Vyšehrad nespasila od vysoké prohry ani tajná zbraň: Lavický
26.09.2019

Vyšehrad nespasila od vysoké prohry ani tajná zbraň: Lavický

Na měření sil se Slavií, účastníkem Ligy mistrů, se fotbalisté Slavoje Vyšehrad těšili, po něm jim ale nebylo moc do řeči. V zápase 3. kola Mol Cupu, který se hrál ve středu 25. září na Žižkově, podlehli favoritovi 0:8, když už v poločase prohrávali 0:5 a fanoušci červenobílých začali volat po dvouciferném skóre.

„Takový výsledek však nelze předem očekávat. Utkání se soupeři z nižších soutěží jsou totiž vždy o přístupu týmu a ten byl z naší strany až na pár minut výborný. Hráči předem věděli, že tento zápas byl i k tomu, abychom věděli, s kým můžeme dál na ten který post počítat,“ konstatoval Jaroslav Köstl, asistent trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského.

Pravdou ale je, z pohledu poraženého celku, že tak vysokou porážku tým Vyšehradu v novodobé historii nepamatuje. Před sedmi lety podlehl doma v pohárovém utkání Teplicím 0:7, teď dostal ještě o jeden gól víc. Přitom v roce 2012 hráli šemíci divizi a nyní jsou nováčky druhé nejvyšší soutěže.

„Sestava, kterou jsme poslali na hřiště, nestačila na sílu Slavie. Ta ukázala opravdu velkou kvalitu a už v prvním poločase zápas rozhodla. Nejen Sparta v nedělním derby, ale i my jsme se jen s obtížemi bránili jejím útokům,“ zmínil po utkání trenér Slavoje Roman Veselý.

V šestnáctce Vyšehradu doslova řádil kapitán Slavie Milan Škoda, ještě před pauzou stihl nastřílet čtyři branky. „Tak silový typ hráče se jen těžko brání v pokutovém území a my jsme ho tam několikrát pustili k zakončení,“ řekl kouč Vyšehradu. „Navíc ve druhé půli jsme šli do deseti, o to víc to pak bylo vše složitější. Chtěli jsme potom ušetřit nějaké síly dalšími střídáními, bohužel jsme ale ještě inkasovali dva góly. Z mého pohledu tedy nepovedený zápas, i když samozřejmě sílu Slavie respektujeme.“

Přitom po deseti minutách hry se jeho svěřenci mohli ujmout vedení, jenomže kapitán Filip Drobílek ve skluzu přehodil branku Slavie. „Určitě mě mrzí, že jsem to neproměnil, ale přihrávku od Mashikeho ještě tečoval obránce Slavie. Jinak bych to měl přímo na noze. Musel jsem jít proto do skluzu a trefil jsem to špičkou, takže to šlo nad,“ popsal služebně nejstarší hráč Vyšehradu. „Na zápas jsme se opravdu těšili, jenom škoda, že to nemohlo být v Edenu. I tak ale přišlo hodně lidí. Slavia potvrdila, že má opravdu velmi kvalitní tým na evropské úrovni, dalo se předpokládat, jaký to bude mít průběh. Sice jsme se snažili vydat ze sebe maximum, bohužel to ale dopadlo takhle. Pravdou je, že jsme měli moc přihrávek dozadu, čímž jsme to Slavii hodně usnadnili. Měli jsme být přímočařejší,“ přiznal Drobílek.

„Chtěli jsme se ukázat, místo toho se ale ukázalo, že Slavia je úplně jinde než my. Stav 0:0 se nám nepodařilo moc dlouho udržet. Běhali jsme často bez balonu a když už jsme ho získali, byli hned hráči Slavie na nás, takže jsme ani neměli čas vymyslet nějakou akci směrem dopředu,“ řekl Jan Vejvar, který na Vyšehradě hostuje právě ze Slavie.

A zápas proti svému mateřskému týmu ani nedohrál, sedm minut po změně stran byl totiž vyloučen za faul před vlastní šestnáctkou. „Myslím, že za stavu 5:0 jsem nemusel dostat červenou kartu, i když není na mě, abych to hodnotil. Chtěl jsem protihráče odstavit od balonu, rozhodčí to posoudil takhle,“ litoval pravý záložník Vyšehradu.

„Pro nás všechny to byl zážitek. Zahrát si proti Slavii, která teď navíc jede na velké vlně, to se nepodaří každý den. Těžko říct, zda to pro nás mohlo dopadnout lépe, když už první poločas byl jasně v režii Slavie. Výsledek proto asi odpovídá průběhu utkání. Pár menších šancí jsme sice měli, ale nedokázali je dotáhnout,“ připojil se Denis Laňka, jenž vyběhl na hřiště po hodině hr namísto exslávisty Tomáše Jablonského.

„Dostal jsem sice osm gólů, ale zápas se Slavií, který může přijít třeba jen jednou za život, jsem si užil. Výsledek je naprosto zasloužený, přestože z našeho pohledu to mohlo a mělo být lepší než 0:8. Hlavně první dva góly jsme obdržet nemuseli, určitě se dalo vydržet déle se stavem 0:0. Ale Milan Škoda má neskutečný výběr místa, to jak dal třeba třetí gól, tomu nešlo vůbec zabránit jinak než faulem. A čtvrtý gól to samé. Takovou kvalitu neubrání i jiné týmy, nejen my. Slavia je někde jinde nejen vůči nám, ale i ostatním českým týmům, proto také hraje Ligu mistrů,“ zhodnotil utkání realisticky brankář Vyšehradu Petr Dočekal, který v jiných zápasech obvykle dělá dvojku Martinu Otáhalovi.

Osm minut před koncem utkání vyběhl na hřiště v modrém dresu i herec Jakub Štáfek alias Julius Lavický, hrdina proslulého internetového seriálu Vyšehrad. „Můj start v tomto utkání byl dohodnut narychlo. Zahrál jsem si tak deset minut, ani jsem se neohřál, ale i tak jsem si to užil. Podle mě to není znevážení soutěže, spíš její oživení. Z mého předchozího startu za Vyšehrad si pamatuji jen Filipa Drobílka, jinak se už tým obměnil. Ale znal jsem například i Ondru Švejdíka a myslím, že mě kluci v kabině přijali v pohodě a v klidu. Slavia by to mohla brát jako šaškárnu, ale spíš prokázala, že její kvality jsou někde úplně jinde, přestože proti nám nastoupila s C-týmem. Další start za Vyšehrad už asi nebude, protože doufám, že příště to bude za Spartu a konečně mě koupí,“ řekl v žertu Jakub Štáfek.

Šemíci teď musejí rychle přeorientovat své soustředění zpátky na Fortuna:Národní ligu. Už v sobotu 28. září dopoledne na Strahově je totiž čeká zápas s Varnsdorfem: půjde o souboj 14. se 16. týmem tabulky. „Ve středu jsme šetřili některé naše hráče, kteří by si sice rádi proti Slavii zahráli, nicméně prioritou je teď pro nás sobotní utkání s Varnsdorfem,“ prozradil trenér Vyšehradu Roman Veselý. „Je to pro nás utkání podzimu, musíme ho vyhrát,“ doplnil ho Denis Laňka.