Foto: Pavel Jiřík st.
Každá výhra nad Slavií se počítá, i když je to béčko, usmívá se brankář Motorletu Janáček

Každá výhra nad Slavií se počítá, i když je to béčko, usmívá se brankář Motorletu Janáček

Dres od bahna a šťastný výraz v obličeji. Tři body v třetiligovém duelu se Slavií B gólmana Motorletu Martina Janáčka hřály. Aby ne - je kmenovým hráčem Sparty, velkého rivala vršovického klubu. „Každá výhra proti Slavii se počítá, ať je to proti áčku, nebo proti béčku, moc si toho vážím,“ vykládal Janáček po výhře 2:1.

Chytáte za Motorlet, ale jinak jste sparťan, vnímáte tuhle výhru o to víc?
To je jasné, vždyť jsem v klubu na hostování ze Sparty. Mohl jsem tímhle způsobem pomoci Spartě, když hraje o první místo.

Slavia v derby vedla. Zakončení Rondiče vypadalo nechytatelně. Byla šance zasáhnout?
Snažil jsem se, ale nešlo s tím nic dělat. (pokrčí rameny) Ale pořád jsem věřil, že to můžeme zvládnout. Protože jsme hráli dobře. Měli jsme i převahu.

Otočit zápas se vám nakonec povedlo, což je důležité i vzhledem k tomu, že se Motorletu v posledních kolech zrovna moc nevedlo...
Je to pravda, měli jsme tam sérii porážek, takže je tahle výhra moc důležitá. Potřebovali jsme vyhrát a naštěstí se nám to povedlo. Jen to všechno musíme příště potvrdit.

Ve druhé půli měl ale více práce váš protivník. Slavia se protlačila víc k vaší brance až v úplném závěru. Přitom ve středu porazila mládežnický výběr Dortmundu. Nečekal jste, že si zachytáte víc?
Kluci skvěle bránili, byli jsme dobře organizovaní, nikoho tam ke mně do šance nepustili, za to jim chci poděkovat. Musím přiznat, že jsem si myslel, že si zachytám víc. A nejen kvůli výhře nad Dortmundem, slyšel jsem, že měli jít hrát i nějací kluci z áčka. Nakonec hrát nebyli, tedy kromě Hromady, ale ten nebyl ani moc vidět.

Proti Spartě B jste nemohl chytat, jinak by Motorlet platil pokutu. Mrzelo vás to?
Já jsem o tom od začátku věděl, bylo to součástí dohody, že půjdu do Motorletu. Je to škoda, že jsem chytat nemohl, rád bych se ukázal. Ale nedalo se nic dělat. My jsme ten zápas prohráli, ale tentokrát proti Slavii jsme si všechno vynahradili.

V kabině máte hodně slávistů, byla atmosféra vyhecovanější než jindy?
Jsou tam. (směje se) Ale je to tak půl na půl, možná je slávistů o něco víc, když vezmu i trenéra. Právě od něj tam byla odměna za každý bod, který uhrajeme. Takže bude odměna trojitá. Ještě uvidím, jestli jako sparťan taky něco přidám z radosti, že jsme béčko Slavie porazili.

Před zápasem se oficiálně loučila brankářská legenda klubu Tomáš Foferka. Od chvíle, co své místo opustil, je tak trochu brankářský post prokletý a nikdo se na něm dlouho neohřeje, že?
Já si opravdu moc vážím, že jsem dostal šanci chytat třetí ligu. Jsou to pro mě skvělé zkušenosti, když je mi devatenáct let. Pro mě je to velký přechod, je tam rozdíl proti celostátní lize devatenáctek, hlavně v počtu soubojů. Třetí liga je těžší, za každou šanci, kterou mi trenér dá, jsem rád.



Fotografie

Související články