Foto: Jiří IPSER
I Sparta umí vyhrát derby nad Slavií. Prestižní duel v ČFL rozhodli Juliš s Pulkrabem
28.10.2019

I Sparta umí vyhrát derby nad Slavií. Prestižní duel v ČFL rozhodli Juliš s Pulkrabem

Konečně radost. Fotbalisté sparťanské rezervy vyhráli 2:1 nad juniorkou Slavie v Horních Počernicích třetiligové derby a v A skupině Fortuna České fotbalové ligy drží druhé místo za vedoucím Táborskem. „Je to krásný pocit, dlouho jsme derby nevyhráli. Konečně jsme Slavii porazili,“ oddechl si šťastný útočník Lukáš Juliš, autor vítězné trefy z 89. minuty. Zápas sledovalo 1350 diváků.

Rival Letenských má v poslední době ve fotbalových derby navrch. Juliš o tom dobře věděl, neskrýval, že chtěl moc potěšit sebe, ale i fanoušky rudého tábora. „Je jedno, jestli hrajete v kategorii U8, nebo mezi dospělými. Tohle derby je moc důležitý zápas a my ho vyhráli,“ oslavoval hrdina třetiligového zápasu. „Ale tohle bylo skoro jako v lize, byla to pořádná dřina,“ usmíval se.

V posledních letech si fotbalu moc neužil, je na něm znát, jak je na hřišti spokojený. „Skoro dva roky jsem nehrál, tak jsem moc rád, že můžu nastupovat i za béčko. V sobotu jsem chvíli stihl i proti Bohemce za áčko v lize,“ těší se z dvojnásobné výhry v derby. Juliš neskrývá, že by se rád postupně posunul do sestavy prvoligové Sparty, kam dřív patřil. „Samozřejmě chci hrát za áčko, ale i takhle v ČFL to je super.“

Sparta B je nyní v tabulce na druhém místě za Táborskem. „To bude hodně silné, ale vyhrát derby nad Slavií bylo hodně důležité. Myslím, že když budeme takhle pokračovat, budeme dělat body a třeba můžeme i postoupit,“ nevzdává se myšlenek na posun do druhé nejvyšší soutěže. Uznává, že boje ve Fortuna ČFL jsou pro dorostence a talentované hráče lepší než Juniorská liga. „Tam se sice hrálo o titul, ale pro mladé kluky je lepší hrát s dospělými kluky a pak třeba postoupit do druhé ligy,“ domnívá se Juliš.

Dobře naladěný byl po bitvě s rivalem i trenér Sparty B Václav Kotal. „Vyhráli jsme zaslouženě. Vypracovali jsme si víc šancí, měli jsme víc střel. Všichni máme radost,“ vyprávěl zkušený kouč po utkání v útrobách xaverovského stadionu.

I on vidí tříbodový zisk jako důležitý v boji na špici tabulky. Tým udržel kontakt s vedoucím Táborském. „Oni sehnali silného sponzora, vyhráli u nás, jsou první. U nás záleží na tom, jak si všechno sedne. Přijdou kluci z áčka, je to složitější ohledně organizace hry. Proti Slavii ale kluci bezvadně zapadli, podali jsme výborný výkon,“ pochvaloval si Kotal.

Zatímco áčko v nejvyšší soutěži hraje na jednoho hrotového hráče, Kotal se nebál do derby se Slavií postavit dva vysunuté útočníky – Juliše a Pulkraba. „Balony chodily za obranu, kde to Julda dokázal rychlostí řešit. Byly z toho šance. I Pulkrab byl výborný,“ těšilo Kotala, jak si vedli hrotoví hráči.

Těžké třetiligové bitvy jsou i podle Kotala velkou školou pro sparťanské mladíky. „ČFL je pro mladé kluky lepší, mají okamžitý kontakt s dospělým fotbalem. Třeba minule s Pískem se ukázalo, jak moc hrála roli zkušenost hráčů Písku. Takové zápasy dají mladíkům strašně moc,“ dodal.

Radost ve sparťanském táboře ostře kontrastovala s pocity slávistů. Ti po porážce s Motorletem nezvládli ani další derby. „Jsme zklamaní. Od remízy jsme nebyli daleko,“ posteskl si při hodnocení trenér Martin Hyský.

„Zápas jsme dobře rozehráli, dali jsme i gól, což nám pomohlo. Sparta se ale jednoduchou a soubojovou hrou dostala do zápasu, bylo vidět, že má starší a zkušenější hráče,“ hodnotil dění na trávníku kouč poražených.

Sparta B měla do přestávky navrch. „Hrálo se v její režii, vytvořila si nějaké příležitosti a nakonec vyrovnala na 1:1,“ shrnul fakta Hyský.

Po přestávce podržel sešívané talentovaný gólman Markovič, blízko ke druhé brance byla ovšem i Slavia B. „Měli jsme dvě vyložené šance, které se prostě v takových zápasech musejí proměňovat. Jednu měl Laco Takáč, druhou Martin Douděra, neproměnili jsme a v závěru po velké individuální chybě dostali gól a přišli o bod,“ mrzelo kouče červenobílé rezervy, které patří v aktuální tabulce páté místo.

I přes porážku s rivalem je Hyský na své svěřence hrdý. Mladíci se perou se soutěží statečně. Jak moc ale myslí v Edenu na posun týmu do druhé ligy?

„V téhle sezoně to není prioritní. Nahoru bychom chtěli do dvou let. Teď je hlavní posunout mladé hráče, aby se adaptovali do dospělého fotbalu, to je zásadní krok v jejich kariéře,“ konstatoval Hyský. „Třetí liga mladé kluky dobře prověří. Třeba zápasy s Táborskem, Domažlicemi, nebo Spartou B, která měla starší hráče, jsou hodně náročné. Je to pro nás velká škola. Posunuli jsme do béčka mladé hráče, ale stojím si za tím, že cesta Slavie je správná,“ dodal.

Statistiky ze zápasu najdete ZDE



Fotografie