Foto: Jiří IPSER
Se Slavií B jsme to odskákali, ohlíží se za podzimem kapitán Admiry. Věří, že tým ČFL udrží

Se Slavií B jsme to odskákali, ohlíží se za podzimem kapitán Admiry. Věří, že tým ČFL udrží

Na podzim byl velkou oporou. Defenzivní štít Admiry Jan Martinic je celkem spokojený s tím, jak nováček ve třetí lize obstál. Jedenácté místo a devatenáct bodů není žádný propadák. „O pár bodů víc jsme mít mohli. Kdyby to bylo jako ve škole, tak bych nám dal asi dvojku. Na jedničku to nebylo,“ směje se kapitán týmu.

Admira tedy na podzim ve třetí lize obstála podle vašich představ?
Do třetí ligy jsme se moc těšili. Samozřejmě jsme věděli, že tam budou béčka ligových týmů, což je vždycky neznámá, ale zároveň to jsou i hodně atraktivní soupeři. Byla to velká výzva, těšili jsme se na ně. Myslím, že podzim jsme odehráli docela obstojně.

Vy už jste třetí ligu v minulosti hrál. Bylo to těžší, než jste čekali?
Věděl jsem tak trochu do čeho jdu, ale nakonec to asi bylo těžší než ČFL, co si pamatuji. Nakonec jsme při losu dostali ty nejtěžší možné soupeře. Béčka Slavie, Sparty, Plzně a taky Příbrami. Té se sice v nejvyšší soutěži tolik nedaří, ale mladíky mají hodně dobré a šikovné.

V čem byl největší rozdíl?
Ti mladí kluci z béček jsou hodně běhaví, mají jiný tréninkový proces, můžou se věnovat hlavně fotbalu. My jdeme do práce a až pak je tam fotbal. Pak se taky kouknu do občanky a ti kluci mi najednou připadají ještě běhavější (směje se v narážce na věkový rozdíl). A pak jsme tam měli zase zkušené týmy – Lokádu, Králův Dvůr, Písek, Táborsko.

Mluvíte o běhání, přitom skvělá fyzička pod trenérem Peřinou zdobí Admiru...
To je pravda, v divizi jsme v tomhle směru byli nejlepší, a když se třeba nedařilo, tak právě tímhle jsme soupeře nakonec porazili. Ve třetí lize je to jiné, po stránce fyzičky jsme tak někde ve středu a jiné je to i technicky. O tom nemá cenu diskutovat. Ale do třetí ligy jsme se těšili, museli jsme s tím počítat. Chtěli jsme se ukázat i před lidmi.

A ti také chodili fandit. Byť začátek nebyl zrovna ideální. Doma jste prohráli s nabitou Slavií B 2:7. To muselo hodně bolet, že?
Tam jsme si to odskákali. Když jsme pak viděli, že ti hráči nastupují v Lize mistrů... Říkali jsme si, že za to, kolik ti kluci stáli peněz, by Admira mohla fungovat třeba padesát let. Kdo ten zápas viděl, tak ví, že je výsledek docela krutý. Také jsme měli šance, jen jsme je nedali. Oni šance proměňovali.

Čekalo se, že bude stadion Admiry praskat ve švech. Nebyli jste v tomhle směru malinko zklamaní?
Hlasy, že přijdou mraky jejich fanoušků, se šířily z tábora soupeře. Předpokládal jsem, že jich nebude tolik. Ale návštěva byla i tak dobrá. Když přijde hodně fanoušků, je to pochopitelně super pro všechny.

Pracujete na Spartě. S rezervou Letenských jste odehráli výsledkově vyrovnanější bitvu. Byl to pro vás asi hodně speciální zápas, že?
Speciální byl. Sparta měla zkušeného Váchu a pak z áčka Juliše. Zase to bylo o tom, že měla Sparta B víc natrénováno. Byla lepší, ale v závěru jsme měli nějaké závary, že jsme třeba i mohli přidat nějaký gól (Admira prohrála 1:2). Osobně jsem ale nejvíc na podzim chtěl porazit béčko Slavie, to je pro všechny sparťany nejvíc. Ale i do utkání se Spartou B jsme dali všechno, a to mluvím za všechny kluky. Také to bylo vidět v posledním podzimním utkání proti Písku, kde jsme se vydali z posledních sil. Ale po Spartě jsme byli úplně vyšťavení.

Trenér Peřina by si představoval ve výsledku o pár získaných bodů víc. Souhlasíte s jeho hodnocením?
Myslím, že si za celý podzim můžeme v součtu trochu vyčítat nějakých osmdesát, devadesát minut, kdy jsme třeba asi nebyli tolik soustředění a nezvládli jsme koncovky některých zápasů. Jasně, že nám mrzí a štvou porážky v Rakovníku a Karlových Varech. Na druhou stranu jsme třeba porazili doma silný Vltavín a Králův Dvůr. Fakt to nebylo špatné.

O víkendu jste vyrazil na fotbal do Berlína. Byla to odměna za první půlku sezony?
Byli jsme s kamarády v Berlíně, který hrál s Dortmundem. Už loni jsme byli na Arsenalu, to bylo ale i s manželkami. Za měsíc ale čekáme děťátko, tak jsme tentokrát vyrazili jen s kluky. Zážitek to byl obrovský, pětasedmdesát tisíc lidí, Darida dal gól, byla to paráda.

Vám to jako sparťanovi nahrazuje zápasy v evropských pohárech, kde v minulosti Letenští pravidelně hráli, že?
Trošku asi jo. Je škoda, že se Sparta nedostala. Určitě by se kluci vyhecovali. Každý den ale věřím, že se to všechno otočí k lepšímu a Sparta se do Evropy vrátí.

Jaké plány máte vy pro jaro s Admirou?
Cílem je určitě klidná záchrana. Musíme se na to dobře připravit, teď v týdnu ještě trénujeme, pak bude následovat odpočinek. Každý uděláme v přípravě maximum, abychom Admiru ve třetí lize zachránili.

Radost vám jako admiráckému patriotovi dělá jistě i klubová rezerva, která vede Pražská teplárenská přebor...
To určitě. Přeju klukům, ať se jim dál daří a zkusí tu sezonu dotáhnout do vítězného konce. Přebor je zajímavá soutěž, kde je pořád o co hrát. Když sestupují čtyři týmy, tak tam tři čtvrtiny týmů pomalu hrají o to, aby se zachránily. Bude to hodně zajímavé.



Fotografie