Foto: Pavel Jiřík st.
Potlesk pro Foferku. Legenda fandila svému Motorletu, fanoušci dostali slíbené pivo
07.10.2019

Potlesk pro Foferku. Legenda fandila svému Motorletu, fanoušci dostali slíbené pivo

Byl na takové chvíle zvyklý. Teď ale přišla naposledy. Gólman Tomáš Foferka napochodoval ke středovému kruhu před třetiligovým zápasem Motorlet – Slavia B (2:1), aby naposledy zamával fanouškům. A ti jej odměnili potleskem. Od šéfa klubu vyfasoval dárkový koš. „Samozřejmě člověk nemůže zapomenout na všechno, co jsem v klubu prožil. Ale když jsem se při poháru loučil přímo na hřišti, bylo to vnitřně horší,“ přiznal 42letý brankář. „Už od té chvíle uběhla nějaká doba.“

Foferka byl v civilu, branku týmu z Jinonic hájil v derby Martin Janáček. Sám působí v nižší soutěži v Psárech, kde už má za sebou devět utkání. „Ale na zápase Motorletu nejsem poprvé. Už jsem se byl podívat i na derby se Spartou,“ naznačuje, že jeho srdce pořád bije pro barvy jinonického klubu. Však také splnil slib a na rozloučenou koupil fanouškům sud piva.

Sám v jinonickém klubu dál trénuje gólmany, takže zase tak úplně odtržený od dění není. Dobře ví, jak těžké chvíle musí řešit trenér Martin Poustka právě na postu brankáře. Do branky se na začátku sezony dostal nejprve Marek Vyčichl, pak ale klapl přestup Matěje Mihálka z Rakouska, jenže ten se zranil.

A tak musel zaskočit v dalším duelu MOL Cupu právě Foferka. Ten předal v poločase brankářskou štafetu zkušenému Karlu Hrubešovi. Jenže i jemu se nevyhnuly zdravotní problémy, a tak mezi tyče musel ze Sparty získaný Martin Janáček. „Chytal jsem tu čtrnáct let a je pravda, že tohle se během té doby neřešilo. Jen jednou mě půl roku trápila záda. Je to zvláštní, co se teď s brankáři Motorletu děje. Dobře o všem vím, jsem tu každý den, jsme v kontaktu," říká.

Foferku zaráží, že mladé gólmany brzdí zdravotní trable. „Ale kluci už se uzdravují, snad se to ustálí a bude to v pohodě,“ přeje si. Jedním dechem pak pochválil talentovaného Martina Janáčka, který šel mezi tyče v duelu se Slavií B a vychytal výhru 2:1. „Současný gólman, Jány ze Sparty, co jsem viděl, tak chytá dobře. O Karlu Hrubešovi nemá cenu mluvit, to je dobrý brankář,“ míní Foferka.

Konečný výsledek mu udělal pořádnou radost. „Samozřejmě, že jsem fandil Motorletu, tak to bude vždycky. To by bylo divné, kdyby to bylo jinak,“ dodává.



Fotografie

Související články