Foto: Pavel Jiřík st.
Doufám, že překonám 36 gólů z minulé sezony, říká kanonýr Kopaniny Urban

Doufám, že překonám 36 gólů z minulé sezony, říká kanonýr Kopaniny Urban

Daniel Urban vede žebříček kanonýrů, situace v Pražská teplárenská přeboru se vrací do normálu. Útočník Přední Kopaniny naposledy hattrickem smázl nevyzpytatelné Královice a už se těší na další bitvu s Hostivaří. „Věřím, že ten zápas taky vyhrajeme a posuneme se zase výš,“ líčí střelec, který v minulé sezoně nasázel soupeřům 36 gólů. Po deseti kolech je nyní na metě třinácti branek.

Vypadá to, že se Přední Kopanina po rozpačitém rozjezdu začíná zvedat. Co jste změnili?
Ustoupili jsme od systému hry, kterým jsme se chtěli pořád prosazovat. Zjednodušili jsme hru a taky se nám daří proměňovat šance. Doteď jsme se snažili hrát líbivý fotbal, soupeři spíš vsadí na bojovnost a výsledky nám to nepřinášelo. Taky se projevilo, že se dost obměnila kabina, věřím, že si to bude sedat a budeme vyhrávat.

Jak jste prožíval chvíle, kdy byla Kopanina v tabulce takřka u dna?
Já jsem spíš povahou takový splachovací, ale že budeme takhle dole, to nikdo nečekal, takže jsem na to taky myslel. Byli jsme z toho všichni špatní, ale teď se povedlo dvakrát vyhrát a věřím, že u toho nezůstane. Přicházejí soupeři, s kterými bychom měli naplno bodovat. Ideální by bylo uhrát do konce podzimu ještě pět výher.

Když se Kopanině nedařilo, občas jsem zaslechl, že tým spoléhal v koncovce hlavně na vás. Byl jste pod větším tlakem než spoluhráči?
Je jasné, že se ode mě góly čekají. Ale neřekl bych, že by to mělo ležet jen na mně. Uznávám, že gólů mohlo být víc než třináct. Určitě jsem měl něco dát proti Podolí a taky v Třeboradicích jsem neproměnil penaltu.

Během posledních dvou zápasů jste ovšem nastřílel pět gólů. Cítíte, že jste se rozjel?
To, že dávám góly, je normální, když mám tak skvělé spoluhráče, kteří mi šanci dokážou připravit. Teď proti Královicím mi navíc soupeř první gól nabídl sám.

Za Královice proti vašemu týmu nastoupil bývalý kopaninský gólman Jeřábek. Byla to motivace navíc?
To bych ani neřekl. My jsme chtěli prostě vyhrát zápas a on stál v brance soupeře. Něco jsem zaslechl, že snad chtěl tím zápasem skončit, tak doufám, že bude pokračovat v kariéře.

V tabulce jste na deváté příčce. Už se vám nejspíš dýchá lépe, že?
Je pravda, že to bylo horší, ale jak jsem řekl. Sedá si to a věřím, že ještě budeme vyhrávat. Třeba hned příště proti Hostivaři.

A kdyby se splnil váš odhad a vy jste vyhráli opravdu všech pět zbývajících zápasů...
Kdybychom udělali patnáct bodů, tak bychom byli třeba někde nahoře s Újezdem Praha 4. Ale radši budu v těch prognózách opatrný, minule jsem říkal, že na jaře proženeme Újezd a dopadlo to trochu jinak...

Újezd Praha 4 je v tabulce na špičce s béčkem Admiry. Překvapilo vás to?
Ani ne. Újezd nic nezměnil, na té jejich umělce hraje dobře. A béčko Admiry? Hrají pěkný fotbal a my tam dostali čtyři góly. Ti mladí kluci byli šikovní a běhaví.

Pojďme k vašemu programu. Z toho, co říkáte, to vypadá, že máte na Hostivař, kterou vede bývalý trenér Přední Kopaniny Hebousse, docela chuť. Bude mít ten zápas náboj?
Sálem se na nás chodí dívat, známe se. Tak věřím, že je porazíme a on nás bude mít zase o něco méně rád. (usměje se) Samozřejmě se s ním bavíme. Říkal něco o tom, že by bylo fajn, aby někteří naši kluci nehráli, ale my budeme až na Dana Koláře, který dostal červenou kartu, všichni připravení. Chceme vyhrát.

Může vám pomoci, že Hostivař čeká v týdnu dohrávané utkání a vy budete mít více sil?
Myslím, že by mohlo mít vliv, že bude mít Hostivař zápas v nohách. (Hostivař ve středu odpoledne porazila v dohrávce 9. kola Kolovraty 3:2)

Jak už jste zmínil, vám zase bude chybět exligista Kolář. Jak snášel chvíle, kdy se Kopanině nevedlo?
Věřím, že máme kvalitu na to, abychom to s Hostivaří zvládli i bez Dana. Když se nedařilo, tak se snažil tým uklidnit svojí zkušeností. Ví, jak na to. Ve fotbale má něco za sebou.

Jak je možné, že to Kopanině na hřišti soupeřů tak nejde?
Tak tohle bohužel nedokážu vysvětlit. Ale věřím, že to zlomíme, dostanu zase něco do boty a budou z toho tři body. Venku nám to tam zatím extrémně nepadalo. Přitom se tam snažíme hrát jako doma, chceme přehrávat každého. Jenže bez gólů to nejde, branku jsme naopak vždycky dostali my...

Týmu se v koncovce tolik nedaří. Ale vy už máte třetí hattrick. Jsou tři hattricky váš podzimní rekord?
Hattricky nepočítám, takže nevím, jestli to rekord je. Ale myslím, že do konce podzimu bych třeba ještě dva mohl přidat. Mám fakt skvělé spoluhráče.

To vás musí mít rád pokladník týmu, že?
On zatím nechodí, spíš mi to pak spočítá najednou. (směje se) Ale je pravda, že nastřílené góly mi lidé připomínají, takže je počítat nemusím.

Pražská teplárenská přebor má za sebou úvodní třetinu a vy máte na kontě 13 gólů. Vypadá to, že byste opět mohl atakovat hranici 36 branek. Právě s tímhle počtem jste byl nejlepším střelcem v minulé sezoně. Troufáte si tenhle výkon zopakovat?
Doufám, že se mi povede tuhle hranici dokonce překonat, že těch nastřílených branek bude třeba čtyřicet. Určitě na to nekoukám jako na nějaký svůj úspěch, to je vždycky úspěch celého týmu. Bylo by super, kdyby se to povedlo.



Fotografie

Související články