Foto: Pavel Jiřík st.
Před kluky, kteří porazili Tempo, bych smekl, říká trenér Spojů. Slibuje další známé jméno

Před kluky, kteří porazili Tempo, bych smekl, říká trenér Spojů. Slibuje další známé jméno

Fotbalové Spoje jedou podle plánu. Tým trenéra Vladimíra Skalby ovládl podzim v A skupině I. A třídy. Báječný první poločas sezony podtrhl výhrou nad Tempem, kdy otáčel výsledek z 0:1 na 2:1. A nyní vede tabulku o pět bodů před Ďáblicemi, třetí Tempo ztrácí bodů devět. „Za nic se neschováváme, chceme postoupit,“ říká Skalba. Zároveň však přiznává, že podzim zdaleka nebyl bezproblémový, jak by se při pohledu na tabulku mohlo zdát.

Oddechl jste si, když jste zvládli zápas s Tempem?
Určitě ano. Do toho utkání šli kluci, kteří mají na tom všem, jak se Spojům na podzim dařilo, tu největší zásluhu. Chyběli jen Kubek a Vondráček z toho jádra, které to všechno odmakalo. Kdybych měl klobouk, tak bych právě před těmi kluky smekl.

V poločase jste prohrávali, minimálně výsledkově to nebylo ono. Proč?
Gól dalo Tempo po obrovské chybě našeho brankáře. Řekl bych, že poločas by si zasloužil výsledek 1:1, také se na obou stranách asi měla pískat penalta.

Cítil jste sílu, že to otočíte?
Hrálo se z obou stran po zemi, moderní fotbal. Věděl jsem o kvalitách Tempa, jak jsou vedení. Celkově lze ale říct, že tomu utkání dominovala defenzivní hra. I proto mě těší, že jsme výsledek dokázali otočit na naši stranu. Našim akcím více chybělo lepší řešení předfinální a finální fáze.

Během podzimu jste ale byli stále první, byl tam pouze dvouzápasový výpadek, kdy jste prohráli. Znervózněl jste v tu chvíli?
Musím říct, že víc mě mrzí porážka v Ďáblicích. Tam mi z naší strany chyběla vůle a chuť se o výsledek porvat. U domácích jsem ji viděl větší a nakonec nás porazili. Hrdlořezy, to bylo něco jiného. Tam rozhodly dvě naše katastrofální chyby. Hrdlořezy bojovaly, zahušťovaly prostor, ale tam kluci makali, viděl jsem snahu. To se prostě může stát, že nepřidáte třetí, čtvrtý gól a prohrajete. Ale přístup byl v pořádku.

Nakonec vše skončilo výraznou dominancí vašeho týmu. Čekal jste, že budete mít takový náskok?
Výsledky jsou jedna věc. My jsme měli obrovské problémy a já jsem pořád hráčům zdůrazňoval, že nás to všechno může dostihnout. Byla tam samozřejmě zranění, ale problém byl i v tréninkové docházce. Chybí mi v týmu čtrnáctý až dvacátý hráč, který by to odmakal na tréninku. Tým na podzim táhlo čtrnáct lidí. Přitom si stojím za tím, že jsme měli dvacet dobrých hráčů, jen s trénováním to u některých bylo horší.

Často jste mluvil o tom, že nastupovali zranění hráči. Budete na to nějak během zimy reagovat?
Určitě ano. Budeme reagovat. Rádi bychom přivedli jednoho, dva, možná tři hráče, co už mají zkušenosti třeba z divize a budou dobří nejen herně, ale i povahově.

Někteří fotbalisté tedy skončí?
Šanci dostanou všichni. My pracujeme nejen na postupu prvního týmu, chceme se výš posunout i s béčkem. Takže prostor bude pro všechny.

Přivedete dalšího známého hráče?
Mezi vytipovanými posilami je i hráč, který nastupoval v lize. Potřebovali bychom někoho dalšího jako je Erich Brabec. Na podzim chodil víc než na jaře a moc nám pomohl, je výborný i po charakterové stránce. Takový hráč je vždycky velkým přínosem.

Fanoušci byli zvědaví, zda se vám povede oživit exligistu Jana Blažka. Dal deset gólů, což je při porci odehraných minut slušné číslo. Ale možná čekali, že toho odehraje víc. Jak hodnotíte jeho vystoupení?
On je nezvěstný. Toho hráče nechci hodnotit, protože si to prostě nezaslouží. Víc k tomu nechci nic říct.

Obrany soupeřů hodně větral Lukáš Šedivý a nakonec dal jen o gól víc...
To je zrovna jeden z kluků, kteří potřebují trénovat. Vím, co v něm je. Má určitě na víc.

Jsme v poločase sezony. Překvapila vás něčím I. A třída?
Bylo jasné už před startem, že nás čeká lepší soutěž. Když se za podzimem ohlédnu, byly tam vynikající zápasy. Soupeři proti nám často padali na pusu. Samozřejmě je hezké, že jsme někdy vyhráli o pět, šest gólů, ale hezký pocit je i ten, kdy třeba prohráváte a bojovností se vám povede zápas otočit.

Počítám, že postupové plány se nemění...
Tyhle cíle zůstávají. Nebudeme se za nic schovávat. Teď je naším cílem najít jednoho, dva hráče a vhodně doplnit tým. V přípravě určitě dostanou kluci do těla, abychom byli na jaro zase dobře připravení.