám mladí a talentovaní kluci, co mají třeba nakročeno do profesionálního fotbalu. Ale hlavní motivace je podle mě pro týmy, když hrají proti zmíněné trojici béček. Ty mají navíc ve svém kádru i pár zkušených hráčů.

Bodově se hodně liší zisk Vltavínu doma a venku. Štve vás to?
My jsme doma hodně bojovali s terénem. Postupně si na něj asi kluci ale zvykli. Všichni víme, že nebyl dobrý. Na Vltavín se vždycky jezdilo na dobré hřiště, teď to bylo jinak. Stejně jsme tam ale dokázali bodovat víc a problém to byl pro soupeře. Co se týče zápasů venku, jedna věc je výsledková a druhá věc výkonů. Třeba na Spartě jsme to, když byl výsledek těsný, otevřeli a dostali jsme další góly. Náš tým svoje šance nedával.

Když přišla řeč na Spartu B, tam jste prohráli 1:4 a s Táborskem dokonce 1:6. To bylo špatné, že?
Na Táborsko jsme neměli, kluci byli asi zaskočení jejich kvalitou. Byl to debakl, který nám otevřel oči. Se Spartou B, ale i se Slavií B, to bylo jiné. Se Slavií jsme nedali penaltu, nedali jsme sólo, tam byla z naší strany spíš nekvalita v útočné fázi.

Máte už v hlavě, jak bude třeba kádr doplnit?
O všem se ještě budeme bavit, ale platí, že bychom rádi přivedli nějaké perspektivní hráče a rychlostní typy. Všechno si vyhodnocujeme.

Určitě už máte v hlavě i přípravu. Utkáte se jako již tradičně se Spartou?
Se Spartou jsme se bavili, ale nakonec se to nepovedlo dohodnout. Ale zahrajeme si třeba proti Příbrami, na soustředění se utkáme se Sokolovem a taky máme dost soupeřů ze druhé skupiny třetí ligy. Zahrajeme si třeba s béčkem Bohemky, čekají nás Zápy i Velvary.



Fotografie