Foto: Jiří IPSER
Dřina na sjezdovce se vyplácí. Braník vydrží běhat celý zápas, střílí góly a vede I. A třídu

Dřina na sjezdovce se vyplácí. Braník vydrží běhat celý zápas, střílí góly a vede I. A třídu

Braník se vyhřívá na 1. místě B skupiny I. A třídy. Po pádu z Pražská teplárenská přeboru je to pro tým z Prahy 4 příjemná změna. Pod vedením nového kouče Marka Bukovského tým sezonu rozjel poněkud kostrbatě, ale nyní nabírá dech a vítězí. Naposledy vyhrál šlágr ve Střešovicích 4:1 a poskočil do čela tabulky. „Rozhodně musíme pokračovat v práci. Jsme na začátku sezony. Ale je pravda, že se nám na tabulku dívá lépe než po prvním kole, kdy jsme prohráli s béčkem Aritmy,“ usmívá se Bukovský, jenž v klubu dříve vedl rezervu.

Jste první, ale v úvodních třech kolech jste dvakrát ztratili body. Leželo v úvodu sezony na týmu zklamání po sestupu?
Nevím, jestli to bylo zklamání. Možná si někteří kluci mysleli, že to v nižší soutěži půjde tak trochu samo. A ono to nešlo, prostě se musí makat. Také jsme dopláceli na to, že jsme dva zápasy dohrávali o deseti. Ve výsledku nás to stálo body.

Přitom proti Čechii Smíchov, kdy zápas skončil 2:2, jste nedali dvě penalty. Asi by se vám hodil jako střelec Adam Trávník, který jako lídr týmu z klubu odešel...
Ta remíza nás mrzí, protože jsme kromě penalt měli i řadu dalších šancí. Na penalty je určený Vybíral, ale v tomhle utkání nehrál a dopadlo to tak, jak to dopadlo. A když se ptáte na Adama, určitě by se hodil. Nejen na penalty. Byl vůdčí osobností, vyhrával řadu soubojů, takže nám určitě chybí.

Na klubových stránkách jste naznačoval, že jej nahradí Michal Pecháček, fotbalista se zkušenostmi z divize. Za šest zápasů dal jeden gól, jak jste s ním spokojený?
Umí skvěle přihrát, odvádí velké penzum práce. Já jsem hlavně spokojený s tím, že teď hrajeme disciplinovaně. To, že se nám povedlo vyhrát ve Střešovicích, je hodně důležité i pro sebevědomí týmu. I. A třída je hodně vyrovnaná a každý tu může hrát s každým.

Šlágr ve Střešovicích jste rozhodli v posledních deseti minutách. Je to výsledek tvrdé dřiny, kterou jste dal hráčům ochutnat během letní přípravy?
V létě jsme byli na soustředění v Jizerských horách a opravdu jsme tam dřeli. Kluci vybíhali sjezdovku, hodně se běhalo s míčem. Myslím, že se ta náročná příprava možná trochu podepsala i na zahajovacím utkání sezony, ale teď se to zúročuje. Co se týče fyzičky, tak nám zatím nedocházejí síly, kluci odmakají celých devadesát minut. Pořád jsme ale na začátku soutěže, takže teprve uvidíme. Podle výsledků na konci sezony si zhodnotíme, zda nám to pomohlo.

Jaké ambice vůbec v této sezoně Braník má? Je cílem okamžitý návrat?
Postoupit chceme. Když ta šance bude, určitě bychom se rádi do přeboru vrátili. Když se to ale nepovede v této sezoně, tak do tří let chceme být zpátky určitě. Musíme myslet na to, že postup je jedna věc. Ale kdybychom měli hrát v přeboru zase dole, tak je lepší pracovat a výš se posunout ve chvíli, kdy budeme přebor v pohodě hrát. Kvalita přeboru se v posledních sezonách zvyšuje a ruku v ruce s tím roste i kvalita I. A třídy.

Zkuste prozradit, jak by se měl Braník pod vaším vedením herně proměnit?
Já jsem nikdy nebyl fanouškem nějakého bránění. Tým pod mým vedením hodně branek dával a taky docela dost inkasoval. Pro našeho brankáře to asi není nic, ale preferuji útočný fotbal, do kterého se zapojují i krajní obránci. S kádrem jsem spokojený, i když jeden útočník, který by dal za sezonu patnáct – dvacet gólů, by se hodil. (směje se) Ale zapojují se do hry mladí kluci. Nezbývá nám než pokračovat v tvrdé práci a snažit se dál vyhrávat.

Asi jste pro soupeře hůř čitelní, když je schopný dát gól skoro kdokoliv...
Dali jsme dvacet gólů, to je pravda. Jsem rád, že se o góly dělí celý tým. Ale kdyby tam byl ještě ten jeden střelec, bylo by to ještě lepší. Kdyby byla šance takovou posilu získat, pochopitelně bychom ji rádi využili.

Braník je každopádně v nové roli. Do zápasů chodí jako favorit a čekají se od něj vítězství. Už si tým na všechno zvykl?
Týmů, které myslí na postup, je víc. Jsou tam Střešovice, které se snaží dostat do přeboru už dlouho. Jsou tam Chabry, kterým naposledy posun výš unikl jen smolně. Vždycky navíc vyskočí i některý další z týmů, s kterým se nepočítalo. Co se týče naší role, tak jsme na tom jinak než v minulé sezoně. Když chcete postoupit, musíte vyhrát skoro každý zápas. Když hrajete o záchranu, tak stačí v nadsázce řečeno vyhrát občas. My se budeme snažit vyhrávat co nejvíce. V minulé sezoně se nám to moc nedařilo.

Nyní se to ale daří. Cítíte, že je mezi soutěžemi velký skok, i přes vámi zmíněnou zvyšující se kvalitu?
Podívejte se, jak si vedl na začátku sezony Zličín. Také si musel zvyknout na zvýšenou kvalitu, na jakou v přeboru narazil. Rozdíl tam samozřejmě je. Nám se momentálně daří a chceme na to navázat. Teď jdeme do zápasu z prvního místa, čekají nás Stodůlky, které jsme porazili v poháru 8:2. Ale musím hráčům zdůraznit, že soupeři chybělo několik opor, takže si musíme dát velký pozor, abychom to zvládli. Bude moc důležité potvrdit výhru ze Střešovic. Jsme ale pořád na začátku, čeká nás ještě hodně práce.