Foto: Jiří IPSER
Spojům jsme darovali pět branek na zlatém podnose, litoval po šlágru I. A třídy trenér Pragy

Spojům jsme darovali pět branek na zlatém podnose, litoval po šlágru I. A třídy trenér Pragy

Za šest kol dostala fotbalová Praga v A skupině I. A třídy tři branky. Spoje v roli lídra tabulky však uštědřily týmu debakl v podobě porážky 0:6. Fanoušci, kteří se těšili, jak jejich miláčkové Spoje potrápí, jen nevěřícně kroutili hlavami. Pragovka zahodila všechny šance a naopak v defenzivě nabídla soupeři řadu chyb. A Spoje nekompromisně trestaly. „Z výsledku jsem zklamaný. A nejvíce z toho, jak jsme soupeři ty situace připravili,“ narážel kouč Pragy Zdeněk Herink na nečekané díry v defenzivě.

Obrana vašeho týmu byla dosud takřka neprostupná. Čekalo se, jak produktivní Spoje ubrání a zrovna moc se to nepovedlo, že?
V defenzivní činnosti byla spousta chyb. Úplně jsme vyhořeli, a to ve všem. V poli to herně bylo vyrovnané. Šli jsme do zápasu s tím, že budeme aktivní, že si vypracujeme šance. Třeba by se zápas vyvíjel jinak, kdybychom před prvním gólem proměnili stoprocentní šanci, kdy jsme neumístili balon do branky. Vzápětí jsme udělali hrubou chybu v našem vápně a byla z toho penalta. Z ní jsme Spoje pustili do vedení.

Tušil jste, že je v tu chvíli zle?
Zvláště poté, co jsme dostali druhý gól, kdy jsme při standardní situaci nepokryli hráče. Podcenili jsme to. A hned po přestávce jsme dostali další branku, to bylo zlomové a rozhodující.

Věřili jste i za stavu 0:2 v poločase, že jde se zápasem ještě něco udělat?
Šli jsme na hřiště s nějakým cílem, určitě jsme to chtěli zdramatizovat. Ale ten třetí gól rozhodl o osudu. Spoje jsou fotbalové, chtěli jsme se jim vyrovnat. Měli jsme i šance, které jsme mohli vyřešit lépe, dva – tři góly jsme mohli vstřelit, kdybychom zachovali klid v koncovce. Bohužel, dopadlo to tak, že my jsme branku nedali a soupeř proměnil takřka všechno, co jsme mu nabídli.

Jste zklamaný, ale herně zápas tak špatně nevypadal, jak by mohl výsledek napovídat.
To je pravda, spíš z plnění defenzivních úkolů a ze situací, z nichž soupeř skóroval, protože to byly od nás nabídky gólů na zlatém podnose. Překvapený jsem proto, že nám vzadu nikdo nechyběl. Ty situace jsme řešili úplně jinak než v těch předchozích zápasech. Možná kluci měli respekt, ještě jsem s nimi nemluvil, to si rozebereme v týdnu. Máme mladý tým, kluci sbírají zkušenosti, nejsou zvyklí hrát s takovouhle fotbalovou kvalitou, jakou Spoje mají. S tím se v A třídě nepotkáváme. Ale chtěli jsme jim být vyrovnaným soupeřem, aby byl zápas zajímavý. Ale nezvládli jsme to, vyhořeli jsme v defenzivě, to byla alfa a omega.

Nestálo za to, při pohledu na produktivitu Spojů, zavřít obranu a hrát na brejky?
Ne, ne, ne. To je smrt. Já jsem věděl, že oni mají kvalitu dopředu. Ale zase jsme věděli, že mají okénka vzadu. A ty se daly využít, to se potvrdilo, možností jsme měli spoustu. Chtěl jsem, abychom byli aktivní, abychom nezalezli. Je jasné, že takový soupeř nám těžko nabídne takové situace po chybách. My si musíme všechno vybojovat. S tím jsme do zápasu šli, šance jsme měli, ale neproměnili je.

