Foto: Pavel Jiřík st.
Spoje se řítí I. A třídou jako utržený vagón: Jít ve stopách Újezdu Praha 4, to bychom brali

Spoje se řítí I. A třídou jako utržený vagón: Jít ve stopách Újezdu Praha 4, to bychom brali

Pět kol, pět vítězství. Spoje jsou nováčkem A skupiny I. A třídy, ale od první minuty dokazují, že se nehodlají v této soutěži zastavit. Rády by poskočily do Pražská teplárenská přeboru a konečnou by neměla být ani nejvyšší pražská soutěž. „Platí i náš cíl dostat se do divize, a to co nejdříve,“ neskrývá Vladimír Skalba, trenér týmu, který v klubu pracuje i s nejmenšími fotbalisty.

Vstup do soutěže nelze nazvat jinak než impozantní, že?
Samozřejmě nemůžeme při téhle konstelaci, kdy jsme všech pět utkání vyhráli, asi říct nic jiného. Chceme hrát v horních patrech tabulky. Ale na druhou stranu musíme vidět, že v úvodních zápasech sezony to ještě nebylo ideální. Kdybychom v Březiněvsi dostali i druhý gól, kdo ví, jak by to dopadlo. Ve druhém utkání jsme také vyhlavičkovávali pokus soupeře z brankové čáry. Neproměňovali jsme také šance, byla tam vidět nesehranost.

Čekal jste takovou dominanci?
Zůstal bych u toho, že jsme ty zápasy zvládli. Proti Troji jsme dominovali, ale třeba na Hájích jsme vyhráli, výkon ale mohl být lepší. A někdy nám pomohly i trochu ušmudlané góly. Ale zvládli jsme to. A spokojenost tady určitě je.

Vypadá to, že chcete překonat poslední sezonu, kdy jste prohráli jen třikrát při skóre 130:40...
Že chceme hrát nahoře, tak s tím se počítalo, to je náš cíl, který neskrýváme. Chceme se poprat o postup. Vždyť se podívejte, jaké hráče jsme během léta přivedli. To jsou fotbalisté, co hráli divizi, ale třeba i první ligu, jako například Honza Blažek. Zatím máme za sebou jednu šestinu soutěže, tak je na podobné soudy brzy.

Jaký dojem máte zatím z I. A třídy?
Asi je to tak, jak jsme čekali, tedy potkáváme větší kvalitu. Už teď můžu říct, že vždycky rád zajdu na Tempo, do Vršovic. To jsou vynikající soupeři a musíme s nimi počítat, že budou nahoře. Počítáme i s Kunraticemi, zvědavý jsem na Pragovku. A taky na mě udělala dojem Uhříněves, tam počítám, že půjde také nahoru. Co se týče hry, tak se hraje ve vyšším tempu. Řekl bych, že v I. B třídě to možná bylo trochu fotbalovější.

V minulé sezoně jste naplnili cíl z hlediska krátkodobého horizontu, který byl postup do I. A třídy. Stanovili jste si další?
Je pravda, že bychom se rádi posunuli do přeboru. Pražská teplárenská přebor nás zajímá. A když to nevyjde v téhle sezoně, tak nejpozději v té příští bychom se tam rádi dostali. Signalizují to i posily, co jsme udělali.

Platí i cíl, dostat se během pár let do divize?
Ano, platí. Chtěli bychom se tam dostat co nejdříve. Ale nic nejde přeskočit, musíme dál pracovat a zlepšovat se. Také se dál zaměřujeme na práci s mládeží a tady se nám třeba rozpadli mladší žáci, takže úplně všechno se nám nedaří. Třeba tohle nás hodně mrzí.

Pohnuly se nějak spory s bývalým vedením klubu? Dost vás to limitovalo směrem k úpravám areálu...
Spory tady pořád jsou, na tom se nic nezměnilo. Ale snažíme se posouvat dál. Tak jsme se pustili do oprav vnitřních prostor, pracuje se na šatnách pro děti, dávají se do toho peníze. Někdy je dneska složité sehnat dobré řemeslníky, ale snažíme se pokračovat v práci a posouvat se dál.

Máte v týmu řadu hráčů z Vykáně, která byla v divizi. Na bratry Jarolímy, kteří se poohlíželi po angažmá v Praze a ve Vykáni také byli, jste nemysleli?
Na Jarolímy jsme nemysleli. My máme zkušených hráčů dost. Spíš teď jdeme směrem, že chodím sledovat tři, čtyři mladé kluky, kteří by u nás mohli dostat šanci.

Takže se současným kádrem jste spokojený?
Směrem dopředu je to vyřešené. Určitě to ale bude ještě lepší, když ještě Balík a Blažek zapracují na kondici. Spíš teď chceme řešit pozice krajních obránců.

Když jste zmínil exligistu Jana Blažka, vypadá to, že se u vás ve Spojích chytil. Dal už pět gólů, seká zatím latinu?
Honza k nám přišel, chce řadu věcí změnit ve svém životě i fotbalově. Když se podíváte na to, kolik mu je a co fotbalově umí, tak řeknu, že takový hráč nemá v I. A třídě co dělat. To je stejné, jako když jsem měl na Žižkově Petra Švancaru. I Honza by měl být daleko výš. Ale je to o něm. Myslím, že tahle spolupráce je výhodná pro obě strany. My pomůžeme jemu a on pomůže nám. Takhle to cítí obě strany.

V minulé sezoně jste vedl i C-tým Spojů. Jeden tým vám nestačil, jak to máte nyní?
Céčko jsme zrušili, nepřinášelo to efekt, jaký jsme čekali. Na zápas rezervy jsem se dostal jednou. A dělám v klubu školičku i žáky. Chodím sledovat i naše soupeře, vytížený jsem dost a dost.

Cílem Spojů je postup do Pražská teplárenská přeboru. Vyhlížíte tu soutěž i proto, že se tam můžete utkat s rezervou Žižkova? Se Žižkovem jste vyhrál druhou ligu...
Takhle na to vážně nekoukám, ani kdybych byl výš a hrál třeba proti Baníku Ostrava, tedy klubu, kde jsem působil. Samozřejmě, kdyby na to došlo, byl by to pro mě specifický zápas, to zase ano. Vzpomínek na Viktorku mám dost a dost. Byli jsme úspěšní.

Soutěží zatím kráčíte bez porážky. Když to naposledy dokázal Újezd Praha 4, tak hned vyhrál i Pražská teplárenská přebor. Troufnete si na podobné tažení?
Říkat něco podobného v téhle fázi soutěže, to by bylo hodně odvážné. Kdybychom ale šli v jejich stopách, tak bychom to pochopitelně brali. Určitě by nám to nevadilo.