Foto: Lukáš Fabián
V Praze proběhla druhá krajská Grassroots konference. O čem se mluvilo?

V Praze proběhla druhá krajská Grassroots konference. O čem se mluvilo?

Presscentrum na pražském Strahově hostilo v pořadí již druhou krajskou Grassroots konferenci, navazující na konferenci národní, která se naposledy konala před rokem v Nymburce.

„Všechny myšlenky a vzájemné inspirace napříč všemi kraji, které zazněly v Nymburce, se snažíme i díky konferencím krajským, které se konají v každém kraji a vždy v lichém roce, dostat i do toho nejmenšího klubu v okrese. Veškerý neprofesionální fotbal, to je Grassroots,“ upřesnil hned v počátku Michal Blažej, manažer Grassroots oddělení FAČR.

V tu chvíli si už více než padesátka trenérů, trenérek a funkcionářů z pražských klubů vyslechla úvodní slovo předsedy Pražského fotbalového svazu Dušana Svobody a seznámila se s programem konference.

Ten byl rozdělen na dvě části. V té první se na pódiu vystřídali hlavně zástupci FAČR, aby seznámili posluchače s novinkami, které už vstoupily v platnost, nebo vstoupí v nejbližší době. Velký prostor dostalo i představení okresních Grassroots trenérů mládeže (dále jen GTM OFS), se kterými se kluby mohou setkávat již více než rok.

Poté se linka konference více stočila k současným projektům Pražského fotbalového svazu. Vystoupil také garant profesionálního fotbalu a prezident Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička s přednáškou o trendech v současném fotbale na nejvyšší úrovni.

„I když byla konference zaměřená hlavně na amatérský fotbal, tak příspěvek Vernera Ličky byl velikým oživením a hlavně s ním i úzce souvisí. Každý profík začínal jako amatér a pokud chceme hráče takovéto úrovně vychovávat, musíme vědět, na co hráče připravovat. Prakticky hned po skončení konference nám začaly chodit samé pozitivní ohlasy na Vernerovu přednášku,“ pochvaloval si krajský trenér mládeže Luboš Zákostelský, který byl také jedním z řečníků.

Otmar Litera, jeden ze čtyř GTM OFS, představil nynější strukturu výběrů, ať už těch ligových na úrovni žáků, tak i těch, které se vybírají z týmů nehrajících ligové soutěže. „Těší nás kvalita úrovně výběrů a jsme rádi, že se nám do realizačních týmů neligových výběrů daří přivádět čerstvé absolventy licencí,“ poznamenal Litera.

Dalším projektem je seriál turnajů Neberte nám naši hru pro kategorii U7, která ještě nehraje organizovanou soutěž. „Tento projekt reagoval na poptávku po nějaké soutěži, která by umožnila začínajícím trenérům a trenérkám, aby mohli nabrat kontakty a naplnila jim zápasový program. Projekt jako takový funguje pět let, ale poprvé letos se dá mluvit o pravidelném potkávání se na turnajích. Na podzim jich proběhlo celkem šest a na jaře to bude určitě ještě mnohem vyšší číslo. Druhým hlavním cílem je propojení vztahů rodič - trenér - hráč, tedy trojúhelníku, jehož správné naladění je naprosto klíčové pro vývoj hráče jak po fotbalové, tak osobnostní stránce,“ zmínil pilíře projektu další z GTM OFS David Perl.

Zbylý vyhrazený čas využili jak Miroslav Navara, který bilancoval již roční fungování projektu Škola v pohybu, a opět Otmar Litera. „Vnímáme, že v Praze není až takový problém s počtem dětí, jako s tím, že je nemá kdo trénovat. V zimě bychom rádi ještě zintenzivnili náborové akce zaměřené právě na nové trenéry a trenérky. První vlaštovky jsme měli již v tomto roce. Byť to byla zatím jen kapka v moři, tak i těch pár trenérů, které jsme zvládli pro kluby získat, jsou pozitivním signálem do budoucnosti.“ 


Fotografie