Foto: Pavel Jiřík st.
Vysoké vítězství Dukly ozdobila trefa z půlky. Góly mě těší, ale v tabulce chceme výš, velí kanonýr Kotlík

Vysoké vítězství Dukly ozdobila trefa z půlky. Góly mě těší, ale v tabulce chceme výš, velí kanonýr Kotlík

Výhra 5:0 ze hřiště Podolí vysvobodila Duklu Jižní Město a v tabulce Pražská teplárenská přeboru se posunula mimo sestupové příčky. Ambiciozní klub ale neslaví. „Věřím, že tohle bude zlom k lepšímu a za poslední tři kola uhrajeme sedm bodů,“ líčí odhodlaně Ondřej Kotlík, kapitán a kanonýr týmu, který přiznává, že nikdo nečekal, že se jeho tým bude v soutěži takto trápit.

Podolí jste deklasovali rozdílem třídy. Přitom v klidu měl být soupeř, vy pod tlakem. Na hřišti to ale vypadalo úplně opačně. V čem byl rozdíl?
Vysoká výhra je pro nás určitě příjemná, ale nerodila se úplně lehce. Dvacet minut jsme se na hřišti spíš hledali. Byl to takový boj, kdy měly oba týmy strach a hlavní byla snaha neudělat chybu.

Říkáte, že jste se dvacet minut hledali. Ale udrželi jste - na rozdíl od jiných zápasů - čisté konto. Může právě tohle být ten klíč ke konečnému úspěchu?
Je pravda, že na Podolí jsme pořád vedli. Sice jen o gól, ale vedli jsme, a to bylo moc důležité. Hlavně jsme se soustředili na to, abychom udrželi naše tempo. Myslím, že rozhodla i naše soubojovost. Pravdou je i to, že dřív jsme dostávali dost jednoduché góly. Když to přeženu, tak my jsme dostávali góly z akcí, co už skončily... Bylo pro nás moc důležité udržet vzadu nulu.

V poločase jste vedli 1:0, stejně jako v Třeboradicích, kde jste hráli skvěle. Nakonec přišel ve druhé půli propadák, naopak na Podolí jste to zvládli a deklasovali soupeře. Počítám, že v kabině byly pokyny asi stejné, že?
V první půli toho zápasu v Třeboradicích to byl asi náš nejlepší podzimní výkon. Chtěli jsme v něm pokračovat a nastoupili do druhého poločasu jako mistři světa s tím, že se nemůže nic stát. A ono se stalo a my jsme nakonec dostali pět gólů... Tady jsme si řekli, že hlavně musíme hrát dál bez chyby vzadu a držet naše tempo, což se povedlo.

Cítili jste tlak, který narůstal? Přece jenom Dukla není zvyklá hrát takhle dole v tabulce...
Tlak tam pochopitelně byl. Nikdo nechce být v tabulce takhle dole. Navíc Dukla na podobné věci není zvyklá, hráli jsme v posledních letech vždycky nahoře, v nejlepší trojce. Je to velký nezvyk. Ale když se zeptáte, čím to je, tak nevím. Nad tímhle přemýšlíme pořád a výsledek neznáme. Pravdou je, že máme v téhle sezoně asi nejfotbalovější mančaft za dobu, co jsme v přeboru.

Trápí vás to o to víc, když jste kapitánem?
V hlavě mi to leželo. Na druhou stranu, když jdu na hřiště, tak nemyslím na to, že jsem třeba poslední. Prostě chci udělat maximum pro výhru. Takhle to musí mít všichni hráči, musíme táhnout za jeden provaz. Nesmíme hledat chyby u jiných, ale každý musí začít u sebe. Bojovat se musí do poslední minuty. Vždyť my jsme třeba na Admiře hráli dobře, pak jsme vypnuli na deset minut a hned nás to stálo body. To se nesmí stát.

Jako kapitán jdete příkladem. Máte dvanáct nastřílených gólů za dvanáct kol...
Já jsem pochopitelně rád, že mi to tam padá. Ale není mi příjemné, že jsme v tabulce takhle dole. Do konce podzimu jsou ještě tři kola a byl bych rád, abychom udělali ještě sedm bodů.

Vypadá to, že se nastartoval i váš útočný parťák Brabenec, který přišel ze třetí ligy. Cítíte, že nabírá dech?
Vrátil se do přeboru a trochu se na začátku hledal. Ale je to přesně, jak říkáte. Změnil nějaké věci, bojuje pro tým, dal i nějaké góly. Myslím, že pomáhá mužstvu a bude to tak pokračovat.

Zmínil jste bodový plán, přitom los není úplně snadný. Čeká vás Přední Kopanina, Královice a Hostivař.
Jak jsem říkal, nikdo nečekal, že budeme takhle dole. Potřebujeme tuhle výhru z Podolí potvrdit. My jsme vždycky vyhráli nějaký zápas a místo potvrzení jsme prohráli. To se musí změnit. Víme, že to bude s Přední Kopaninou těžké utkání. Ale asi se už půjde na umělku, ta je nevyzpytatelná.

Proti Podolí jste se blýskl trefou skoro z poloviny hřiště. V tomhle kole se podobně trefil i Vašut ze Zličína. Vypadá to, že se vyplatí zkoušet štěstí i z pořádné dálky...
Vašutův gól jsem neviděl. Co se týče mě, všiml jsem si, že byl gólman venku, tak jsem to zkusil a kopnul do míče. Je pravda, že takový gól jsem v kariéře ještě nedal. Občas to člověk zkusí a konečně to vyšlo. Hlavní ale je, že jsme vyhráli a získali tři body. Teď na to chceme navázat.



Fotografie

Související články