Foto: Pavel Jiřík st.
Nehrajeme špatně, ale doplácíme na zahozené šance. Tabulka je pak krutá, přiznává kouč Březiněvsi

Nehrajeme špatně, ale doplácíme na zahozené šance. Tabulka je pak krutá, přiznává kouč Březiněvsi

Fotbalová Březiněves už sedm kol čeká na vítězství. Tým trenéra Jiřího Tesaře herně nepropadá, jenže ukázaná platí a výsledky posunuly klub s výtečným zázemím až na předposlední místo tabulky I. A třídy. Fanoušci, kteří Březiněves čekali mezi elitou, tak neskrývají překvapení. „Ve špičce nás čekal nejspíš ten, kdo neznal situaci, v jaké jsme byli. Ale ve středu tabulky jsme být mohli,“ přiznává Tesař.

Březiněves byla považována za jednoho z favoritů nejspíš pod vlivem poslední vydařené sezony. Proč to teď na podzim vypadá jinak?
Před sezonou jsme byli v situaci, kdy skončilo osm lidí, to je pořádný zásah do kádru. Snažili jsme se tým doplnit, povedlo se to na poslední chvíli, přišli tři kluci z dorostu Admiry. Na začátku tam byly dovolené, pak zranění, všechno si to postupně sedá. Ale výsledky nejsou, to je fakt.

Vypadá to, že jste tušil, že Březiněves ve špičce tabulky hrát nemusí.
Při tom všem, jak to bylo, jsem si říkal, že bychom někde ve středu tabulky mohli být. Individuální kvalita nám určitě nechybí. Projeli jsme ale zbytečně některé zápasy, v dalších jsme remizovali, a tak jsme předposlední. Podívejte se na tabulku, na osmé místo ztrácíme sedm bodů, je to hodně vyrovnané. Věřím, že to nakonec bude z naší strany lepší.

Výsledkově to ale není ono, na výhru čekáte už sedm kol. Herně přitom nepropadáte, štve to v takové chvíli o to víc?
Nevyhrát sedm zápasů, to je hodně... Hrajeme se soupeři vyrovnané zápasy. Jako třeba naposledy proti ČAFC, kde i sám trenér soupeře přiznal, že nevyhrál lepší tým. V řadě zápasů jsme byli i lepší, dokázali jsme odehrát dobrá utkání i s týmy ze špičky. Ale body neděláme.

Kde je největší problém?
Často je to hodně podobné. Nedáváme šance, pak vyrobíme zbytečnou chybu a soupeři nás potrestají. Herně to není špatné, máme držení míče, bohužel dojíždíme na neproměňování šancí. Nezvládneme pak dohrát do vítězného konce ani zápasy, které se pro nás vyvíjejí dobře, kdy jsme třeba vedli i o dva góly.

Je pravda, že v ofenzivě jste přišli o gólové hráče...
Odešlo nám s nimi dvacet branek, dáváme šanci mladým klukům, kteří sbírají zkušenosti. Bez gólů se vyhrávat nedá a naši útočníci se netrefili už několik kol. Znovu ale opakuji, my nehrajeme špatně, ale hraje se na výsledky a ty nemáme. Vítězství nám chybí, sbírat remízy, to je v tříbodovém systému málo. Tabulka je pak krutá.

Březiněves udělala pět bodů doma a pět bodů venku. Je tým před vlastními fanoušky pod vlivem horších výsledků a většího očekávání pod tlakem?
Je pravda, že se říká, že vyhrávat doma je základ. A nám se to moc nedaří. Byly tam zápasy, kdy jsme nedali třeba pět tutovek. Jediný propadák ale doma byly Štěrboholy (1:4), tam to bylo z naší strany špatné. Snažíme se hrát útočně a stane se, že nás za to soupeř potrestá.

Řadu let jste trénoval v Pražská teplárenská přeboru. Překvapila vás něčím nižší soutěž?
Šel jsem o stupínek níž, ale pozor, úroveň není špatná. Je to hodně vyrovnaná soutěž, kdy i první může ztratit body s celkem, který je dole. Vezměte si Spoje, vedou tabulku. My jsme nad nimi v úvodním kole vedli 1:0 a měli jasnou šanci. Kdybychom vedli o dvě branky, třeba by to dopadlo jinak. Jenže jsme ji neproměnili a Spoje nakonec vyhrály. Dobré zápasy jsme odehráli i proti Ďáblicím, Tempu. Je jasné, že v I. A třídě hráči preferují svoji práci, školu, třeba se trochu méně trénuje. Ale opakuji, ta soutěž není špatná.

Do konce podzimu zbývají dvě kola. Povede se zlomit čekání na vítězství?
V to věřím před každým zápasem, takže teď to nebude jiné. A taky doufám, že se nám povede dát nějaké góly. Čekám to. Bylo by fajn, kdybychom teď potěšili naše fanoušky v utkání s Dolními Počernicemi.

A podzim zakončíte v Kunraticích. Na kolik bodů si troufáte?
Body potřebujeme. Čtyři by z těch dvou utkání byly dobré, šest by ale bylo lepších. V Kunraticích se bude hrát na umělce, uvidíme, jak to dopadne.

Mluvil jste i o poměrně hektickém doplňování kádru před startem soutěže. Máte už nyní představu, kde bude třeba posílit?
Bylo by fajn přivést gólového hráče do útoku a posila by se hodila i do obrany. Dostali jsme docela dost gólů. Věřím, že se to všechno povede a otočí se to k lepšímu.