Foto: Jiří IPSER
Třetí místo v divizi a desetibodová ztráta na lídra. Máme na to, aby bylo jaro lepší, velí kouč Meteoru

Třetí místo v divizi a desetibodová ztráta na lídra. Máme na to, aby bylo jaro lepší, velí kouč Meteoru

Divizní Meteor ve skupině B drží v polovině soutěže pomyslný bronz, trenér Jan Fíček však úplně spokojeností nezáří. Při premiérové sezoně na lavičce dospělých chtěl dosáhnout s fotbalisty z Libně na lepší příčku. „Někdo bere třetí místo jako úspěch, ale já to tak neberu. Už před sezonou jsem říkal, že bychom chtěli být první,“ říká Fíček, jehož tým ztrácí deset bodů na vedoucí Český Brod.

Proč se tedy nepovedlo váš plán naplnit?
Shrnutí je jednoduché. Nechytili jsme začátek soutěže a taky nám nevyšel konec. Letní pauza je krátká, takže chvíli trvalo, než si to všechno sedlo. Postupem času to začalo klapat a určitě chci říct, že kluci na tréninku makali, to byla jízda, s tím spokojený určitě jsem.

Je pravda, že v úvodu soutěže jste hodně inkasovali a nebodovali. Kde se vše zlomilo k lepšímu?
Za první čtyři kola jsme dostali devět branek, za celý podzim pak devatenáct, to asi mluví za všechno. Jak jsem říkal, postupně si všechno sedalo. Obracet k lepšímu se to začalo v sedmém, osmém kole. Od derby s Aritmou to pak byla docela jízda.

A pak přišel výsledkově nevydařený závěr podzimu, kdy jste doma prohráli s oběma konkurenty ze špičky tabulky...
Výsledkově jsme to nezvládli. Paradox je, že se Souší jsme hráli fakt dobře. Jenže oni ze dvou střel na branku dokázali dát gól a my jsme naopak neskórovali. To s Českým Brodem už se hrálo na menší umělce, bylo mi jasné, že kdo tam dá první gól, tak vyhraje. A dostali jsme ho my.

Je ten nezvládnutý konec podzimu největší vadou na kráse?
Řeknu to tak, že kdybychom měli teď o pět bodů víc, byl bych spokojený. Na první místo teď ale ztrácíme deset bodů, to je hodně. Měli jsme minimálně zápas s Brodem zvládnout lépe, na tabulku by se nám koukalo daleko lépe.

Desetibodové manko je velké. V minulé sezoně třetí ligy vedly Zápy po podzimu o jedenáct bodů a ještě o náskok přišly. Pokusí se o podobnou senzaci Meteor?
Já na tom, co jsem říkal před sezonou, nic měnit nebudu. Myslím, že jsme předváděli hezký fotbal. A šancí kolik jsme měli? To už jsem v Meteoru dlouhou dobu nezažil. Sice už nějakou chvíli nehraju, ale ty zápasy jsem sledoval. Třeba v Chomutově jsme jich měli deset, čtrnáct. Skoro každý nás chválil, že je třeba nikdo tak netlačil, ale co to bylo platné, když z toho nebyly body. Fotbal není krasobruslení, za dojem vám nikdo body nedá.

Je pravda, že Český Brod zvládal vyhrávat často o gól, ale tři body získával.
Přesně tak, o gól vyhráli snad jedenáctkrát. Možná i proto svým klukům věřím, že když dobře potrénujeme - a já věřím, že ano - tak na jaře budeme úspěšnější než na podzim. Je jasné, že bude těžké tu velkou ztrátu dohnat, ale uděláme pro to maximum. Dobře také víme, že soutěž je tak vyrovnaná, že může bodovat každý s každým.

Problém Meteoru nebyl dostat se do šancí, ale proměnit je. Bude cílem číslo jedna získat gólového útočníka?
Z devadesáti procent by měl kádr zůstat pohromadě. Už jsem měl se všemi hráči pohovory. A jsem rád, že i když kluci dostali fakt zabrat, tak chtějí zůstat. Doplnění by mohlo nastat o dva, tři hráče. Tenhle kádr má potenciál. A co se týče toho útočníka, tak bychom ho samozřejmě přivítali. Ale takovou posilu hledá určitě většina týmů.

Na jaké pozice budete hledat další posily?
Když se ohlédnu za podzimem, tak my jsme ani jednou herně nepropadli. Problém byl v produktivitě, tam bych posílení uvítal. Otázkou je, jak budeme úspěšní.

Změnou proti minulosti je i to, že Meteor nepořádá zimní turnaj. Je to pro vás komplikace?
Jdeme tentokrát cestou přípravných utkání. Čekají nás soupeři ze třetí ligy, divize i přeboru. Zahrajeme si třeba derby s Admirou i s třetiligovým Rakovníkem. Zápasy si odehrajeme v sobotu a kluci budou mít zbytek víkendu volný. Kluci se v přípravě můžou těšit i na určitou formu boxu, párkrát si na něj zajdeme, je to makačka, dobré na sílu, na kondici. Bude to takové zpestření.

Jak si po náročném podzimu odpočinete vy?
Bylo toho fakt docela dost – skloubit děti, správcovství, trénování. V létě jsme ani nebyli s rodinou na dovolené, tak si teď uděláme radost a pojedeme do tepla. Energii budu čerpat v Ománu. Přítelkyně mě ale varovala, že s dvěma dětmi nenačerpám energii nikde. (směje se)

Máte za sebou první půlrok v roli trenéra mužského týmu. Překvapilo vás něco?
Bylo super, jak to kluci odmakali. Před sezonou jsem říkal, že mám trochu strach z toho, že jsem s řadou kluků hrál, aby to nebyla nějaká komplikace ve chvíli, kdy budu na tým tvrdý. Kluci dostali pořádně zabrat a musím je pochválit, jak ke všemu přistoupili. Když vezmu divizi jako celek, tak jsem trefil všechny tři týmy, které jsou mezi nejlepšími. Jediné, co jsem asi nečekal, bylo, že je Ostrov takhle nahoře. O druhých týmech ale nechci mluvit. My se musíme soustředit na sebe a svoji hru. Nic jiného než naše výkony a výsledky nás nezajímá.



Fotografie

Související články