Foto: Pavel Jiřík st.
Krásná šibenice a Spoje padly. Moje první střela v sezoně, smál se ďáblický hrdina Kurčík

Krásná šibenice a Spoje padly. Moje první střela v sezoně, smál se ďáblický hrdina Kurčík

Děkovačka, jako by vyhráli I. A třídu. Fotbalisté Ďáblic skákali po hlavě a klouzali za potlesku fanoušků po trávníku. Povedla se jim mimořádná věc: na domácím hřišti přemohl tým trenéra Jiřího Černého mužstvo Spojů 3:2. Lídr A skupiny I. A třídy dosud prošel osmi koly soutěže bez ztráty bodu a soupeřům sázel v průměru pět branek na utkání. Na Ďáblice však nestačil. Vítěznou trefu měl na svědomí pravý obránce Denis Kurčík. „Práskl jsem do toho a spadlo to do brány,“ usmíval se autor parádní vítězné trefy. Jeho tým je druhý, na první Spoje ztrácí po víkendu dva body.

Šatnou znělo: My chceme titul! Kdo nás zastaví!? Jste na druhém místě o dva body za týmem Spojů. Myslíte to s postupem vážně?
V tuhle chvíli je v šatně samozřejmě euforie. Máme super partu, daří se nám.

Spoje ale až do zápasu v Ďáblicích neztratily ani bod. Ukázali jste ambice směrem k postupu?
Je to tak. My teď máme za sebou Spoje, ale ještě nás čeká Tempo a Březiněves. A když se nám povede zvládnout i tyhle dva těžké zápasy, tak už o tom postupu asi budeme muset začít mluvit.

Začali jste nebojácně. Měli jste první velkou šanci, pak přišel i gól. Spoje ale skóre otočily, to musela být hodně složitá situace, že?
Když skóre otočili, byla to hodně složitá a nepříjemná situace. Ale ve druhé půli už jsme měli víc sil než soupeř a začali jsme Spoje přehrávat. Myslím, že byla otázka času, kdy dáme gól.

To zní docela odvážně, když za soupeře hrál třeba exligista Erich Brabec a v sestavě byli i další borci se zkušenostmi z nejvyšší soutěže...
Bylo to hodně znát, fotbalově byli tihle hráči samozřejmě výborní, ale co se týče fyzických sil, tak si myslím, že už nám pak prostě nestačili.

Už když jste vyrovnali na 2:2 jste mohli být spokojení. I za tohoto stavu byste byli první, kdo Spoje obere o body. Měli jste to v hlavách, nebo byl jasný cíl tři body?
Jak jsme dali branku na 2:2, tak už jsem věřil, že to nějakým bodovým ziskem pro nás skončí.

I když sudí neodpískal ve váš prospěch penaltu, která se zdála být jasná?
Taky mi to tak připadalo. Ale byl jsem na polovině hřiště, takže tu situaci nechci nijak soudit. Nejsem si úplně jistý, ale vypadalo to tak.

A pak přišla vaše chvíle, gól z dálky do horního rohu by ozdobil i zápasy v nejvyšší soutěži. Přitom prý nepatříte mezi vyhlášené střelce. Kde se to ve vás vzalo?
Možná to byla moje první střela v sezoně a hned z toho byl takový gól. Běžel jsem z půlky a furt jsem přemýšlel, co udělám. Nakonec jsem do toho práskl a spadlo to tam.

Tušil jste hned, že to bude gól?
Věděl jsem, že mi to pěkně sedlo, a tak jsem si říkal, že to dopadne dobře.

Spoluhráči na vás pokřikovali, že vás bude rozhovor stát pět stovek. Neodpustí vám to za vítězný gól proti lídrovi?
Kdepak, to už je jasné. A zvláště, když já dávám gól jednou za čas, tak to bude hodně drahé. (směje se) Jsem rád, ten gól byl hodně důležitý.

V tabulce atakujete postupové příčky, ale zaslechl jsem, že Ďáblice jsou vlastně docela šťastné v I. A třídě. Zkuste prozradit, jak to tedy je?
Co se týče postupu, tak v týmu je to tak půl na půl. Určitě bychom o tom mluvili, ale na tohle je ještě hodně brzy. Určitě chceme být v tabulce nahoře, chceme dál vyhrávat, to je jediné, co nás teď zajímá. Po sezoně si zhodnotíme, co dál.


Očima Jiřího Černého, trenéra vítězných Ďáblic
„Soupeře jsme se docela báli, každého přehrával. Dával v průměru pět branek na zápas, naopak dostal jen šest gólů. Měl jsem respekt, soupeř byl hodně kvalitní. Dvakrát jsem se na něj byl podívat. První půle byla vyrovnaná. Ve druhé půli bych řekl, že jsme byli lepší a bylo tam z naší strany víc bojovnosti a víc srdce. Měli jsme větší chuť po vítězství. Když jsme dostali dva góly po našich chybách, lehko na lavičce mi nebylo. Pak se otočilo a urvali jsme to srdcem a bojovností. Zápas rozhodl nádherný gól, krásný. Nutím ho k tomu, aby víc střílel, ale jestli říkal, že to byla jeho první střela, tak to asi tak bylo. Ale tu šibenici vymetl krásně. Vyneslo nám to vítězství, které je při síle soupeře moc příjemné, stejně jako naše postavení v tabulce. Ale dobře si uvědomujeme, že nás teď ještě čekají další těžké zápasy.“

Očima Vladimíra Skalby, trenéra poražených Spojů
„Domácí zaslouženě vyhráli, víc se o body prali. My jsme se neuměli s terénem, a také se soupeřem, který hrál jednoduše, srovnat. Ďáblice nás přetlačily a za druhý poločas si zasloužily vyhrát. Co se týče nás, my jsme směrem dopředu zase neměli hráče, nastoupili za nás zase zranění fotbalisté, nechci už to víc komentovat. Jeden z klíčových hráčů má po tomhle zápase zlomený kotník. Můj názor je, že to měla být jasná červená. Psal mi z nemocnice, pro nás je to citelná ztráta. Tím ale nechci snižovat výkon domácích, zaslouženě vyhráli, ubojovali to.“