Foto: Pavel Jiřík st.
S body proti Slavii B jsme v plánech nepočítali, přiznal trenér Motorletu Poustka

S body proti Slavii B jsme v plánech nepočítali, přiznal trenér Motorletu Poustka

Trenér Martin Poustka je velký slávista, to není žádné tajemství. A kdo by o jeho lásce náhodou nevěděl, může si zjistit, že v minulosti ligový tým z Edenu také trénoval. V sobotu krátce po obědě si ale vychutnával slastné pocity vítěze. Jeho Motorlet ve Fortuna ČFL porazil slávistickou rezervu 2:1. „Slavii mám spolu s Motorletem v srdci. Z téhle výhry mám ale samozřejmě radost. Byl bych hloupý, kdybych ji neměl,“ řekl kouč týmu z Jinonic.

Slyšel jsem, že jste za výhru nad Slavií kvůli minulosti ve vršovickém klubu vypsal v kabině odměnu. Je to pravda?
Je to tak, že vždycky, když jste někde působil, tak kabina si o odměnu říká sama a připomíná vám to. Teď to vyšlo na mě. Tedy nejen na mě, bylo nás tam víc a museli jsme se jako bývalí členové Slavie tomuhle pravidlu přizpůsobit. Je to tak všude.

Dobré to máte v tom, že víc podobných klubů v ČFL není...
Někdo to má díky tomu dražší. Vždycky jde o odměnu ve formě nějakého občerstvení. Je ale pravdou, že jak se nás sešlo opravdu víc, tak kluci v týdnu asi naberou pár kilo. Budu je potom muset prohnat v lese.

Výhra přišla ve chvíli, kdy se Motorletu zrovna moc nedařilo. Má pro vás speciální význam?
Třikrát jsme teď nebodovali, takže tahle výhra je důležitá. I když si myslím, že třeba proti Spartě jsme také odehráli zápas, kdy jsme mohli při lepší konstelaci myslet na zisk bodů. Upřímně: před soutěží jsme s body se Spartou i se Slavií v našich plánech nepočítali. O to jsou tyhle tři body cennější, myslím si ale, že jsou i zasloužené, protože kluci pracovali skvěle. Teď se musíme soustředit na další zápasy s ostatními celky.

Zjevně narážíte na to, že je třeba zvládnout hned následující duel s Rakovníkem.
Souhlasím. Každý, kdo se podívá na tabulku, tak ví, že jsme nováčkem a hrajeme o přežití, abychom si tuhle dobrou soutěž mohli zahrát i příští rok. Máme hodně zraněných a nemocných hráčů, není to jednoduché. Musím klukům poděkovat za to, jak se vydali. Asi je pro ně jednodušší se motivovat proti Spartě a Slavii... Ale je třeba bodovat i příště. Doufám, že příští týden nedostaneme facku. Bude to pro nás hodně důležité.

Když jste zmínil marodku, tak do očí člověka bouchnou změny na postu gólmana. Přitom jde o nejvíce citlivý post, že?
Tohle místo je pro nás teď snad začarované. I proti Slavii B byli raději další dva gólmani na lavičce. Kdo nastoupí jsme nechali na pocitech kluků. Martin Janáček řekl, že se cítí dobře. Šel chytat, ale trnuli jsme, aby se mu nic nestalo. Do hry by musel zase brankář Karel Hrubeš, který prodělal problémy s imunitním systémem. Tam není jisté, zda by to dokázal dochytat do konce.

Je pravda, že v minulosti šel ze hry už několikrát v poločase. Jsou to na lavičce o to větší nervy?
Nic podobného s brankáři jsem během kariéry nezažil. Máme za sebou devět kol třetí ligy a protočili se čtyři brankáři (pátý gólman Foferka chytal v utkání MOL Cupu).

V úvodu sezony jste spoléhal na gólmana Mihálka. Jak je na tom po vážném zranění?
Rehabilituje a věnuje se přípravě našich mladších brankářů. Je to pozitivní, optimistický kluk a já myslím, že Matěje ještě v závěru sezony uvidíme.

Proti béčku Slavie nakonec vychytal výhru Martin Janáček, kmenový hráč Sparty. Přitom Letenští si smluvně podchytili, aby proti béčku Sparty nechytal. Cítil jste, že má velkou chuť postavit se Slavii?
Možná to rozhodlo, že nakonec do branky šel, i když také nebyl úplně stoprocentní. Tam ale bylo víc hráčů. Třeba Ondru Badochu jsem měl dřív ve Slavii, a to byl další z hráčů, co měl obrovskou chuť. Moc mu přeju, že dal gól. Jsem rád, že dal krásný gól i Jakub Vojta, který si poradil se dvěma obránci a do protipohybu gólmana zamířil přesně.

Slavia B bojovala, ale řekl bych, že bojovnost a zkušenost Motorletu měla navrch. Souhlasíte?
Slavii nelze upřít snahu o kombinační fotbal, určitě si zaslouží pochvalu. Oni se s tím dospělým fotbalem teprve vyrovnávají a v některých situacích třeba ta naše zkušenost rozhodla a předčila lepší trénovanost slávistických talentovaných kluků.

Kteří porazili v Youth League UEFA Dortmund...
Byl jsem na tom zápase a musím říct, že si Slavia výhru zasloužila. A už v poločase mohla vést klidně 3:0. Kluci pracovali, s Motorletem to byl pro ně úplně jiný zápas. Nad Borussií mohli vyhrát 3:0 a doufám, že budou kluci pokračovat v té práci dál. A za rok se dá očekávat, že tihle kluci budou daleko větší překážkou. Jsou to pracovití hráči, kteří se chtějí zlepšovat. Mají dobré vedení a ještě o nich uslyšíme.

Jste velký slávista. Těšil jste se na tohle utkání?
Slavii mám spolu s Motorletem pořád v srdci. V klubu mám známé, kamarády. Na Spartu a Slavii jsme se těšili o něco víc, stejně jako fanoušci, kteří na zápasy přijdou. To potvrzují i návštěvy na tyto soupeře, i když na Slavii B tolik lidí nepřišlo, protože bylo ošklivé počasí. Takže jsem se těšil, ale určitě jsem neusínal s tím, že musíme Slavii za každou cenu srazit. To ne. Ke Slavii chovám úctu a respekt. Moc jí fandím.

Však jste jí také trénoval, tomu se nikdo nemůže divit. Jen jste ji vedl v trochu jiné éře... Honily se vám v hlavě nějaké vzpomínky?
Určitě ne. Šel jsem do toho s chladnou hlavou. Trénování dnes beru jako koníček. Usíná se mi poměrně v klidu. Nejsem vystresovaný. Ale z téhle výhry mám samozřejmě radost. Byl bych hloupý, kdybych neměl a klukům ještě jednou děkuji. Věřím, že tenhle zápas pomůže našim hráčům, ale i klukům, kteří stáli proti nám, že jim pomůže v jejich vývoji a do budoucna je jednou uvidím v tom velkém slávistickém dresu na velkém stadionu Slavie. Budu jim v tom moc a moc fandit.



Fotografie