Do zápasu se Spoji jste dali osm branek, svědčí to o tom, že by tým mohl být i produktivnější?
To určitě. My si šance dokážeme vypracovat. Někdy se trápíme, je to o jednom gólu. Soupeři proti nám hrají beton, my to dobýváme. Je to často o nich. Někdy se šance povede proměnit a napadá to tam. Proti Spojům to byl zápas, kdy to tam nepadlo, i když možností bylo dost.

V tabulce střelců je vysoko Jan Micka. Vrací se do někdejší formy?
Měl nějaké možnosti. Má to složité, vyrovnává se s těžkou rodinnou situací. Uvidíme, je to o jeho hlavě. Je to pro nás klíčový útočník, branky umí dávat. Minulý zápas nám chyběl a hned se to projevilo na výsledku v Kunraticích. Proti Spojům byl, ale neproměnil. Musíme to hodit za hlavu a jít dál, soustředit se na další těžký zápas, kdy nás čeká Tempo. A my musíme udělat všechno pro to, abychom se z toho vybabrali. Aby nám špička neunikla.

Vypadá to, že Spoje nahoře odskočí. Udělaly na vás dojem, že soutěž suverénně vyhrají?
Mají kvalitu, několikrát jsem je viděl. Takovéhle mužstvo v naší skupině určitě není. Nakoupili si hráče, je to znát, bylo to vidět. Kolik dávají branek a jak zápasy zvládají. Navíc se ani netají tím, že chtějí do vyšší soutěže.

Rozjezd do sezony ale špatný nebyl. S tím jste asi byl spokojený, že?
Jde o to, že jsme zbytečně ztratili body remízou s týmem Hrdlořez. V Kunraticích jsme ze tří čtvrtin měli hru pod kontrolou, ale spáchali jsme dvě neuvěřitelné věci, které rozhodly o konečném výsledku. Teď potřebujeme v dalším utkání bodovat, aby se nám vrátilo sebevědomí. A hlavně se musíme vrátit k základnímu plnění defenzivních povinností, abychom soupeři nenabízeli šance. My jsme Spojům darovali pět branek na zlatém podnose a před týdnem Kunraticím dvě. Kluci si musí uvědomit, že pokud chceme vyhrávat, tak se takových chyb nesmíme dopouštět.

S jakým cílem jste šli do sezony?
My kvalitu máme. Chci, abychom hráli co nejvýše to půjde. Tady nebyli kluci zvyklí hrát v těchto výšinách. Po mém příchodu jsme si vytyčili cíl, že chceme hrát co nejvýše. Kádr se zkvalitňuje, dělají se posily, opakuji, že chceme hrát co nejvýše to půjde. Máme mladý tým, v závěru jsem proti Spojům poslal na hřiště i dorostence, aby posbírali nějaké zkušenosti. My nejdeme cestou, aby tady byli nějací placení hráči, u nás je to nastavené jinak. Perspektiva týmu je veliká, za tím si stojím.

Času na nápravu máte dost...
Do konce podzimu je ještě osm zápasů. Musíme zase začít vyhrávat, jako jsme vyhrávali. Měli jsme, když to vezmu i s minulou sezonou, jedenáct zápasů bez porážky. Desetkrát jsme vyhráli, jednou remizovali. Teď nás načaly Kunratice a dorazily Spoje. Tak doufejme, že je na čase začít novou sérii.


Trenér Spojů Vladimír Skalba
Sice jsme měli osmnáct fotbalistů, ale momentálně jsme totálně zdecimovaní. Dva hráči jsou na svatbě, nastoupili tři nemocní a dva zranění. To, že jsme vyhráli 6:0, bylo zásluhou kluků, že poslechli to, jak jsem načetl soupeře a využili jeho slabin. Zápas nám sedl, kluci do puntíku splnili vše, co jsme si řekli. Domácí hrozili ze standardek, po rohových kopech měli šance, naštěstí pro nás netrefili branku v první půli. Mohli nás potrápit. Navíc jsme byli v Itálii na Lize mistrů malého fotbalu, jako hanspaulka, od středy jsme pak chtěli začít trénovat po nějakých třech týdnech. Ale hráče skolila viróza. Trénink v sedmi, osmi lidech, to moc neberu. O to je tahle výhra cennější. Honza Blažek šel do hry až ve druhé půli, pořád dohání kondici. O ničem jiném to není.



Fotografie