Kabina funguje, Motorlet jede. Mohli bychom být někde kolem šestého místa, říká útočník Sodoma

Kabina funguje, Motorlet jede. Mohli bychom být někde kolem šestého místa, říká útočník Sodoma

Fotbalu si na podzim užil víc než dost. Jenže trochu jinak, než by si přál. Útočník Jiří Sodoma se vrátil do Jinonic, aby pomohl Motorletu ve Fortuna České fotbalové lize. Nakonec si ale v první polovině sezony moc nezahrál, stop mu vystavila zranění. „Ale teď už jsem konečně zdravý,“ říká fotbalista, který naposledy hrál ČFL za Dobrovici.

Motorlet přezimuje na osmém místě, s tím je určitě v Jinonicích spokojenost. Co na první půlku sezony říkáte vy?
Je to určitě postavené do dvou rovin. Když se na to všechno budeme dívat z pohledu týmu, tak můžeme být docela spokojení. K úplné spokojenosti snad chybí jen výhra v posledním domácím utkání s Benešovem. Ale opravdu asi málokdo čekal, že dokážeme vzít body třeba Táborsku nebo Královu Dvoru.

Jenže vy jste toho na podzim moc neodehrál, trpěl jste hodně?
Je pravda, že jsem byl prakticky furt zraněný. Ale já už jsem v létě přicházel nakopnutý. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo. Nevím, jestli je na místě slovo trpěl. Já jsem se soustředil na tým, byl jsem s kluky v šatně, byl jsem vtažený do těch zápasů, žil jsem tím. Samozřejmě, že když utkání skončilo, tak jsem věděl, že je to na prd, když nemůžu hrát.

Fotbalu jste si tedy užíval, ale spíš mimo hřiště. Sedí tahle formulace?
Úplně. Dělám ještě asistenta trenéra u osmnáctky Motorletu. Platí, že fotbalem žiju, a to od dětství. Když jsem měl chvíli, jezdil jsem se dívat na kamarády. Kromě Tomáše Součka ve Slavii, který je mým nejlepším kamarádem, jsem viděl kámoše v Příbrami, Vlašimi, Dobrovici, Králově Dvoře a taky jsem sledoval hodně zápasů nižších soutěží.

Naposledy jste hrál třetí ligu právě v Dobrovici, co vás napadalo, když jste zavítal právě tam?
Hlavou mi blesklo to, že všechno, co jsme tam prožili, se jinde prožít nedá. Je to malý klub a dodnes jsme s kluky kamarády. Musím taky říct, že je obrovská škoda, jak se tam někteří funkcionáři k určitým hráčům zachovali. Je smutný, že tohle bude pro řadu z nich poslední vzpomínka na tak krásné angažmá.

V Motorletu jste už hrál, jakou změnu jste po návratu zaznamenal?
Když jsem odcházel, byl tým úplně jinak poskládaný. Řekl bych, že teď kabina určitě funguje lépe. Máme dobrou partu, všechno šlape a je to vidět i na výsledcích. Porovnávat sílu obou týmů je složité. Je pravda, že teď je v kádru víc osobností - Rajnoch, Žaloudek, Soběslav.

Na složení kádru jste měl docela vliv. Přivedl jste i další tři spoluhráče z Dobrovice. Lákala by vás do budoucna práce manažera?
Myslím, že tahle pozice není pro mě, spíš se vidím jako trenér. Rád žiju s týmem. Je ale pravda, že mi někteří trenéři volají a ptají se na hráče. (směje se) Jak chodím po těch fotbalech, hodně hráčů znám. A co se týče posil pro Motorlet, kdyby to šlo, vzal bych jich všech jedenáct. Jsem rád, že to všem klukům, co přišli z Dobrovice, na podzim šlo.

Jaký dojem na vás udělala Fortuna ČFL s řadou rezerv prvoligových týmů?
Asi je super, že si člověk proti těm týmům zahraje, ale na druhou stranu kvalita není taková, jaká byla. Kromě Sparty B jsou v těch juniorkách hlavně osmnáctiletí, devatenáctiletí kluci, kteří si možná teď myslí, že jsou nebo budou nejlepší. I já jsem si to v jejich věku myslel. Motorlet třeba vyhrál nad béčkem Slavie, protože soupeř udělal dorostenecké chyby. Kdyby v těch klíčových situacích byl třeba hráč ze Záp, tak by to dopadlo jinak. Třetí liga je hodně soubojová a v každém klubu máte zkušené kluky.

Doporučíte trenérovi nějaké další posily i teď v zimní pauze?
Kádr je docela silný. Nějaký pohyb asi bude, ale největší plus pro nás bude, když se nám povede současný kádr udržet.

Vy musíte být každopádně nažhavený na to, až začne příprava...
Těším se na to, až zase budu hrát. Mrzí mě, že se v ČFL zmenšil počet týmů. Jsem radši, když se hraje třeba i ve středu. Samozřejmě ale chápu to, že někdo má takovou práci, kdy to má složité s uvolněním a bere jako plus, že vložené středy odpadly.

Jak vysoko vůbec může myslet Motorlet?
Myslím, že jsme nedosáhli maxima. A je hratelné, že bychom někde kolem šestého místa mohli být. Postupem času se tabulka rozdělí, teď je to hodně vyrovnané, ale podle mého se utvoří takové tři skupiny. Motorlet má na to, aby se pohyboval někde mezi šestým a jedenáctým místem. Určitě se nechci zachraňovat někde v posledním kole.

Je o vás známé, že jste velkým slávistou. Tým trenéra Jindřicha Trpišovského vám asi udělal hodně radosti, že?
Slavia mi dělala radost. Jen výsledky v Lize mistrů mohly být lepší. Vezměte třeba zápas v Miláně, kde se mohlo vyhrát. Spousta lidí mi říká, ať se koukám na výkony, jak Slavia hrála, mně tam ale prostě chybí ty výsledky. Za výkony žádné body nemáte. Ale nikomu určitě neberu jeho názor, jen to prostě vidím malinko jinak.